Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Općinski tim Kladanj

Općinski tim Kladanj

URL web stranice:

Kladnjaci obezbijedili školski pribor osnovcima

Objavljeno u Kladanj

Pred početak nove školske 2017/18. godine, Općinski tim Kladanj Udruženja Prosvjetitelj je prema ustaljenoj tradiciji, organizovao i u djelo sproveo mini projekat kupovine školskog pribora za učenike osnovne škole od prvog do devetog razreda.

Od fakultativnih donacija članova Udruženja i džematlija Džemata Stupari, za realizaciju projekta je prikupljeno blizu 500 KM. Zahvalnost za podršku i pomoć dugujemo svim džematlijama, posebno Ramizu Hajdareviću i našoj nastavnici Fadili Tulumović, koja je sastavila spisak od 31. učenika, slabijeg socijalnog statusa, kojima je školski pribor bio potreban za lijep i uspješan početak nove školske godine.

Tim iz Kladnja učestvovao na bajramskom turniru u Fojnici

Objavljeno u Kladanj

U nedjelju, 3.9.2017. godine, na tradiocionalnom malonogometnom turniru u Fojnici, čiji je organizator Prosvjetitelj u saradnji sa MIZ Fojnica, učestvovala je i ekipa iz Kladnja. Tim iz Kladnja je važio za najmlađu ekipu na turniru i ujedno jednu od najperspektivnijih  ekipa koja je na ovom, kao i na prošlim turnirima pod pokrivetljstvom Prosvjetitelja, plijenila pažnju i simpatije prisutnih. Cjelokupna ekipa je iskazala veliku zahvalnost organizatoru na pozivu i učešću u sklopu bajramskog programa i nadati se ubuduće, akobogda, ponovnim učešćima sa još boljim i zapaženijim rezultatima, uz fair play igru koja ih je krasila tokom svih utakmica.

Kupljen školski pribor za osnovce u Stuparima

Objavljeno u Kladanj

"Onaj koji čini dobro – sebi ga čini..." (El-Džasije, 15)

U subotu, 29. augusta 2015., Prosvjetiteljev tim iz Kladnja je uspješno realizovao još jednu akciju nabavke školskog pribora za osnovce na području okolnih mjesnih zajednica opštine Kladanj. Ovom prilikom obradovano je 27 učenika, osnovaca, kojima je školski pribor bio neophodan da bi spremni krenuli u novu školsku godinu.
U ovoj aktivnosti, altruističnu podršku i pomoć nam je pružila nastavnica OŠ Stupari, Fadila Tulumović, koja je donirala dio novčanih sredstava i imala bolji uvid u socijalni status pojedinih đaka te je na taj način pomogla da se akcija obavi još efikasnije.

U navedenim aktivnostima, utrošeno je ukupno 450 KM, koje su prikupljene fakultativnim doprinosom lokalnih džematlija, koji su podržali i pozdravili aktivitet članova Prosvjetitelja.

Održano vjersko predavanje u džematu Stupari

Objavljeno u Kladanj

“Hvaljen neka je Onaj Koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali, - On, uistinu, sve čuje i sve vidi.” (El-Isra,1)

U petak navečer, 15. maja, na inicijativu Omladinskog kruga džemata Stupari, a ujedno i članova Prosvjetiteljevog tima opštine Kladanj, u goste je pozvan uvaženi predavač iz Behram-begove medrese, prof. Idriz ef. Memić, koji je, nakon akšam namaza, održao poučno predavanje o vrijednostima objave namaza i pogubnosti sujevjerja. Članovi Prosvjetiteljevog tima su, uz zajedničku organizaciju i zalaganje, uspješno sproveli ovakav tip društvenog aktivizma, u sklopu kojeg su se dijelile knjige i druge prigodne hedije za posjetioce. Pored vjerskog predavanja, u sklopu programa se učio i mevlud povodom muberak noći Lejletul-Miradž. Kladanjski tim će, uz Allahovu pomoć, nastaviti sa ovakvom vrstom društvenog aktivizma i u narednom periodu.

