Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Alem Dedić

Alem Dedić

URL web stranice:

Održano predavanje u prepunoj sali općine Čelić

Objavljeno u Čelić

U subotu, 06. januara u Čeliću u organizaciji Medžlisa IZ Čelić, Udruženja "Prosvjetitelj" tim Čelić i BZK Preporod organizovano je predavanje istaknutog alima Alje ef. Cikotića.

Iza nas je još jedna uspješna aktivnost koju su pozdravili građani opštine Čelić ispunivši općinsku salu do posljednjeg mjesta. 

U uvodnom dijelu, u svojstvu domaćina, prisutnim se obratio Hasmir ef. Okanović i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čelić Islam ef. Hrnjić. Oni su ukratko prisutne upoznali sa temom predavanja i kraćom biografijom gosta - predavača. 

Aljo ef. Cikotić, na sebi svojstven način, govorio je o vrijednosti vremena koje nam je povjereno. Tema predavanja "Blagodat vremena" predstavlja jednu od najinteresantnijih i najkorisnijih tema u životu svakog čovjeka.

Ovo je još jedno u nizu vjerskih predavanja organizovanih u koordinaciji Medžlisa Islamske zajednice Čelić, BZK Preporod i Udruženja "Prosvjetitelj" tim Čelić. 

Sigurni smo da će u budućnosti biti još ovakvih predavanja jer očito da za njih postoji ogromno interesovanje.

Udruženje „Prosvjetitelj“, tim Švicarska u mjesecu Novembru obilježilo je dvije godine postojanja. Pored izuzetno značajnih aktivnosti koje naš tim u Švicarskoj realizuje na edukativnom planu, neumorni članovi tima „Prosvjetitelj“ Švicarska pružaju ogroman doprinos i podršku i u realizaciji projekta „3B“, projekata pomoći održivom povratku, stipendiranju studenata i u mnogim drugim projektnim aktivnostima.

 

Jedan od značajnih projekata koje vrijedi izdvojiti jesu projekti pomoći bosansko-hercegovačkim bolnicama u vidu namještaja, sanitetskog i medicinskog materijala. Jednu u nizu od tih pomoći „Prosvjetitelj“ Švicarska realizovalo je 27. Septembra a u pitanju je donacija u vidu sanitetskog i drugog medicinskog potrošnog materijala.

Donacija je dodijeljena ambulanti Univerzitetskog Kliničkog centra u Tuzli a ukupna vrijednost donacija iznosila je 7.500,00 konvertibilnih maraka.

 

Osoblje Univerzitetskog Kliničkog centra uputilo je srdačnu zahvalu Udruženju „Prosvjetitelj“ na ovoj vrijednoj i izuzetno potrebnoj donaciji. 

Dan Državnosti Bosne i Hercegovine, 25. Novembar, pamtimo i obilježavamo kao historijsku potvrdu državnosti naše domovine, zajednice svih naroda i svih vjeroispovjesti. Ovaj značajan datum nije samo prilika za prisjećanje, već i za potvrdu i obnovu državnosti u srcima i mislima svih građana. Mjera državnosti naše zemlje nisu samo proslave, akademije, ceremonije i manifestacije, već jasna i snažna posvećenost ideji opstanka Bosne i Hercegovina i Bošnjaka u njoj.

Povodom Dana Državnosti Bosne i Hercegovine i dana Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, Udruženje za afirmaciju univerzalno pozitivnih vrijednosti „Prosvjetitelj“ Srebrenica – Tim Zenica održalo je tribinu pod nazivom „Kontinutet državnosti BiH“.

Gosti tribine u prepunoj Sali Hotela „Zenica“ bili su general  Atif Dudaković i pukovnik Nezim Halilović Muderis. Na tribini je prikazan i spot Mustafe Isakovića za kasidu „Devet heroja“, te monodrama u izvedbi Muje Trake. 

