Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Sedamnaest godina uspješne suradnje „Behram-begove medrese“ Tuzla i udruženja “Prosvjetitelj”

Moto udruženja „Prosvjetitelj“ glasi:  "A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspjevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. A ostale žalimo..."  Najbolje su ga razumjeli predstavnici Behram-begove medrese i Muftijstva tuzlanskog te prije 17 godina postavili temelje uspješnoj suradnji institucije medrese i udruženja. U sklopu sektora za sport udruženja „Prosvjetitelj“ osnovan je klub borilačkih vještina čiji su prvi polaznici na slobodnoj teritoriji Federacije bili upravo učenici Behram-begove medrese.

Ove godine kroz kurs samoodbrane proći će veliki broj učenika medrese u Tuzli. Obuka iz samoodbrane je obavezna za sve učenike prvih razreda, a za učenike starijih razreda ostavljena je mogućnost pohađanja na dobrovoljnoj osnovi. Želju za nastavkom treninga poslije prvog razreda medrese izrazilo je 30 učenika, koji će koristiti usluge obuke kluba „Prosvjetitelj“. Učenici starijih razreda imat će mogućnost da pohađaju obuku osnovnog, naprednog i specijalističkog kursa samoodbrane. Nastava se izvodi jednom sedmično u trajanju od 90 minuta.

Treneri ove godine su Mehdin Jakubović – majstor karatea  i učitelj univerzalnih borilačkih vještina, Sead Osmanović – instruktor samoodbrane i kandidat za majstorsko zvanje Crni pojas, Nermin Mujkanović – instruktor samoodbrane i kandidat za majstorsko zvanje Crni pojas i Nerzudin Hajdarević – majstor karatea 1.dan i trener Kik boksa.

Misija udruženja je svakako širenje ideje osnivača od prije 19 godina. Važno je napomenuti da se današnji imami u BiH i širom svijeta susreću sa novim izazovima u kojima im je ponekad nepohodno znanje iz samoodbrane. Nadamo se da će današnje i buduće generacije imama u BiH imati sposobnosti i mogućnosti da svoje mlade džematlije uče i samoodbrani uz obaveznu mektebsku nastavu.
Za svoga života, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je u svojim dovama od Allaha tražio da mu poveća znanje. Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dovio: ''Gospodaru moj, okoristi me onim čemu si me naučio, pouči me onome što će mi biti od koristiti i povećaj moje znanje…'' (Ibn Madže, hadis je šejh Albani ocijenio slabim – daifom. Vidjeti: Sahihu Džami`a, br. hadisa 1183)

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1315
2787
4102
48436
3266633

Ko je na portalu: 154 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.