Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Danas, 26.02. u Tuzli održana je redovna godišnja radna skupština Udruženja „Prosvjetitelj“. Više od 130 članova Udruženja stiglo je iz svih dijela BiH, ali i dijaspore kako bi obilježili 24. godišnjicu rada i postojanja „Prosvjetitelja“ te kako bi zajedno obilježili Dan nezavisnosti BiH.

Skupština je održana u prelijepoj atmosferi, a otvorena je učenjem Kur'ana i intoniranjem državne himne. Učenjem Fatihe prisutni članovi sjetili su se šehida Udruženja koji su svoje živote ugradili u temelje BiH.

Poslije toga prisutni članovi imali su priliku da pogledaju film o aktivnostima Udruženja u protekloj 2016. godini. Mnoštvo je aktivnosti koje su članovi „Prosvjetitelja“ realizirali.

Finansijski izvještaj članovima skupštine predočio je Nerzudin Hajdarević, predsjednik Udruženja, a plan rada za 2017. godinu Nuraga Junuzović, predsjednik Skupštine Udruženja.

Nakon podne-namaza članovi skupštine potvrdili su imenovanja rukovodstva Udruženja, a poslije toga prisutnima je predavanje održao dr. Nermin Lapandić.

Poslije dr. Lapandića prisutnima se obratio mr. Rašid Kasumović koji je govorio o strategiji Udruženja „Prosvjetitelj“ za vremenski period 2017-2021.

Udruženje „Prosvjetitelj“ tradicionalno dodjeljuje pohvale i plakete svojim članovima za doprinos u radu Udruženja, a pohvale su primili: Mirsad Dautović, tim Živinice; Senaid Tabaković, tim Srebrenik; Nedim Ćehajić, tim Janja; Advan Akeljić, tim Vitez; Benjamin Serdarević, univerzitetski tim Tuzla; Almedin Husejinović, tim Tuzla; Fahrudin Lugavić, tim Banovići; Alvir Klinčević, tim Zavidovići; Alen Beglerović, tim Mostar; Saudin Fejzić, tim Fojnica; Mirsad Forić, tim Čelić; Jasmin Herić, tim Zavidovići; Mensur Mujčinović, tim Čelić; Hakija Kahriman, tim Nemila; Mersudin Majstorović, tim Bratunac, Nihad Salihović, tim Lukavac i Alimr Glavić, univerzitetski tim Tuzla.

Zlatna plaketa Zlatni grb Udruženja dodjeljena je sljedećim članovima:

-           Jasmin Stovrag. Plaketa se dodjeljuje za doprinos u prvoj digitalizaciji zbirke hadisa i izradi android aplikacija;

-           Dr. Adis Zilić za postignute naučne rezultate i uspješnu odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru;

-           Admir Blitović, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Brod. Plaketa se dodjeljuje za rad i unapređenje MIZ Bosanski Brod;

-           Šefik Suljić. Plaketa se dodjeljuje za doprinos i zalaganje za opće interese Bošnjaka muslimana;

-           Ermin Jusufović. Plaketa se dodjeljuje za doprinos i zalaganje za afirmaciju sporta i postizanje visokih rezultata u sportu.

Zlatnu plaketu Udruženja „Prosvjetitelj“ primili su: Damir Babajić, Izet Bajramović, Sedin Oruč, Hediye Uschi Wohlgefahrt, Fahrudin Alihodžić, Adnan Čolaković, Mufid Mustafić, Mirsad Mustafić, Aziz Hurem, Kenan Šehović, Senad Salihović, Armin Avdić, Haris Šehović i Semir Zejćirović.

Zlatna plaketa sa zlatnim grbom „Zlatni aktivista” za 2016. godinu dodjeljuje se isključivo članovima udruženja za podršku i doprinos u realizaciji programskih ciljeva udruženja  "Prosvjetitelj”. Titulu Zlatni aktivista u 2016. godini ponijeli su Nedim Hazić, Sedika Bajrić i Haris Skoko.