 

Prosvjetiteljev tim Brčko samohranoj majci donirao 560 KM

Objavljeno u Brčko

U ponedjeljak, 20. novembra članovi Udruženja “Prosvjetitelj”, tim Brčko, realizovali su  humanitarnu akciju pomoći za samohranu majku na Prutačama Remziju Avdić. 

Prikupljeno je i uručeno 560 KM, a sredstva su podjeljena na sljedeći način: 300 KM za drva, 100 KM za struju, 110 KM za bolesnu djevojčicu te 50 KM za higijenu.

Remzija Avdić je samohrana majka koja živi sa svojom osmogodišnjom kćerkom.

Djevojčica je teško bolesna i nepokretna od rođenja, a žive u alternativnom smještaju u brčanskom naselju Prutače.

Svaki vid pomoći za ovu porodicu je od velikog značaja. 

Članovi udruženja su bar malo pokušali oraspoložiti Remziju i dati joj nadu u bolje sutra.

Pozivamo i sve vas, ako želite pomoći, da se obratite nasem udruženju.

Ovom prilikom, zahvaljujemo se članovima Udruženja koji su doprinijeli da se realizuje akcija.

Predsjednik Udruženja "Prosvjetitelj" Nerzudin Hajdarević bio je gost na RTV Bir u emisiji "Moje mjesto pod suncem". Predsjednik Hajdarević je, u veoma interesanstnoj emisiji govorio o "Prosvjetitelju", počecima, projektima Udruženja, planovima, Podrinju te još puno toga.

Emisiju možete pogledati ovdje.

Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica podržalo Kampanju "I mi postojimo" 2017 u organizaciji Udruženja roditelja onesposobljene djece i onesposobljenih lica TK

Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica jedan je od sponzora Kampanje pod nazivom “I mi postojimo” 2017, namijenjene osobama sa višestrukim smetnjama u razvoju, u organizaciji Udruženja roditelja onesposobljene djece i  onesposobljenih lica. Cilj kampanje je ukazivanje na postojanje, i negativan položaj osoba sa kombinovanim smetnjama u razvoju u Bosni i Hercegovini. U sklopu kampanje planirana je realizacija nekoliko aktivnosti: (1) Humanitarni prodajni bazar sa takmičarskim aktivnostima u OŠ "Mejdan" uz obezbijeđene vrijedne nagrade; (2) Seminar na temu "Položaj osoba sa invaliditetom u BiH društvu- trenutno stanje i rješenja" (3) Dan otvorenih vrata Udruženja; (4) Snimanje dokumentarnog filma pod nazivom “I mi postojimo” sa ciljem ukazivanja na tesku svakodnevnicu roditelja djece sa kombinovanim smetnjama.

U prilogu Vam donosimo nekoliko slika sa današnje manifestacije koja je održana u Osnovnoj školi “Mejdan” sa početkom u 11:00.

Udruženje “Prosvjetitelj” u Švicarskoj ovog mjeseca je obilježilo dvije godine djelovanja. U protekle dvije godine urađeno je mnoštvo projekata. Na centralnoj manifestaciji prisutni su mogli čuti da se na tome nećemo zadržati nego da ćemo i dalje nastaviti istim putem. Svoje obećanje ispunjavamo.

Vrijednu donaciju koju je obezbjedilo naše udruženje iz Švicarske u vidu sanitetskog materijala uručili smo Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla. Uručene su tri palete sanitetskog materijala.

Takođe, 206 paketa sa odjećom i obućom donirano je EMAUS-u Duje, općina Doboj Istok, a koji će ovu vrijednu donaciju proslijediti potrebnima.

Iz UKC-a Tuzla i EMAUS-a su zahvalili Udruženju “Prosvjetitelj” na brizi o najugroženijim kategorijama društva.

A.D.  

Pod motom “Vrijeme je za Prosvjetitelj” , u subotu 16. septembra 2017. u Mehrzweckhalle u Zofingenu (Cofingen) nekoliko stotina ljudi je prisustvovalo manifestaciji koju je organizovalo Udruženje „Prosvjetitelj-Muallim CH“  za Švicarsku.