Kladnjaci nastavljaju sa humanitarnim akcijama

Objavljeno u Kladanj

U proteklom periodu, krajem mjeseca januara, Prosvjetiteljev tim iz Kladnja je odradio par humanitarnih akcija.
Naime, na zajedničkim druženjima u stuparskoj džamiji, međusobnom konsolidacijom na iznesene prijedloge, odlučeno je da se jednokratna pomoć donira porodicama iz tri susjedne MZ-e: Brlošci, Čitluk i Vrnojevići. Tako su, uz skromni i simbolički humanitarni prilog u iznosu od po 50 KM, posjećene tri porodice i tim povodom im uručeni paketi sa namirnicama.

Pored navedenog, članovi kladanjskog tima su se, sa 50 KM, odazvali i na humanitarni apel porodice Hodžić iz Stupara koja je sakupljala novčana sredstva za liječenje jednog svog člana obitelji. Navedene aktivnosti će biti u narednom periodu, ako Bog da, samo dodatni elan za nastavak djelovanja humanitarnog sektora kladanjskog tima Prosvjetitelja.

Održano vjersko predavanje u džematu Stupari

Objavljeno u Kladanj

“I reci, Gospodaru moj, Ti znanje moje proširi…” (Ta-ha,14) ”

Poslanik, s.a.w.s., je rekao: 'Kome Allah želi dobro, pouči ga razumijevanju vjere.“

U petak navečer, 26. decembra., na inicijativu Omladinskog kruga džemata Stupari, a ujedno i članova Prosvjetiteljevog tima opštine Kladanj, u goste je pozvan uvaženi predavač dr. Sead ef. Seljubac koji je, nakon jacije namaza, održao poučno dociranje na temu: „Oni koji su uz Poslanika, s.a.w.s.“. Članovi Prosvjetiteljevog tima su, uz zajedničku organizaciju i zalaganje, uspješno sproveli ovakav tip društvenog aktivizma, u sklopu kojeg su se dijelile knjige za posjetioce, organizovano omladinsko druženje i na kome se blizu 80 džematlija i posjetilaca okoristilo jednom od blagodati koje je Allah Uzvišeni naredio svakom čovjeku da stiče – znanjem. Uz srdačnu zahvalnost i podršku od strane džematlija, u narednom periodu, ako Bog da, kladanjski tim ima ambicije nastaviti sa ovakvom vrstom društvenog aktivizma.

Kladnjaci posjetili porodicu Hadžikić

Objavljeno u Kladanj

Porodica Hadžikić prikuplja novčana sredstva za liječenje člana porodice, oboljelog od cerebralne paralize. Prosvjetiteljev tim iz Kladnja se svojim skromnim novčanim prilogom, u iznosu od 100 KM, odazvao apelu porodice u kojoj niko nije zaposlen te nisu u mogućnosti samostalno prikupiti neophodna novčana sredstva.

Ovom prilikom, u ime porodice Hadžikic, apelujemo na sve ljude dobre volje da se priključe ovoj humanitarnoj akciji i shodno svojim materijalnim mogućnostima učestvuju u istoj.

Pored pomenute akcije, isti dan, članovi tima su također posjetili još jednu porodicu slabijeg socijalnog statusa iz svog džemata,  te joj uručili jednokratnu pomoći u vidu prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 50 KM.

Udruženje Prosvjetitelj Muallim je, po ko zna koji put, pokazalo svoju nesebičnost i karitativan karakter. Ovog puta riječ je o Ibrahimu Ibrahimoviću, mještaninu MZ Stupari, selo Noćajevići. Naime, Ibrahim je uputio zahtjev Udruženju za nabavku elektromaterijala neophodnog za elektroinstalaciju kuće, koju gradi od svojih skromnih primanja i vlastitog rada, kako bi se u što kraćem roku mogao iseliti iz stare i trošne kuće u kojoj živi zajedno sa svojim bratom i majkom. Na odgovor e-maila, upućenog na adresu Prosvjetitelja, nije se čekalo dugo. Udruženje Prosvjetitelj je koordiniralo sa svojim timom iz Kladnja s ciljem da se odmah, na najefikasniji i najtransparentniji način, stupi u akciju nabavke elektromaterijala.

