Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Općinski tim Srebrenik

Općinski tim Srebrenik

URL web stranice:

U petak (9.2.2018.) u Gradskoj džamiji u Srebreniku poslije akšam-namaza održana je Skupština općinskog tima Prosvjetitelj Muallim Srebrenik.

Na ovoj skupštini podnešeni su izvještaji za 2017. godinu.
Predsjednik Damir ef. Babajić je podnio izvještaj za 2017. godinu, te istakao da je općinski tim Prosvjtitelja Srebrenik u 2017. godini realizirao aktivnosti na raznim poljima u vrijednosti od 12.000 KM.
Izvještaj za 2017. je jednoglasno usvojen kao i plan za 2018. godinu.

Ovom sastanku su prisustvovali i predsjednik Prosvjetitelj Muallima Srebrenica Nerzudin Hajdarević, kao i koordinator Nermin Mujkanović.

Zbog obaveza koje će imati u narednom periodu, te spriječenosti da nastavi voditi tim, predsjednik tima Srebrenik Damir ef. Babajić je predložio da se izabere novi predsjednik ovog tima.

Nakon prijedloga svih članova općinskog tima Srebrenik, jednoglasno je dato povjerenje da općinski tim Prosvjetitelj Muallim Srebrenik vodi, kao predsjednik, prof. bosanskog jezika i književosti Haris Vehabović. 
Haris Vehabović je do sada obavljao dužnost sekretara OT Srebrenik.

Nakon ovog izbora, uslijedio je izbor novog sekretara ovog tima.
Poverenje je dato Vehbiji Ibrahimoviću Kigenu, koji će od sada biti sekretar OT Srebrenik.

Ovaj izbor su potvrdili predsjednik Prosvjetitelja Srebrenica Nerzudin Hajdarević i kooordiator Nermin Mujkanović, koji su čestitali novom predsjedniku i sekretaru, ta zaželjeleli mnogo uspjeha u vođenju ovog tima. Izrazili su nadu da će se nastaviti dosadašnji kontinuitet uspjeha koje ima ovaj tim.

Na kraju se obratio novi predsjednik Haris Vehabović. On se zahvalio svim članovima na izboru njega kao predsjednika tima Prosvjetitelj Srebrenik, kazavši da je ovo velika čast, ali i obaveza za još veće zalaganje, trud i bolji rad.
Zamolio je sve članove da budu podrška, kao i do sada predsjedniku i sekretaru. On se zahvalio dosadašnjem predsjedniku Damir ef. Babajiću, kao i svim članovima, na svemu što su do sada uradili za Prosvjetitelj Muallim.
Izrazio je nadu da će nastaviti, dobro već trasirani, put kojim ide ovaj tim.

Na kraju je proučeno ašare i dova za napredak ovog tima sa novim rukovodstvom, nakon čega se pristupilo klanjanju jacija - namaza.

 

Prosvjetitelj Srebrenik posjetio džemat Potpeć

Objavljeno u Srebrenik

U petak (29.04.2016.) članovi općinskog tima Prosvjetitelj Srebrenik posjetili su novoizgrađenu džamiju u džematu Potpeć, MIZ-e Srebrenik.
Tamo su ih dočekali imam ovog džemata Safet ef. Esmić, te članovi džematskog i građevinskog odbora. Povod ovog sastanka, bilo je predstojeće otvorenje ove džamije, koje će se desiti u julu ove godine, Inšallah.
Članovi Prosvjetitelja su se stavili na raspolaganje ovom džematu u predstojećim pripremama za svečano otvorenje džamije.
Imam džemata Safet ef. zahvalio se na posjeti i podršci članovima Prosvjetitelja.
Ovom prilikom je uručena i skromna novčana hedija od našeg tim predsjedniku građevinskog odbora Senahidu Meštroviću, koji se također zahvalio Prosvjetitelju.

Zanimljivo je da je ovo novoformirani polijeratni džemat u kojem su gotovo sve džematlije porijeklom iz Podrinja, muhadžiri, tako da je ovo jedan pravi muhadžirski džemat, koje se uklopio i odlično funkcioniše.
Džamija koju su izgradili za svoje vjerske potrebe predstavlja simbol i krunu njihovog rada i postojanja na ovom prostoru u posljednjih dvadeset godina.