Posebnu nagradu, putovanja na hadž ove godine dobio je dugogodišnji član Udruženja Elvis Gogić.

Na kraju, prisutnima se obratio Nerzudin Hajdarević, predsjednik Udruženja koji se zahvalio članovima na dolasku, čestitao im 24. godišnjicu djelovanja Udruženja te Dan nezavisnosti BiH.

Alem Dedić 

Više fotografija možete pogledati na oficijelnoj facebook stranici Udruženja, na linku:
https://goo.gl/4xRLKc

Dana 19.02.2017. godine, lokalni tim Fojnica Udruženja "Prosvjetitelj" Srebrenica u saradnji sa udruženjem "Izvor dobročinstva" Sarajevo su obišli deset socijalno ugroženih porodica u svim mjesnim zajednicama općine Fojnica i uručili im po paket prehrambenih proizvoda.

Podjeli su prisutvovali i članovi udruženja "Izvor dobročinstva", a ovo je naš prvi zajednički projekat na prostoru općine Fojnica, koji je otvorio saradnju i produbio zajedničko povjerenje, što nam čini veliko zadovoljstvo.

Danas smo se osvjedočili da smo zajedno daleko jači i daleko bolje djelujemo u zajedničkoj koordinaciji.

Predstavnici Udruženja "Izvor dobročinsta" ponudili su i dalju suradnju, a također su otvorili razgovor i ponudili saradnju Medžlisu IZ Fojnica.

Tekst napisao: Aziz Hurem, predsjednik Lokalnog tima Fojnica Udruženja "Prosvjetitelj" Srebrenica

Amel Nukić i Samir Kotorić, članovi tuzlanskog tima Udruženja Prosvjetitelj, uspješno su završili hifz (učenje napamet) amme džuza, posljednjeg džuza Kur'ana.

U organizaciji edukativnog sektora tuzlanskog tima i Medžlisa IZ Tuzla u protekle četiri godine realizovana su četiri ciklusa kursa arapskog pisma, a proučeno je i isto toliko hatmi. Nakon uspješno savladanih kurseva arapskog pisma svršenici su nastavljali svoje aktivnosti kroz halke Kur'ana, koje se održavaju dva puta sedmično u džamiji G. Čaklovići, a koje predvode članovi tuzlankog tima Arif Oruč i Admir Kadrić.

Početkom mjeseca novembra 2016. godine uveden je i hifz, odnosno učenje Kur'ana napamet, a najvrednijim učesnicima obezbjeđene su i novčane nagrade.

Prva dva učesnika koji su uspješno završili hifz amme džuza (naučili napamet posljednji džuz Kur'ana) su članovi tuzlanskog tima Amel Nukić i Samir Kotorić.

Kao najvrednijim učesnicima halke Kur'ana uručena im je i novčana nagrada kao podsticaj da i dalje, uz Allahovu pomoć, nastave istim tempom, teže ka Allahovom zadovoljstvu, radeći i živeći prema uputama Časnog Kur'ana.

Na vrijednost prisustvovanja skupovima na kojima se uči i proučava Allahov Govor ukazuje se i u sljedećem hadisu: “Neće se okupiti ljudi u nekoj od Allahovih kuća da uče Allahovu Knjigu i da je međusobno proučavaju, a da se na njih neće spustiti smiraj, prekriti ih milost, okružiti ih meleki i Allah će ih spomenuti kod onih koji su kod Njega!” (Muslim)

Solidarnost: Naša marka - nečiji spas

Objavljeno u Fojnica

Vjetrovi rata mnoge su podigli sa njihovih ognjišta te ih kao jesenski list što vjetar nosi, nosilo po ovoj našoj napaćenoj Bosni i Hercegovini.

U tom vihoru i naš Sinan se našao u Fojnici, kao muhadžir u selu Smajlovići.

Dobre ensarije, odnosno domaće stanovništvo, napravilo je kuću za Sinanovu porodicu, te je tu i ostao do dana današnjega.