 

Uz izuzetno zanimljivu koreografiju „cvjetova Srebrenice“, preko video projekcije, pa do odabira gostiju, a uz dokazani talenat moderatora manifestacije Fikreta Hodžića, prisutni su uz druženje  proveli jedno zanimljivo, posebno veče, prožeto emocijama, sjećanjima, porukama i poukama.

 

Uvodno ašere proučio je hafiz Mustafa ef. Mehić, preživjeli Srebreničanin, inače imam u ovdašnjem džematu Neuchatel, koji nije krio oduševljenje ovom večeri. Od Puta smrti doći na nivo da sam djeluje, širi ovu ideju je poseban osjećaj i zato iskazuje sve pohvale aktivistima Udruženja koji su se povezali diljem svijeta.

 

Skupu se obratio predsjednik Udruženja za Švicarsku Senad Džihanović, govoreći o Udruženju kao ideji koja traje već 25 godina. Ono, što ih krasi svo ovo vrijeme jeste, da se sve obaveze izvršavaju na  zakonski način, uz čist obraz i moralni svjetonazor, a sve u službi svom narodu i državi.

 

Vezano za djelovanje Udruženja u Švicarskoj, naglasio je, kako imaju oko 200 aktivnih članova i hiljade simpatizera. Posebno je istakao  dobru saradnju sa Islamskom zajednicom, kao i ostalim partnerskim i nevladinim organizacijama. Sve je to rezultiralo izuzetno vrijednom pomoći, koja je za ove dvije godine djelovanja premašila sva očekivanja.

 

Pored humanitarno-ekonomskog djelovanja, Sektor za afirmaciju žene muslimanke je imao svoje značajne aktivnosti, a niti omladina nije zanemarena, šo potvrđuje  primjer Adnana Ibrća, večerašnjeg gosta, inače bronzanog matematičkog olimpijca.

 

Većina provedenih  aktivnosti dokumentovana je i video zapisom, tako da su prisutni mogli iz prve ruke vidjeti šta se sve uradilo i gdje su njihova sredstva otišla. Lijep je osjećaj kada čovjek vidi da je njegova pomoć nekoga obradovala, usrećila i vratila ljudima vjeru u dobre ljude.

 

S obzirom da je ova manifestacija imala dosta govornika, za malo predaha između obraćanja, prisutne je svojim melodičnim glasovima razgalio hor “Merdžan” iz džemata Luzern (Lucern), kao i Fermin ef. Hamzić i hor “El-Bosnawi”.

 

Monolog  i “Ahmićka suza” koju je izveo Mujo Trako je saslušana sa izuzetnom pažnjom, a poruka je itekako poučna.

 

Posebnu pažnju izazvalo je obraćanje Muhizina Omerovića, čovjeka koji je preživio Marš smrti, oživivljava i osmišljava poboljšanja Marša mira, a gorostasno se bori za Bosanski jezik na području manjeg bh. entiteta. Jednostavno rečeno, borac, junak, čovjek koji je shvatio svoju misiju na ovom svijetu.

 

Također, ratna iskustva “Zlatnog ljiljana” Edina Haračića Kleja, koja je prenio prisutnima su pomno saslušana i podsjetila na sav zločin i golgotu koja se desila u genocidu i agresiji na našu zemlju.

 

Njegove spektakularne akcije uništavanja neprijateljskih tenkova, kao i opis zbjegova sa iznemoglim nanama i djecom su vrijedna svakog respekta.

 

Ako bi se tražila istinska heroina među Bošnjakinjama, onda zasigurno Bakira Hasečić zauzima mjesto najvišeg poštovanja. Njena vlastita iskustva i  borba za sve žene žrtve rata nadilaze ljudske mogućnosti. Ali Bakira se ne predaje, bori se podignute glave i širi istinu o zločinu koji nam se desio.

