Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Klub borilačkih vještina Prosvjetitelj počeo s radom u Kamenici kod Zvornika

Klub borilačkih vještina "Prosvjetitelj" Zvornik polahko se širi na području cijele općine, pa je tako krajem 2013.godine i zvanično pokrenuta karate sekcija u mjestu Kamenica kod Zvornika, koja ima već 56 upisanih polaznika uzrasta od 7 do 21 godinu, a koje trenira majstor crnog pojasa karatea 1.dan Nerzudin Hajdarević i kandidat za majstora Asmir Selimović.

FOTO: Na jutrašnjem treningu u Kamenici

Klub je osnovan i registrovan prije desetak godina u Zvorniku, kada se desio najmasovniji povratak Bošnjaka na ove prostore i od tada prolazi razne faze svoga djelovanja.

Današnje udruženje "Prosvjetitelj" ima imidž ozbiljne društvene organizacije koja se bavi afirimisanjem univerzalno pozitivnih vrijednosti kroz svojih osam sektora dijelovanja iz različitih domena. Podsjetimo sve da je rad ove organizacije započeo u Srebrenici prije 21 godinu upravo na treniranju borilačkih vještina i praktikovanju islama i života u skladu sa islamskim propisima. Mladići okupljeni u prostorijama džamija u Srebrenici te ratne 1993.godine nisu ni zamišljali da će oni sami ili njihovi slijedbenici poslije 21 godinu hodati po cijeloj Bosni i Hercegovini i ljude upućivati na pravi put navodeći njihov primjer iz tog perioda.

FOTO: Sa treninga u Srebrenici 1993.g.

Danas evo hvala Bogu udruženje "Prosvjetitelj" kroz svoj sektor za sport dijeluje i radi te omladinu okuplja oko borilačkih vještina i u Kamenici kod Zvornika, ali i tradicionalno u Behrambegovoj medresi gdje kontinuirano radi sa učenicima ove škole.

FOTO: Naši treneri sa našim učenicima Behrambegove medrese u Tuzli

Najmlađe članove našeg društva vrijedni članovi "Prosvjetitelja" uče samoodbrani i praktikovanju islama u svom životu te usmjeravaju da spoje  fizičko i duhovno uzdizanje u svojim ličnostima i na taj način ojačaju sebe i svoju zajednicu. Na osnovu ove ideje sve je i započelo prije 21 godinu, a danas se evo nastavlja širom Podrinja i BiH te se očekuje pokretanje rada ovog kluba na području cijele općine Zvornik, Konjević polju, Glogovoj, Srebrenici i gdje god bude prilike i mogućnosti.
Asmir Selimović, povratnik u Gornjoj Kamenici kod Zvornika o svemu ovome kaže da je izuzetno zadovoljan te ističe:

"Ja sam počeo samostalno sa radom sa djecom u mjesecu avgustu prošle godine vodeći se idejom "Prosvjetitelja", a što sam naučio za vrijeme muhadžirluka u mjestu Sižje kod Lukavca, nije prošlo dugo od samoinicijative koju sam pokrenuo uz podršku lokalnog imama Selvir ef.Muminovića,  a da prosvjetitelji nisu saznali za to te su odmah po saznanju izvršili posjetu i moju inicijativu podržali te dodali sve ovo u već postojeći registoravni klub pod imenom "Prosvjetitelj" Zvornik. Prvi moji susreti sa "Prosvjetiteljom" u izbjeglištvu, kao malodobnog dječaka bilo je 1996 godine, poslije prvog susreta nisam mogao prestati dolaziti na okupljanje i sve to mi je pomoglo da se pravilno izrazim i formiram kao ličnost u duhu naše vjere i druženja. Sve to mi je pomoglo da sam kao dječak koji tek izlazi iz puberteta ostavio mnogo ružnih stvari iza sebe i sve to uz pomoć onog što sam naučio učeći borilačke vještine.

Borilačke vještine, su sistem tradicija i vježbi čija je izvorna namjena bila priprema tijela i uma za borbu. U svojoj modernoj formi koristi se za održavanje tjelesne spremnosti, meditiranje te izgrađivanje osobe. Mnoge kulture svijeta kroz povijest stvorile su svoje sisteme za prenašanje borilačkih vještina, no trenutno najpopularnije i najrašireniji sistemi borilačkih vještina su one koje potječu iz azijskih zemalja: (Koreja, Japan, Kina, Tajland) i Filipini.
Registrovani sportski klub "Prosvjetitelj" Zvornik ima namjeru da se učlani u karate savez kao i u Kikboks savez Bosne i Hercegovine, kako bi omogućili djeci Podrinja koja će se baviti  navedenim sportovima  da se u istim i natječu na takmičenjima u BiH  a i šire sa svojim vršnjacima.

Moram se ukratko vratiti na ono što svi moramo dobro da znamo a to su riječi Uzvišenog Allaha dž.š., koje glase:

” Imanja vaša i djeca vaša su samo iskušenje, a u Allaha je nagrada velika
(At-Tagabun,15.)

Dakle, na roditeljima je jedno veliko breme odgovornosti, kako i na koji način odgojiti svoje dijete i izvesti ga na selamet. Na ovo veliko breme odgovornosti upozorava i Muhammed s.a.v.s., pa kaže :

”Čovjek je pastir u svojoj porodici i biće odgovoran za svoje stado..” (Buharija i Muslim)

Iz samo ovoga ajeta i hadisa vidimo koliko je roditelj zadužen i odgovoran za svoje dijete da ga odgoji u duhu Islama, ali i da ga obrazuje, jer Uzvišeni Allah dž.š., kaže :

”…Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju!”      ( Az-Zumar,9.)

Nažalost, danas mnogi roditelji nisu ozbiljno shvatili ove Kur’ansko – hadiske poruke, neki roditelji nisu pravilno shvatili te su svoju obavezu i dužnost prepustili drugima, da to umjesto njih čine.

Mi živimo u vremenu kada roditelji navodno nemaju vremena za svoje dijete, stoga je dijete prepušteno samo sebi, odnosno prepušteno da ga odgaja ko stigne.
Kako bi naša pokoljenja izašla na pravi put sa afirmisanim pozitivnim vrijednostima u svom životu, udruženje "Prosvjetitelj" će kroz svoj sektor za sport djelovati na ovom području kako bi buduće generacije bile što bolje.

www.prosvjetitelj-muallim.org

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
547
3318
6652
50986
3269183

Ko je na portalu: 234 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.