Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Općinski tim Zenica

Općinski tim Zenica

URL web stranice:

Hafiza Merjem Hazić

Objavljeno u Zenica

Merjem Hazić, učenica 4. razreda Medrese Osman ef. Redžović, jučer je pred Komisijom za hifz u Sarajevu proučila posljednje sure iz Kur'ana i stekla diplomu hafiza. Hifz je učila pred  profesorom, hafizom Zijadom Dervićem. Merjem je od samog osnivanja Tima Nemila članica Udruženja Prosvjetitelj Muallim Srebrenica. Molimo Allaha swt da našu hafizu, njenu porodicu, učitelje i prijatelje okupi u Džennetu.

Tim Nemila

(Fahret M.)

Ramazanske aktivnosti tima Nemila

Objavljeno u Zenica

U okviru ramazanskih aktivnosti, Tim Nemila izvršio je podjelu prehrambeno – higijenskih paketa u šest zeničkih naselja vrijednosti oko 700 KM. Paketi su uručeni porodicama slabijeg imovinskog stanja, porodicama demobilisanih boraca. Paketi su podijeljeni u Bistrici, Kolićima, Smajićima, Starini, Nemili i Vukotićima.

Fotografije provedene akcije možete pogledati na ovom linku.

Prosvjetitelj Muallim Srebrenica - Tim Nemila

M.Fahret

TIM NEMILA POSJETIO PORODICU r. ŠEVALA ČEHIĆA

Objavljeno u Zenica


„Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive, one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: 'Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!' Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na pravom putu!“ (Al-Bekara, 155-157)


Članovi tima Nemila posjetili su porodicu Ševala Čehića, rahmetullahi alejhi. Ševal je poginuo 34. godini života, u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u petak, 27.05.2016. u njegovom rodnom mjestu, selu Vukotići, udaljenom oko 30 km od Zenice. Iza njega je ostala supruga Sejdija s dvoje maloljetne djece, sinom Senadom (9) i kćerkom Ernadom (6).
Poznavali su ga kao finog momka, uvijek nasmijenog, sustretljivog, voljnog da pomogne. Bio je član i lovačke sekcije. Kažu da će proći mnoge godine, a da Vukotići neće imati čovjeka kao što je bio on.
U porodici Čehića tuga. Već ranije su na tragičan način izgubili još jednog sina. Jedinu utjehu i snagu u ovim teškim trenucima daje im vjera u Uzvišenog Allaha, jer kome Allah želi dobro, stavi ga na iskušenje.
S obzirom na to da je Ševal u poslednje vrijeme bio nezaposlen, porodici je uručena materijalna i novčana pomoć u vrijednosti od oko 300 KM.
Molim Allaha swt da porodici olakša i podari sabura, a Ševala nagradi Džennetom firdevsom.
Prosvjetitelj Muallim Srebrenica - Tim Nemila
M. Fahret

Izgradnja bazena za PŠ Kolići

Objavljeno u Zenica

U proteklih 10-ak dana članovi tima Nemila, pristupili su projektu izgradnje bazena pitke vode za PŠ „Ćamil Sijarić“ Kolići.

Već duži niz godina voda kojom se snabdjevala PŠ Kolići nije bila bakteriološki ispravna, a sušnim godinama redovno je dolazilo do prekida u vodosnabdjevanju, što je imalo za posljedicu otežane uvjete za rad, kako učenicima, tako i nastavnom osoblju. Može se reći da je najveću opasnost predstavljala bakteriološka neispravnost vode po zdravlje djece, zbog čega je inspekcija više puta izdavala upozorenja o zabrani upotrebe vode za piće.

Vođeni idejom popravljanja stanja u zajednici, makar i malim djelima, članovi tima Nemila su se odlučili na izgradnju novog bazena pitke vode s izvora koji je dobio pozitivan bakteriološki nalaz. S obzirom na to da se radi o stabilnom i ispravnom izvoru ovo će omogućiti redovno vodosnabdjevanje, a i smanjiti rizik od pojave i širenja zaraznih bolesti među djecom.

Iz istog izvora planirana je i gradnja hajr česme Muallima na obližnjem autobuskom stajalištu. Dosadašnji radovi koštali su oko 700 KM.

Prosvjetitelj Muallim Srebrenica - Tim Nemila

M. Fahret

Predavanje u džematu Smajići

Objavljeno u Zenica

U organizacije džematskog odbora i tima Prosvjetitelja-Muallim Nemila, u petak, 11.03.2016. godine, održano je predavanje i druženje u džematu Smajići, MIZ Zenica.