Ratne traume su na mnoge ostavile traga pa tako i na Sinana, koji nažalost boluje od jedne nevidljive ali teške bolesti. Zbog bolesti, Sinan redovno mora da troši lijekove koji nažalost nisu na esencijalnim listama, a čija je cijena 180 KM, što je za njega u ovim zimskim danima preskupo. Kako i sam kaže "ljeti kada ima posla ja i zaradim i pomoć mi nije potrebna ali sada posla nema" i skriva suzne oči ponosnog bošnjaka kome nije drago primanje sadake - ali sada nema izbora.

Komšinica našeg Sinana, Aldijana Jusufović nas je kontaktirala i dala informacije o nedaćama navedenog, a kako kaže, već odavno prati naše aktivnosti te se ponadala da možemo pomoći.

Lokalni tim Fojnica Udruženja "Prosvjetitelj" Srebrenica donio je odluku da ostatak sredstava koja su ostavili naši prijatelji i sponzori Bajro Begović i Hadži Zahid Smajić za rad Udruženja, kupi mjesečnu dozu lijekova našem sugrađaninu Sinanu.

Ovom prilikom pozivamo sve ljude dobre volje da se uključe u ovu akciju te da pomognu ovoj porodici koja ima svega 320 KM invalidske penzije, a još uz to školuju i dijete koje pohađa prvi razred.

Sinan mora imati ove lijekove svaki mjesec ali nije u mogućnosti to obezbijedit jer se stanje pogoršalo i on trenutno nije sposoban kao do sada da zaradi.

Sredstva možete dostaviti do našeg Udruženja ili lično porodici Sinana - kako je vama lakše, a mi se stavljamo na raspolaganje da lijekove kupimo i dostavimo do njih.

Selmimo sve ljudima dobre volje i želimo ih podsjetiti da sve što učine za druge - Allah to zna i to će im sigurno biti mnogostruko vraćeno.

Tekst napisao: Aziz Hurem, predsjednik Lokalnog tima Fojnica Udruženja "Prosvjetitelj" Srebrenica

Održano predavanje na temu Odjeća bogobojaznosti u Fojnici

Objavljeno u Fojnica

Dana 11.02.2017. godine Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica - Lokalni tim Fojnica zajedno sa Medžlisom IZ Fojnica je organizovalo predavanja na temu "Odjeća bogobojaznosti".

Tom prilikom, Fojničani su u Čaršijskoj džamiji mogli poslušati vaz i nasihat uvaženog alima Medžlisa IZ Travnik mr. Alje ef. Cikotića.

Džematlije su sa velikom pažnjom slušali ovog vrsnog govornika, a iz izlaganja se moglo čuti dosta lijepih poruka i pouka sa kojima bi naše vjerovanje bilo kompletnije i vrijednije.

Predavanju je prisustvovao veliki broj džematlija i džematlijki koji su imali mnogo lijepih riječi za našeg alima.

Koristimo priliku da se i ovim putem zahvalimo Alji ef. Cikotiću što se odazvao našem pozivu, a džematlijama zahvaljujemo na dolasku i obećavamo nastavak ovakvih aktivnosti u organizaciji Medžlisa IZ Fojnica i Lokalnog tima Fojnica Udruženja "Prosvjetitelj" Srebrenica.

Tekst napisao: Aziz Hurem, predsjednik Lokalnog tima Fojnica Udruženja "Prosvjetitelj" Srebrenica

Tuzlanski tim Udruženja “Prosvjetitelj” 4. februara 2017. godine, u punoj džamiji u G. Čaklovićima, svečano je obilježio treću godišnjicu rada i djelovanja tima.

Osim članova tuzlanskog tima, svečanoj godišnjici prisustvovali su predstavnici užeg rukovodstva “Prosvjetitelja”, članovi ostalih timova Udruženja, džematlije džemata G. Čaklovići, te brojni drugi gosti.

Svečanost je započela iza jacije namaza, učenjem kratkog odlomka iz Kur’ana člana tima Amela Nukića.