Allaha molimo da sve pripreme za svečano otovrenje džamije, kao i sami dan otovrenja proteknu u najboljem redu, a sve one koji na bilo koji način mogu pomoći pozivamo da učestvuju u finalnim radovima na ovoj džamiji.

Haris Vehabovic

U utorak, 08.03.2016. godine članovi udruženja Prosvjetitelj Muallim Srebrenica, općinski tim Srebrenik, zijaretili su bolesnog Alić Almisa iz Kuga, Srebrenik. Almisa su posjetili predsjednik Udruženja Prosvjetitelj Srebrenik mr.sc Damir Babajić, predsjednik skupštine Prosvjetitelj Muallim Srebrenica hadžija Nuraga Junuzović i član Udruženja Prosvjetitelj Srebrenik Vehbija Ibrahimović.
Alić Almis rođen 1991. godine, iz mjesta Kuge, Općina Srebrenik, je 2014. godine nesretnim slučajem u djeliću sekunde ostao nepokretan a time i prikovan za invalidska kolica. Alić Alimis se trenutno nalazi na kućnom liječenju. Ljekarski nalazi su proslijedjeni u Moskvu u bolnicu Neurovita koja je već pomogla nekolicini sa istim dijagnozama. Nakon dobivenog pozitivnog odgovora Almis, njegovi roditelji, prijatelji, islamska zajednica, pa možemo reći svi građani Srebrenika i šire su se uključili u akciju prikupljanja pomoći kako bi Almis otišao na liječenje, jer Almisovi roditelji nisu u mogućnosti finansirati neophodne tretmane, s obzirom da liječenje iziskuje velike troškove.
Tim povodom članovi Prosvjetitelja su uručili hediju i novčani doprinos Almisu, te mu se stavili na raspolaganje za hizmet, njemu i njegovoj porodici.
Molimo Dragog Boga da Almisu podari zdravlja i sabura te da olakša njegovim roditeljima, a sve one koji su na bilo koji način pomogli Almisu da ih obilato nagradi. Amin!

U subotu (13.2.2014.) poslije akšam-namaza u Srebreniku je održan sastanak općinskog tima Prosvjetitelj Srebrenik.
Sastanak je otvorio predsjednik OT Prosvjetitelj Srebrenik Nuraga Jnuzović, te prisutne upoznao sa dnevnim redom.
Sastanku su prisustvovali predsjednik Prosvjetitelj-Mualim Srebrenica Nerzudin Hajdarević, te osnivač udruženja, Mehdin Jakubović, kao i članovi općinskog tima Srebrenik.
U njihovom prisustvu, a nakon isteka mandata dosadašnjeg predsjednika i sekretara od dvije godine, izvršen je izbor novog predsjednika i sekretara općinskog tima Srebrenik.

Za novog predsjednika Prosvjetitelja Srebrenik jednoglasno je izabran mr. Damir Babajić.

Zbog obaveza i preuzimanja dužnosti predsjednika Skupštine Prosvjetitelj- Muallim Srebrenica Nuraga Junuzović, dosadašnji predsjednik Prosvjetitelja Srebrenik, preporučio je da se izabere novi predsjenik OT Srebrenik. Nakon njegovih razgovora i dogovora sa svim članovima Prosvjetitelja Srebrenik, odlučeno je da tu funkciju dalje preuzme Damir Babajić.
Prisutni su svojim glasanjem ovaj izbor i potvrdili.
Nakon ovog imenovanja, trebalo je izabrati novog sekretara.
Na osnovu želje novog predsjednika, za sekretara općinskog tima Srebrenik, opet je izabran dosadašnji sekretar Haris Vehabović, što su prisutni i potvrdili svojim glasanjem.
Nakon ovog imenovanja prisutnima se obratio novi predsjednik mr. Damir Babajić, te zahvalio na izboru za ovu funkciju, pozvao je prisutne da mu pomognu u obavljanju ove dužnosti, zahvalio se dosadašnjem predsjedniku i svim članovima na svemu što su uradili za Prosvjetitelj.
Izrazio je nadu da će nastaviti, dobro već trasirani, put kojim ide ovaj tim.