Program je počeo obraćanjem imama džemata, Harisa ef. Vilajeta, koji je poselamio prisutne goste i poželio im dobrodošlicu.  Zatim je Admir Mujanović, prelijepom interpretacijom kaside „Nemoj žalit suzama“ oduševio sve prisutne. Prisutni su nakon toga, imali priliku da slušaju, uvijek zanimljivo, zabavno ali i poučno izlaganje uvaženog hafiza Husejna ef. Čajlakovića, imama u džematu Poljice, MIZ Zenica.

Hafiz je na njemu svojstven način na vjernike prenio poruke nekoliko kur'anskih ajeta i hadisa. Pričajući anegdotu sa svog poljednjeg putovanja na umru, uspio je da na slikovit način pokaže istinsku bratsku ljubav i brigu, koja bi se trebala očitavati u svakodnevnom ponašanju, a koja je sadržana u hadisu Poslanika s.a.v.s.  "Ko sakrije sramotu svoga brata na dunjaluku, Allah će sakriti njegovu i na dunjaluku i na ahiretu." (Buharija i Muslim)

Više puta tokom večeri naglasio je važnost čuvanja časti drugog muslimana, a predavanje je završio još jednim hadisom Poslanika Muhammeda s.a.v.s., posebno ističući njegovu važnost: "Istinski musliman je o­naj od čijeg jezika i ruku su sigurni ostali muslimani." (Buharija i Muslim).

Program je zatvorio kurra hafiz Mustafa Yaşar učenjem zadnje stranice sure Bekare.

Druženje je nastavljeno do kasno u noć uz kahvu i sok.

 

Prosvjetitelj Muallim Srebrenica - Tim Nemila

M. Fahret

 

 

 

 

Alija Fejzić - Zlatna medalja

Objavljeno u Zenica

Na 10. Prvenstvu Federacije BiH u karateu, koje je održano danas u Lukavcu, Alija Fejzić, mladost, budućnost i ponos nemilskog tima Prosvjetitelja, osvojio je zlatnu medalju.

Alija je učenik 4.-og razreda Medrese „Osman ef. Redžović“ u Visokom, nosilac smeđeg pojasa 2. dan, osvajač medalja na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

U prošlogodišnjim poplavama Alija je ostao bez kuće, te je s porodicom bio primoran da promjeni adresu stanovanja, ali to ga nije spriječilo da niže nove uspjehe kako u sportu tako i u školi, za što je vjerovatno zaslužan prvenstveno i dobar odgoj, jer otac Mirsad, ništa ne prepušta slučaju.

Alija nam je svima primjer, kako se upornim radom, bez obzira na nedaće, mogu postići veliki rezultati. Da mu Allah swt olakša put kroz život u budućnosti  da i dalje bude ponos nemilskog tima Prosvjetitelja i svoje porodice.

Predavanje i druženje u Starini

Objavljeno u Zenica

U saradnji sa Medžlisom IVZ Zenica, Udruženje „Prosvjetitelj – Muallim“ Srebrenica Tim Grada Zenice – Tim Nemila, sinoć je u džema'atu Starina održalo predavanje i video prezentaciju udruženja.

Program se sastojao od predavanja, kojeg je održao hfz. Enes Beganović, zatim se prisutnima obratio sekretar udruženja Nisvet Mujanović, nakon čega je upriličena prezentacija filma o radu Prosvjetitelja kao i budućim planovima i ciljevima djelovanja.

I ovom prilikom je nastavljena praksa nagrađivanja najuspješnijih polaznika mektebske nastave, te su uručene tri novčane nagrade polaznicama mekteba u Starini, Fejzić Džani, Pivić Sari i Karahasanović Ameri. Predsjednik nemilskog tima, Nedim Hazić, rekao je u svom obraćanju pristunima, da je ovo samo nastavak projekta s kojim se počelo nagrađivanjem najboljih pojedinaca u Smajićima i Orahovici, te da će Udruženje i ubuduće iskoristiti priliku da na nekim sličnim predavanjima nagradi najbolje i u drugim džematima.

Na ovaj način, moglo bi se reći, je obilježena i godišnjica prvog susreta sa braćom iz Srebrenice, koja su sličnu prezentaciju imala u džema'atu Smajići u Februaru 2014. godine, koja je bila i povod za osnivanje Nemilskog tima i početak djelovanja Udruženja na našim prostorima.

