Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Vrhunske preporuke za najbolje na treninzima samoodbrane u Behrambegovoj medresi

Vrhunske preporuke za najbolje na treninzima samoodbrane u Behrambegovoj medresi Fizičko uzdizanje praćeno duhovnim dobitna je kombinacija za uspješnog Bošnjaka današnjice

         Uspješna saradnja udruženja "Prosvjetitelj" sa Behramebgovom medresom u Tuzli traje punih 18 godina. Ove godine saradnja je nastavljena i na planu organizovanja treninga samoodbrane za učenike koji pohađaju nastavu ove naše najstarije obrazovne institucije u Tuzli.

         Na početku školske godine upisano je 60 novih polaznika, a iz srednje škole je ispraćen velik broj učenika koji su položili finalni ispit iz samoodbrane i time dobili certifikat specijalističkog kursa samoodbrane udruženja "Prosvjetitelj". Svečanost uručivanja certifikata za vrijedne i marljive učenik organizovalo je udruženje "Prosvjetitelj" kao i jednodnevno druženje.

        Na osnovu ranijih razgovora i planiranja budućnosti školovanja, najbolji učesnici samodbrane su posredovanjem udruženja "Prosvjetitelj" dobili Preporuke udruženja i uvaženog dr.Mustafa Cerića trenutnog predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa, bivšeg reisu-l-ulema. Na ovaj način, data je podrška svim učenicima medrese koji su svojim ponašanjem u četiri godine školovanja pokazali jasno da će u svojoj budućnosti afirmisati univerzalno pozitivne vrijednosti, uzdižući sebe fizički i duhovno.

              Aktivnosti Prosvjetitelja su nastavljene 23.9.2013.g. kada je dosadašnji rad udruženja "Prosvjetitelj" predstavljen novim polaznicima od kojih je 60 učenika prvog razreda Behrambegove medrese. Učenicima su se obratili predsjednik Nerzudin Hajdarević, koji ih je upoznao sa trenerima i planom rada. Treneri će uz Hajdarevića biti i dugogodišnji iskusni članovi Prosvjetitelja, nosioci zvanja majstor crnog pojasa profesori Nermin Mujkanović (koji je kandidat za zavanje majstora crnog pojasa) i Admir Kadrić. Uz prezetnaciju rada udruženja, prisutnim je upriličena i demonstracija osnova samoodbrane i tako na najbolji način učenike pripremilo za ono šta ih čeka u narednom periodu. Na prvoj prezentaciji nije bilo povrijeđenih.

          Podjećamo da je udruženje i nastalo na ideji usavršavanja tijela kroz borilačke vještine i duhovnog uzidizanja izučavanjem Kur'ana i islamskog načina života. U dvadeset godina rada "Prosvjetitelja" uočljiv je progres i napredak. Udruženje je nastalo u Srebrenici 1993.g. u okruženju i jednoj vrsti koncentracionog logora, a danas udruženje djeluje na području cijelog Podrinja, BiH, ali i cijele zemaljske kugle.

         Prije dvadeset godina udruženje je imalo jednu prostoriju na raspolaganju, a danas, taj nastali pokret ima registrovan sportski klub u Zvorniku, Tuzli, udruženje sa sjedištem u Srebrenici, ogranke koji rade i djeluju u Danskoj, SAD-u, Australiji i svi imaju jedan cilj, afirmisanje univerzalno pozitivnih vrijednosti žrtvovanjem pojedinca za zajednicu kroz sopstveno fizičko i duhovno uzdizanje sportom i obrazovanjem.

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

 

www.prosvjetitelj-muallim.org

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
566
3318
6671
51005
3269202

Ko je na portalu: 239 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.