Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Manifestacija za mlade Podrinja "Prosvjetiteljijada" 2012

U organizaciji udruženja "Prosvjetitelj" i suorganizatora Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Zvornik održana su nadmetanja za mlade svih uzrasta u disciplinama: trka na 100 metara, skok u dalj, povlačenje konopca, malom nogometu i kvizovima opšteg i vjerskog znanja. Učesnici manifestacije na Diviču su stigli iz mjesta u kojima postoje aktivni članovi "Prosvjetitelja", pa su tako stigli autobusi i kombiji sa našim članovima iz Križevica, Pobuđa i Jošanice.

U suradnji sa bratskim i prijateljskim udruženjima, na "Prosvjetiteljijadu" su stigli i mladi iz Janje, Snagova, Kalesije, Lukavca, Kula Grada i ekipe domaćina sa Diviča. Za takmičenje na "Prosvjetiteljijadi" u svim disciplinama prijavilo se više od 200 takmičara oba pola. Svim učesnicima obezbjeđena je hrana i prevoz, a vrijedni domaćini potrudili su se da sportska borilišta pripreme na najvišem nivou.

Ceremonija otvaranja počela je u avliji džamije na Divču gdje su se svi učesnici postrojili u redovima. Na otvaranju ceremonije, učesnici su upoznati sa pravilima ponašanja i programom okupljanja na Diviču. Program otvaranja vodio je diplomirani žurnalist Ilijaz Miralemović, a prisutni su na otvaranju mogli uživati u ilahijama koje je izveo hor "Bilal" iz Janje koji je prvi puta na području Zvornika nastupio u punom sastavu. Prisutnim se u ime domaćina obratio mutevelija džemata Divič Ismajil Kapidžic koji je zaželio dobrodošlicu svima i pozvao da i naredne godine domaćin manifestacije bude Divič.

Predsjednik BZK "Preporod" Zvornik, profesor Amer Redžić zaželio je prisutnim mnogo srece i uspjeha, naglasivši da su već pobjedili kada su iskoristili priliku da se okupe na "Prosvjetiteljijadi". "Ja i moja generacija nažalost nismo imali ovakvu priliku, ovakve događaje i manifestacije. Bili smo svjesni da nam to nedostaje da je to ono što fali našem identitetu, kada smo počeli da to ostvarujemo, onda nas je zadesio rat, agresija i sve ono ružno. Sada vi, hvala Allahu dž.š. imate tu mogućnost koju mi nismo imali. Sretan sam jer sam danas ovdje sa vama i vidim vas na obalama Drine kako se nadmećete u sportu i znanju" - rekao je u svom emotivnom govoru Amer Redžić.

Poslije otvaranja manifestacije učesnici su doručkovali, nakon čega se prešlo na borilišta koja su pripremljena na travnatom terenu fudbalskog kluba "Mladost" Divič. Teren je podijeljen na tri malonogometna terena, stazu za utrku na 100 metara, prostor za skok u dalj i prosotor za navlačenje konopca. Nadmetanja su trajala sve do Podne namaza, preostali su do kraja samo finalni i polufinalni mečevi u malom nogometu.

Poslije klanjanja Podne namaza, prigodno predavanje je održao efendija Osman Halilović profesor Bosanskog jezika i književnosti. Nakon predavanja pristupilo se takmičenju iz znanja. Kao i u ostalim disciplinama i ovdje se pristupilo podjeli po uzrastu na učenike do 5. razreda osnovne škole, učenike od 5. do 9. razreda osnovne škole i učenike srednjoškolskog uzrasta.

Poslije završetka takmičenja iz znanja i ručka za sve prisutne, pristupilo se i finalnim utakmicama u malom nogometu.

Na kraju dana, najboljim su uručene vrijedne hedije za iskazane sposbnosti u svojim takmičarskim disciplinama.

Jedan od pobjednika u takmičenju iz kviza u svom uzrastu je Aljo Islamović iz Križevica koji kaže: "Nisam se nadao da ću pobijediti, ali sam presretan zbog toga. Vrijedno sam učio i nadao se da ću pobijediti. Zahvaljujem se svima koji su pomogli ovakvo druženje i ovo je jedan od rijetkih izleta na koje smo mogli otići mi iz Križevica i upoznati djecu muslimane iz drugih krajeva Zvornika i Bosne. Nadam se da će ovakvih takmičenja još biti."

Generalni sponzori ove manifestacije su Asocijacija Bošnjaka Australije koji su ovu manifestaciju finasijski podržali u iznosu od 500,00 USD.

Važno je naglasiti da u toku manifestacije nije bilo incidenata i da je sve proteklo u najboljem redu. Učesnici su pokazali visok stepen odgovornosti i to da sa ovakvom omladinom Bosna i Hercegovina može imati svijetliju budućnost.

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1327
2787
4114
48448
3266645

Ko je na portalu: 166 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.