Poslije predavanja druženje je nastavljeno uz kafu, sok i kolače u suterenu džamije.

Domaćini druženja, Dževad ef. Gračić i Sead Fejzić zahvalili su se članovima Udruženja na upriličenom druženju, te uputili dovu Allahu swt da ih nagradi za hajr i pomogne ih u budućim projektima.

Udruženje “Prosvjetitelj-Muallim” Srebrenica je, putem svog nemilskog ogranka, prikupljalo pomoć za mještane naselja Bare u zeničkim naseljima Vukotići, Šerići, Smajići, Kolići, Bistrica, Starina i Starkuće. U ovim naseljima koja su prošle godine doslovno razorena klizištima mještani su doniranjem novca za ugrožene kakanjske porodice pokazali veliku solidarnost.

Aktivisti Udruženje “Prosvjetitelj-Muallim” Tim Nemila su danas posjetili Kakanj i direktno ugroženim porodicama uručili pomoć.

Adnanu Zekiću je dodijeljeno 570 KM, Mirhetu Ćosiću 500 KM, Almedini Zekić 570 KM, Tuka Zehri 500 KM, Avdi Merdiću 500 KM, Hajrudinu Kovačeviću 700 KM, Almasi Kovačević 580 KM i Sadiku Čosiću 570 KM.

Nakon dodjele pomoći, gosti iz Zenice su se susreli sa općinskom načelnikom Nerminom Mandrom.

Želja za Resulom

Objavljeno u Zenica

U okivru manifstacije „Želja za Resulom“, koju organizira MIZ Zenica, sinoć je u Džema'atu Smajići održano prvo u nizu predavanja o Poslaniku s.a.v.s. Gost predavač ,ovim povodom, bio je dr. hfz. Safet ef. Husejnović, imam Sejmenske džamije u Zenici. Za doček gostiju, kao i samu organizaciju predavanja, pobrinuo se „Tim Nemila“ koji djeluje u okviru tima Prosvjetitelja – Mualima Grada Zenice.

Na kraju predavanja, predsjednik tima Nemila, Nedim Hazić, uručio je 3 nagrade najboljim polaznicima osnovnih i srednjih škola iz Džema'ata Smajići, kao i najboljem polazniku mekteba.

Nagradu u vrijednosti 30 KM dobili su Mujanović Almir, učenik 6.-og razreda OŠ „Ćamil Sijarić“ u Nemili, Mešinović Osman, kao najbolji polaznik mekteba, također učenik 9.-og razreda  OŠ „Ćamil Sijarić“ u Nemili, i Merjema Halilović, učenica 3. razreda medrese „Osman ef. Redžović“ u Visokom, nagradu u vrijednosti 50KM.

Demobilisanom borcu donirana krava

Objavljeno u Zenica

Koordiniranom akcijom Općinskog tima Prosvjetitelj Zenica, te izdašnom donacijom Fadile S. demobilisanom borcu Armije RBiH, Hidajetu Haziću obezbjeđena je krava. U izuzetno teškim vremenskim uslovima, danas je upriličena predaja donacije, te međusobno upoznavanje.

Hidajet Hazić, demobilisani je borac i ratni vojni invalid. Otac je troje malodobne djece, Mirdas (15), Šefik (10) i Zehrid (3). Nastanjen je u Kolićima, 20-ak kilometara od Zenice. Nezaposlen je i sa ženom i troje djece živi u dvije podrumske prostorije, koje mu je ustupio otac.

Ove godine počeo je sa izgradnjom kuće u neposrednoj blizini sadašnjeg stana, na zemljištu koje mu je poklonio amidža. Treba napomenuti da je još jedan član Općinskog tima, Senad K. dao donaciju u građevinskom materijalu.

Fadila S. izrazila je želju, ako joj Allah swt podari zdravlje, da podrži ovakve i slične akcije Općinskog tima Prosvjetitelj – Muallim Zenica.

Svevišnjeg Gospodara molim da našim vakifima u hajr upiše ova dobra djela, i da im se smiluje i uvede ih u Džennet.

(Napomena: Vakifi su izrazili želju da se njihovi potpuni podaci ne objavljuju)

*navedena akcija je realizirana 14.5.2014. ali zbog stanja prirodne nesreće koje je pogodilo naš kraj, članak do sad nije objavljen.*

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1263
2787
4050
48384
3266581

Ko je na portalu: 125 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.