Pored izbora novog predsjednika tima, prisutnima su se obratili i predsjednik Prosvjetitelja Srebrenica Nerzudin Hajdarević i osnivač Mehdin Jakubvić. Oni su čestitali na izboru novog rukovodstva i zatražili da se nastavi dosadašnji kontinuitet ovog tima, koji su imali na čelu sa predsjednikom Nuragom Junuzovićem.

Upoznali su članove našeg tima o predstojećoj Skupštini Uduženja koje će se održati 28. 2. 2016. godine, te planovima i očekivanjima u daljem radu kompletnog udurženja.

Danas (28.12.2015.) u Srebreniku je obilježena druga godišnjica od formiranja općinskog tima Prosvjetitelj-Muallim Srebrenik.
Obilježavanju druge godišnjice formiranja općinskog tima prisustvovali su osnivač udruženja Mehdin Jakubović i glavni koordinator udruženja Nermin Mujkanović, te članovi općinskog tima Srebrenik.
Uvodne riječi uputio je Haris Vehabović, sekretar udruženja.
Izvještaj za 2015. godinu podnio je predsjednik općinskog tima Srebrenik Nuraga Junuzović, nakon kojeg su prisutni putem slajdova mogli pogledati rad ovog tima u prethodnoj godini.
Prisutne je poselamio i osnivač Mehdin, koji je izrazio zadovoljstvo funkcionisanjem ovog tima, čestitao je članovima drugu godišnjicu i dao smjernice za dalji rad.
Na ovoj svečanosti prezentiran je i Bilten općinskog tima Srebrenik koji obuhvata sve ono što je ovaj tim do sada odradio...
U izradi ovoga biltena učestvovali su svi članovi općinskog tima Srebrenik.

Na kraju su uručene zahvalnice za afirmaciju univerzalno-pozitivnih vrijednosti i unaprjeđenje rada Prosvjetitelja Srebrenik zaslužnim pojedincima: hadžiji Muhamedu Mehuljiću, hadžiji Bekiru Osmanoviću, Nerminu Husanoviću, Harisu Vehaboviću, Nerminu Mujkanoviću.

 

Haris V.

Prosvjetitelj Srebrenik organizirao iftar

Objavljeno u Srebrenik

U organizaciji općinskog tima Prosvjetitelj Srebrenik u utorak je organiziran iftar u prostorijama medžlisa Srebrenik, za članove udruženja, njihove porodice i druge.
Iftaru je prisustvovalo oko 30 osoba, među kojima su bili i osnivač Mehdin Jakubović, te koordinator Nermin Mujkanović sa hanumama.
Kako je istakao Nuraga Junuzović, predsjednik općinskog tima Srebrenik, ovo je već druga godina kako se organizira iftar. Raduje nas što su se našem pozivu odazvali naš osnivač i koordinator kao i svi drugi članovi i njihove supruge. On se zahvalio svima koji su pomogli organizaciju ovog iftara, te izrazio nadu da ćemo se i sljedeće godine, ako Bog da okupiti na ovakvom iftaru na istom mjestu.

U Srebreniku održana promocija ''Poeme o Srebrenici''

Objavljeno u Srebrenik

U subotu (6.6.2015) u Velikoj Sali Medžlisa islamske zajednice Srebrenik održana je promocija ''Poeme o Srebrenici'', autora Vehbije Ibrahimovića Kigena. Promocija je održana pod pokroviteljstvom Općinskog tima Prosvjetitelj Muallim Srebrenik.
Ova Poema je djelo člana Prosvjetitelja Srebrenik, a izdata je u povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici.
Na promociji, o knjizi su govorili prof. Haris Vehabović, koji je napisao predgovor, te recenzent Dr. Nermin Lapandić.
Prof. Vehabović je istakao kako poema zaokružuje, od početka do kraja sve ono što se dešavalo u Potočarima 1995, do dženaza koje se klanjaju svake godine 11. jula.
Dr. Lapandić je rekao kako se i danas želi negirati genocid i svi strašni zločini, ali će ova poema ostati kao svjedok na sve ono što se dogodilo žrtvama srebreničkog genocida.
Na samom početku promocije obratili su se Mr. Abdulah Arifović, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, koji je bio jedan od organizatora ove promocije. Prisutne je poselamio i Nuraga Junuzović, predsjednik Prosvjetitelja Srebrenik.
Na kraju promocije obratio se i sam autor, rekavši kako je ovu poemu napisao kao dokaz i kao svjedočanstvo na sve zločine Podrinja, nadajući se da će generacije koje dolaze iz ovoga spoznavati pravu istinu o genocidu u Srebrenici.
Stihove iz Poeme je recitirala Ema Ibrić, svršenica 9. Razreda osnovne škole.

