Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Muderiss Halilović učesnik manifestacije Dani otpora Zvornik 2014

Muderiss Halilović učesnik manifestacije Dani otpora Zvornik 2014 Zvanični plakat ovogodišnje manifestacije

U ponedjeljak naveče (poslije Akšam namaza) 7.aprila, počet će obilježavanje 22. godišnjice od početka agresije na Zvornik i Republiku Bosnu i Hercegovinu, ali i prisjećanje na herojski otpor građana RBiH.

Udruženje "Prosvjetitelj", ove godine će podržati manifestaciju angažovanjem jednog od najboljih sinova Armije RBiH u protekloj agresiji, dobitnika zlatnog ljiljana, muderissa Nezima Halilovića koji će u petak naveče od Akšam namaza  u džamiji na Kula Gradu govoriti o prvom pruženom otporu agresiji na našu domovinu.

Uz muderissa, program u džamiji na Kula Gradu obogatit će i hor Medžlisa IZ Zvornik. Dan otpora 8.april biće tradicionalno obilježen protokolom koji je standardiziran za ovakve prilike i ovu godišnjicu.

Specifično za ovu godišnjicu, a koja se tradicionalno obilježava jeste i razlika u odnosu na sve ostale naše godišnjice, a to je velik broj mladih koji organizovano dođu na ovu manifestaciju.

Ovih dana se u Zvorniku govori o velikom stradanju Bošnjaka, ali i o nezabilježenom herojstvu u modernoj historiji čovječanstva. Otpor koji je započeo 8.aprila u gradskim ulicama Zvornika, nastavljen je više od dvadeset dana na zidinama starog Kula Grada i obroncima ovovog historijskog mjesta. Branioci (nezvanični podaci govore o njih 150 slabonaoružanih) odoljevali su napadima više od dvadeset dana, prkoseći hordama koje su stigle preko Drine, njih 150 prkoseći logici i svim vojnim taktikama branili su se od sinhronizovanih napada četiri vojna korpusa JNA. Vojni strateg i komandant odbrane Samir Ništović alias "Kapetan Almir" svojom dosijetljivošću i lucidnim potezima skoro mjesec dana branio je nastavak "napredovanja" prema zacrtanom planu agresora.

Ova hrabrost i neviđena "ludost" branioca na Kula Gradu dala je ključno vrijeme potrebno za odbranu države i pripremu građanima BiH da se odupru strategiji nestanka države BiH i njenih građana.

Nažalost još uvijek se ne znaju imena svih branioca koji su tih dana prije 22 godine zadivili cijelu državu, svijet i komandu JNA. Nema ni Spomen obilježja nit ploče sa imenima Šehida i palih boraca iz tih herojskih dana na Kuli. Angažmanom četiri vojna korpusa iz JNA agresori su uspjeli da zauzmu Kulu i time završe projekt čišćenja centra grada od nesrpskog stanovništva, a nastave dalje sa svojim planom idući prema općinama u sjeveroističnoj Bosni.

Udruženje demobilisanih boraca ARBiH Zvornik uz podršku Medžlisa IZ Zvornik i Saveza RVI Zvornik i ove godine peti put za redom, skromnom manifestacijom prisjetit će se najboljih sinova BiH iz tog vremena.

 

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1354
2787
4141
48475
3266672

Ko je na portalu: 191 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.