 

Još jedan izuzetno zanimljiv  gost bio je Mustafa ef. Spahić Mujki. Na sebi svojstven način, slikovito, naučo i narodski uvijek predstavi islam, život, svakodnevnicu  u najljepšem svjetlu. Njegove riječi su afirmativne, pamte se, motivišu ljude da rade na dobru. U tom tonu je i zahvala svim aktivistima Udruženja “Prosvjetitelj”, na onome što rade, što su uradili i šta će još uraditi za svoj narod i državu.

 

Isto tako, poruku podrške i zahvale za sve učinjeno uputio je predsjednik IZ Bošnjaka Švicarske prof. Džemal ef. Fišek.

 

Zadnji govornik bio je Nerzdin Hajdarević, predsjednik Udruženja”Prosvjetitelj”. Nije krio oduševljenje postignutim, uputio je riječi zahvale i pozvao da se ne umore na činjenju dobra u budućnosti.

 

Za kraj, premijerno je prikazan video spot za kasidu  “Devet je šehida bosanskih heroja”, čiji izvođač je Mustafa Isaković, član “Prosvjetitelja”. Na prošlogodišnjoj manifestaciji je izvedena demo verzija, a ove godine je realizovan cijeli projekat. Ponajviše zasluge za ovaj značajan projekat pripadaju autoru teksta, ovdašnjem aktivisti Dževadu Ibrahimoviću, koji je naravno bio među prisutnima u sali.

Mensud Alićušić

03. septembra ove godine na treći dan Kurban-bajrama u Fojnici u organizaciji Udruženja “Prosvjetitelj” te uz suorganizaciju Medžlisa Islamske zajednice Fojnica organizovan je bajramski turnir u malom fudbalu.

Prije početka turnira organizovan je i prigodan program u kojem su učešće, pored predsjednika Udruženja “Prosvjetitelj” Nerzudina Hajdarevića, dali i glavni imam MIZ Fojnica Edin ef. Rojo, predsjednik tima Fojnica Udruženja “Prosvjetitelj” Aziz Hurem, predavač glavni imam MIZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković, Mujo Trako.

Turnir je počeo učenjem Kur’ana, a nakon toga prisutnima su se obratili predsjenik Udruženja Nerzudin Hajdarević te glavni imam MIZ Fojnica Edin ef. Rojo. Prigodno predavanje održao je glavni imam MIZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković.

Glavi imam ef. Rojo je istakao da su MIZ Fojnica  i Udruženje “Prosvjetitelj” već imali dosta zajedničkih akcija te da se i u budućnosti nada jos boljoj saradnji.

Ef. Rojo čestitao je i bajram i poželio dobrodošlicu članovima Udruženja i ostalim gostima.

Učešće na turniru je uzelo 16 ekipa (timova Udruženja, te ekipa MIZ Fojnica) sa područja cijele BiH. Svim ekipama su dodjeljenje zahvalnice za učešće, a najbolje plasirane ekipe bile su :

-      Tim Banovići, 1. mjesto

-      Tim Fojnica, 2. mjesto

-      Tim Vitez, 3. mjesto

-      Tim Srebrenica, 4. mjesto.

Ekipa Tima Brčko je proglašena je “Fair Play” ekipom.

Formirana je selekcija od najboljih igrača koja će predstavljati Udruženje na turnirima.

A.D.

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba danas je u Brčkom Udruženje nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka obilježilo ovaj dan. Prisutni su se prisjetili svojih sugrađana za kojim se još uvijek traga. 

Članovi Udruženja “Prosvjetitelj, odnosno našeg tima Brčko dali su svoj doprinos obilježavanju ovog međunarodnog dana te prisustvovali polaganju cvijeća na mostu na Savi te učenju dove za nestale.

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
760
2787
3547
47881
3266078

Ko je na portalu: 120 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.