Nakon toga je prisutne poselamio i zaželio im dobrodošlicu potpredsjednik tuzlanskog tima i moderator programa Admir Kadrić.

Prisutni su zatim imali priliku da pogledaju video prezentaciju rada i djelovanja tima u prethodnoj godini koju su pripremili članovi sektora za informisanje.

Budući da Udruženje “ Prosvjetitelj” generalno, pa tako i tuzlanski tim od samog osnivanja najveću saradnju ima sa IZ-om u BiH, prisutnima se obratio imam džemata G. Čaklovići Jasmin ef. Nedimović. On je u svom kratkom govoru poselamio prisutne, naglasio važnost društvenog aktivizma, te još veću važnost jake i ujedinjene zajednice muslimana i Bošnjaka u BiH.

Nakon ef. Nedimovića, prisutnima se obratio mr. Mehdin Jakubović, osnivač Udruženja “Prosvjetitelj”.

On se u svom govoru dotakao nekoliko tema, a prva od njih je lik i djelo Safeta Hadžića, jednog od 9 heroja oslobodilačkog rata. Jakubović je govorio o biografiji i hrabrosti ovog velikog bošnjačkog heroja koji je bio među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine.

Nakon toga govorio je o Srebrenici koja je simbol genocida i agresije na BiH, njenom historijskom značaju, te današnjem stanju u ovom gradu, poručivši da Srebrenicu ne smijemo nikad zaboraviti, zapostaviti i biti dio onih koji iskrivljuju i daju lošu sliku o ovom gradu.

 “Svi smo odgovorni za stanje u BiH i svi ćemo biti pitani šta smo radili i koliko smo učinili da popravimo to stanje”, rekao je između ostalog Jakubović.

Pred kraj izlaganja, Jakubović je prisutnima dao nekoliko praktičnih savjeta za bolji život citirajući hadise Poslanika s.a.v.s.

“Porazgovarajmo sami sa sobom i preispitajmo se da li prelazimo Allahove granice kada se osamimo? Preispitajmo se da li smo korisni našoj društvenoj zajednici jer uspjeh svih Bošnjaka pa tako i nas samih ovisi o našoj iskrenosti, našem radu i djelovanju, zaključio je Jakubović na kraju izlaganja.

Nakon njegovog obraćanja prisutnima se obratio profesor Nerzudin Hajdarević, predsjednik Udruženja “Prosvjetitelj-Muallim”. On je u svom kratkom govoru čestitao članovima tuzlanskog tima na još jednoj veoma uspješnoj godini djelovanja i rada potencirajući još jednom značaj ovog tima koji je i u trećoj godini opravdao svrhu postojanja, te se još jednom izdvojio kao jedan od najuspješnijih timova “Prosvjetitelja”. 

Pred sami kraj svečanosti upriličene su dodjele zahvalnica i priznanja zaslužnim pojedincima koji su na razne načine pomogli rad tuzlanskog tima u prethodnoj godini. 

Nakon svečanog dijela uslijedilo neformalno druženje prisutnih uz voće, sok, kolače…

Savez za Koordinaciju bošnjačkih nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) najoštrije osuđuje medijski linč koji se ovih dana vodi po medijima u manjem bosanskohercegovačkom entietu RS, ali i u srbijanskim medijima protiv Nezim ef. Halilovića – Muderisa, hatiba Džamije Kralj Fahd Sarajevo.
 
Iako znamo da su u manjem entitetu većina medija u službi Dodikovog režima i da je tamo poodavno  medijski mrak u kome se plasiraju informacije koje su u službi očuvanja režima, takav oblik cenzure nije i neće biti moguće prenijeti na ostali dio Bosne i Hercegovine. Kao Država koja se zalaže za demokratiju, poštivanje ljudskih prava, medijske slobode, a posebno slobodu vjere i izražavanja smatramo da nema mjesta i da je potpuno neprihvatljivo da se neko, pa bio to i Dodikov režim uzima sebi za pravo da analizira i govori šta treba, a šta ne treba da govori jedan imam tokom hutbe! Previše je pa makar to bilo i od režima iz Banja Luke!
 
