Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

SVE ŠTO VIDITE NA TELEVIZIJI KAO POSLJEDICE NEVREMENA UŽIVO NA TERENU JE 10 PUTA GORE I STRAŠNIJE

Danas sam bio u timu Prosvjetitelja koji je obilazio naselja u srednjem Podrinju, a koja je zadesila katstrofa od kiša i poplava koje su pogodile cijelu našu državu. Sve ono što vidite na televiziji i putem elektronskih medija na terenu je deset puta gore i stravičnije kada dođete na lice mjesta. Duž magistralnog puta Zvornik-Bratrunac naišli smo na živa klizišta koja se pomjeraju i klize po putu iako dežurne mehanizovane ekipe rade bez prestanka i uklanjaju zemlju, ali to su brda veličine petospratne zgrade koja se pomjeraju i ne vidim što ih može osim Svevišnjeg zaustaviti. Pred našim očima i autom kod naselja Urkovići kliznulo je brdo i pokidalo betonske stubove i strujne kablove na njima. Poslije probijanja došli smo u povratničko naselje Lolići iz kojeg se skreće za naselje Kamenice i još 5 manjih zaselaka. Na mjestu skretanja vidljiva je havarija koju je voda i nadošla rijeka Kravica prouzrokovala. Od nekoliko mostova koji su postojali u ovom dijelu, samo je jedan ostao u funkciji, a na kućama je vidljiv znak i obilježje nivoa vode koji je dostignut prije dvije noći kada je na većini kuća u ovom naselju, a koja se nalaze pored magistralnog puta, voda ušla u prve spratove kuća i kako kažu mještani da nije puštena brana na Diviču, vjerovatno bi vodena bujica odnijela sve kuće jer je veliko brzinom rasla i mještani su pravim čudom svi ostali živi i čak uspjeli spasiti i stočni fond.
Pomoć u hrani i higijenskim potreštinima je obradovala povratnike u Podrinje, ali ne toliko koliko naš dolazak i obilazak istih. Kako su nam rekli u bošnjačka naselja mašine i mehanizacija "teško" dolazi, posjete općinskih crvenih krstova skoro i da ne postoje, kako su nam rekli nažalost i u vremenu ovakve kataklizme i nesreće osjećamo diskriminaciju i poruku da nas se smatra građanima drugog reda.

FOTO: Presječena putna komunikacija u mjestu Kamenice općina Bratunac

Na putu prema odsječenim naseljima došli smo do mjesta gdje je nekada postojao most. Mosta više nema, obližnje kuće su iseljene, jedna od njih je dobro potkopana od strane rijeke vodenom bujicom koja je promjenila pravac svoj vodotoka, a sa druge strane je udarilo klizište nedaleko od kuće. Kako mi mještani govore ovdje je opet i dobro stanje kako je na dalje u preostalim zaseocima koji su ostali odvojeni od ostatka svijeta. Da bi preuzeli pomoć u hrani i drugim potrpeštinama za prvu pomoć pregazili su riječicu držeći se za konopce koji su povezani sa obalama a koji služe za prelaz.
Dalje smo nastavili prema centru grada Bratunca, sva sela koja se nalaze uz magistralni put su oštećana, s desne strane vodena bujica je uništila usijeve i oštetila kuće jer je na velikom broju kuća vidljiv dostignuti nivo vodostaja, a s lijeve strane su zastrašujuća klizišta koja su različitih veličina od onih koja su kao prikolica za građevinske radove do onih koja su velečine petospratnih zgrada.

Teško je reći koje je naselje najviše oštećeno do ulaza u grad Bratunac. U centru grada Bratunca izgled je kao u holivudskim filmovima koji opisuju svjetske kataklizme. U nekoliko avlija porodica koje smo obišli danas nalaze se ogromne količine mulja koje je rijeka Križevica izbacila i ostavila za sobom. Rijeka je u većinu kuća ušla i poplavila kompletan prvi sprat, mještani su iznijeli popolavljene stvari i spiraju neke dok se u njihovoj avliji koja je moza petstotinjak metara kvadratnih nalaze količine mulja koji ne bi stao u deset velikih kamiona tzv.trosovinaca.

Putevi i mosotvi koji povezuju mahale i naselja u Bratuncu su pokidani ili uveliko oštećeni i opasni za saobraćanje. Poslije podijeljene pomoći i izlazu iz Bratunca kiša ponovo počinje da se spušta, a u svima nama izaziva gorak osjećaj u ustima kroz tišinu koja "odzvanja".
Do Srebrenice su vidljivi tragovi izlijevanja rijeke Križevica koja je odnijela većinu usijeva koji se vide. Pri povratku zaustavili smo se i u Konjević Polju u kojem je pravo čudo da nije bilo ljudskih žrtava slike su iste kao i u ostalim dijelovima općine Braunac i Podrinja. U Novoj Kasabi je takođe dosta oštećenja, a put za Cersku još uvijek nije prohodan i vijesti koji stižu iz ovog mjesta nimalo ne ohrabrauju.

U mjestu Samari kod Zvornika susreli smo konvoj koji je upuće od strane općine Novi Grad, DD Ovako i još nekoliko koorporacija koje su ovim putem iskazale suosjećanje i koje su reagovale onako kako veliki reaguju. Veliki broj paketa je ostavljen na raskrsnici za mjesta Samari i Bećirovići jer je put za Bećiroviće presječen ogromnim klizištem, jedno brdo je presjeklo put dok u Samare put presjeca nekoliko klizišta koja su još uvijek aktivna i još uvijek se kreću.

FOTO: Centar grada Bratunca

Teško stanje je na području cijele općine Zvornik u svim naseljima, problem i slika je slična onima u Bratuncu, velik broj kuća je ugrožen, nekoliko ljudi je evakuirano, posljedice klizišta se tek očekuju.

Janja je trenutno jedno od najugroženijih mjesta u Podrinju, mještani sa zebnjom isčekuju narednu noć, većina stanovništva je evakuirana.

Sve fotografije današnjeg obilaska Podrinja možete pogledati na linku:

https://www.facebook.com/ilijaz.m.miralemovic/media_set?set=a.485157251584388.1073741858.100002703516529&type=1

 

 

www.prosvjetitelj-muallim.org

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1352
2787
4139
48473
3266670

Ko je na portalu: 190 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.