 

Prosvjetitelj Srebrenik i  udruženje Justicija iz Srebrenika, sklopili su saradnju zahvaljujući dvojici predsjednika ovih udruženja  Nuragi Junuzoviću ispred Prosvjetitelja Srebrenik i Ervinu Turbiću ispred udruženja Justicija Srebrenik.
 Justicija je darovala osam paketa Prosvjetitelju da ih uruči porodicama koje se vode u Prosvjetitelju kao ugrožene i kojima je Prosvjetitelj i ranije pomagao.
Ovi paketi sadržavali su prehrambene artikle, sredstva za higijenu i hemijska sredstva za pranje. Svaki paket je vrijedan 100 KM.
Dobrom saradnjom između ova dva udruženja paketi su došli do onih kojima su i namijenjeni,  a to su ugrožene porodice koje imaju djecu i kojima je svaki vid pomoći dobrodošao.
Udruženje Prosvjetitelj Srebrenik zahvaljuje se Justiciji na doniranim paketima, te poziva Justiciju da se i dalje uzajamno pomažemo.
Na kraju je zaključeno da će se ova saaradnja i dalje nastaviti.

Udruženje Justicija  je osnovano u februaru 2013. godine, s ciljem promicanja interesa građana, dostizanje najvišeg stepena jednakopravnosti i eliminisanja svih oblika diskriminacije građana od strane javne vlasti, te, posebno, pružanje pravne i svake druge pomoći pojedincima i skupinama pojedinaca, pripadnicima marginalnih skupina, u cilju ostvarivanja i zaštite njihovih prava zagarantovanih međunarodnim i domaćim pravnim propisima. Misija Udruženja je unapređenje demokratije i civilnog društva, poštivanje ljudskih prava i jednakosti pred zakonom.

Naša vizija je stvoriti jednu samoodrživu organizaciju koja će svojim radom i djelovanjem biti na usluzi svim svojim korisnicima ali i široj društvenoj zajednici kroz pružanje usluga pravne i druge pomoći i podrške, savjetovanja i edukacije.

(H. Vehabović)

Ovih dana kada se u svim njivama čuju traktori koji prevrću zemlju bosansku da bi u nju stavili sjeme koje će donijeti hranu za gladna usta, vrijedni članovi općinskog tima Prosvjetitelj Srebrenik podijelili su sjeme za proljetnu sjetvu za deset ugroženih porodica sa područja općine Srebrenik.
Uz pomoć hadži Bekira Osmanovića, kupljeno je sjeme u vidu krompira, luka i graha te podijeljeno porodicama.
Ovim vrijednim porodicama sjeme je dobro došlo. Nisu krili svoje zadovoljstvo, jer će im to uveliko pomoći u sjetvi za koju je ionako potrebno izvojiti dosta novca u ove proljetne dane, zahvalili su Prosvjetitelju i pohvalili njegov rada.

Prosvjetitelj Muallim Srebrenik uručio je određena sredstva za obnovu područne škole u mjestu G. Moranjci koja je uništena usljed klizišta.
Stara škola je u potpunosti oštećena i u njoj nije moguće više izvoditi nastavu, tako da se moralo tražiti novo rješenje za učenike. 
Određeno je da se opremi prostor u mjesnom domu, koji će služiti kao škola do pravljenja potpuno nove škole. Prosvjetitelj Srebrenik se uključio u ovu akciju te pomogao uređenje ovog prostora kako bi učenici na vrijeme završili školsku godinu i kako ne bi gubili časove.
Učenici i učitelji ove škole, kao i direktor nisu krili zadovoljstvo poklonjenim sredstvima te su se zahvalili Prosvjetitelju Srebrenik.
(Haris V.)

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
342
1701
342
75220
3378591

Ko je na portalu: 189 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.