U ponedjeljak, 10. novembra 2014. godine, članovi Prosvjetitelja, ispred opštinskog tima Kladanj, su vrijedno radili od jutra do kasno u noć i, uz Allahovu pomoć, efikasno priveli posao kraju i tako olakšali našem komšiji Ibrahimu da se, ako Bog da, brže useli u svoju novu kuću.

Kladnjaci posjetili svoje komšije i uručili (bajramske) hedije

Objavljeno u Kladanj

„I Allaha obožavajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite, i rođacima, i siročadi, i siromasima, i komšijama bližnjim, i komšijama daljnjim...“ (En-Nisa, 36)

Članovi Prosjetiteljevog tima Kladanj su krajem prošlog i početkom ovog mjeseca, oktobra, obavili dvije humanitarne akcije, pomažući materijalno i finansijski svoje komšije koji žive u vrlo skromnim uvjetima tako da im je svaka halal pomoć uvijek dobrodošla.

Naime, u obližnjoj MZ Tarevo, iskrenu zahvalnost za uručeni laptop i 100 KM, pokazala je jedna petočlana porodica Vejzović u kojoj niko nije zaposlen i koji, praktično žive, od vrlo skromnih privatnih nadnica, sakupljajući karton i staro željezo. Troje djece ove porodice pohađa osnovnu i srednju školu te će im uručeni laptop, svakako, dobro doći za unaprjeđenje i olakšanje školskih aktivnosti.

Rekao je Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem: „Ko vjeruje u Allaha i u Sudnji dan, neka ukaže čast svome komšiji!“ U drugoj predaji se kaže: „...neka čini dobročinstvo svome komšiji!“ (El-Buhari, 5673; Muslim, 47, 48)

Također, u svojoj drugoj akciji, Prosvjetiteljev tim nije zaboravio (i ne smije) svoju muslimansku dužnost i obavezu prema komšiji. Za ovaj Kurban-bajram, uručena je jednokratna pomoć od 100 KM, u vidu bajramluka, za socijalno ugroženog komšiju druge konfesije i na taj način mu ukazali čast te zajedno osjetili posebnu radost Bajrama i, inša'Allah, stekli Allahovo zadovoljstvo.

Onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjeće ga. (El-Zilzal, 7.)“

Krajem prethodnog mjeseca, augusta, Prosvjetiteljev tim iz Kladnja je uspješno realizovao akciju nabavke školskog pribora za osnovce na području okolnih mjesnih zajednica opštine Kladanj.
Ovom prilikom obradovano je 15 učenika, osnovaca, kojima je školski pribor bio neophodan da bi mogli spremni krenuti od proteklog ponedjeljka sa novom školskom godinom.

U ovoj aktivnosti, nesebičnu pomoć nam je pružila i nastavnica OŠ Stupari, Fadila Tulumović, koja je donirala dio novčanih sredstava i imala bolji uvid u socijalni status pojedinih đaka te na taj način pomogla da se akcija obavi još uspješnije.

Pored pomenute akcije, uspješno je obavljena i jednokratna humanitarna pomoć u vidu kupovine osnovnih životnih namirnica za jednu porodicu iz lokalnog džemata.

U navedenim aktivnostima, utrošeno je ukupno 371,67 KM, koje su prikupljene fakultativnim doprinosom lokalnih džematlija, koji su iskazali afinitet prema društvenom aktivizmu članova Prosvjetitelja na području svoje opštine.

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1384
2787
4171
48505
3266702

Ko je na portalu: 220 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.