Kada je riječ o Muderisovom govoru koji se ticao  revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i ukazivanja na njene konotacije, smatramo da jedan vjerski autoritet ima pravo i odgovornost da se bavi složenim pitanjima i da iznosi stavove, pa makar to bilo i onda kada je u pitanju revizija tužbe.
 
Koordinacija BNVO podržava izneseni stav uvaženog Muderrisa da advokat Bosne i Hercegovine Sakib Softić treba da pokrene revizuju tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom pravde u Hagu. Razloga za ovakav stav ima isuviše mnogo; prije svega vidjeli smo da se i dvadeset godina poslije Dejtona Dodikov režim osporava presude koje su donesene za genocid, dakle, zvanična politika do dan danas  nije priznala genocid, niti  se distancirala od zločina. Drugo, svjedoci smo da se na sportskim nadmetanjima mogu čuti pokliči: „ Nož žica Srebrenica“, na ovakvim i sličnim parolama odgajaju se mlade generacije Srba! Takoder, zvanični Beograd aktivno učestvuje u politici koju vodi Milorad Dodik, a čiji je cilj rušenje Bosne i Hercegovine. Srbija podržava svaki vid destabilizacije naše zemlje i nikada nije odustala od teritorijalnih pretenzija prema Bosni i Hercegovini.
 
Osim toga, u srpskom narodu nije došlo do katarze za počinjena zlodjela, već naprotiv, Bošnjacima i Hrvatima u manjem entitetu ugrožena su prava kao konstitutivnih naroda. Pa sjetite se da se u obrazovnom sistemu RS djeci ne dozvoljava da uče na maternjem jeziku. Boli činjenica da se u zadnje vrijeme nagrađuju presuđeni zločinci i nastavlja sa veličanjem lika i djela Radovana Karadžića, osuđenog ratnog zločinca. Postoji jako mnogo i drugih razloga zašto je potrebno uraditi reviziju, a Tomašica nas na to posebno obavezuje i  njeni skeleti nam neće halaliti ukoliko mi to ne uradimo!
 
Pozivamo bošnjačke lidere da nastave borbu za istinu, pa i putem revizije tužbe! Smatramo da režim Slobodana Miloševića koji je optužen za zločine i Dodikov režim koji veliča ta zlodjela ne može se poraziti osim  pred  međunarodnim pravnim  instancama i da bi revizija tužbe pomogla da se dođe do istine, bez čega ne može biti istinskog pomirenja među narodima.

U sklopu svojih aktivnosti, Udruženje Prosvjetitelj Srebrenica zajedno sa MIZ Fojnica i kulturnim centrom Instituta Yunus Emre, realizovalo je promociju knjige "U vrtlogu prošlosti" mladog autora Neđada Topalovića.

Na zadovoljstvo prisutnih, autor je iznio niz pohvala na račun Fojnice i njenih građana, jer je svoje djetinjstvo, prve školske dane i dobra prijateljstva ostvario upravo u Fojnici.

Da su i Fojničani prepoznali kvalitetu, dokaz je veliki broj posjetilaca, oko stotinu pristunih, kao i broj kupljenih romana.

Naši gosti su po završetku programa, zadovoljni otišli sa promocije uz mnogo riječi pohvale.

Načelnik općine Fojnica g. Sabahudin Klisura bio je opravdano odsutan, ali je poručio da će sve ovakve projekte rado podržati kao i što je i ovaj, te mu se ovim putem zahvaljujemo na podršci i ukazanom povjerenju.

Posebno smo sretni dolaskom učenika SMŠ "Zija Dizdarević" Fojnica sa svojim profesorima, te profesoricom bosanskog jezika i književnosti koji su sa punom pažnjom slušali nadahnuto izlaganje mladog autora romana.

Tekst napisao: Aziz Hurem, predsjednik Općinskog tima Fojnica Udruženja "Prosvjetitelj" Srebrenica

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
498
733
498
163091
3192378

Ko je na portalu: 271 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.