Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Nastavljajući sa svojim aktivnostima udruženje „ Muallim-Prosvjetitelj CH“ je ovog puta pripremilo jedno lijepo i korisno druženje sa Bosancima i Hercegovcima širom Švicarske. Kud bi ljepši povod mogao biti , nego skupa sa svojim sunarodnjacima obilježiti Dan državnosti jedine nam domovine. Ovog puta, osim uobičajenog humanitarnog aspekta , težište je bilo na kulturnom aspektu. Naime, gost Udruženja je bio poznati voditelj sa TV Hayat, inače rođeni Srebreničanin, Fikret Hodžić koji je  promovisao svoju  knjigu „ I ja sam iz Srebrenice“, koja je već ranije izazvala pozitivne vibracije, tako da je odaziv u pet švicarskih džemata bio na zavidnom nivou.

Najprije, u petak, 25. novembra u džematu Bazel( Basel) je priređena prva promocija knjige. Uz dosta emocija , autor je govorio o svom djelu , kao i razlozima koji su ga ponukali da napiše ovu knjigu.

Sljedeća promocija je održana u džematu Iverdon (Yverdon), koji ujedno okuplja i najveći broj Podrinjaca. Ovu večer uljepšali su i polaznici Bosanske dopunske škole, tako da domaćini nisu mogli primiti sve zainteresovane posjetioce, pa su se desetine posjetilaca morale vratiti nazad. Skoro tristo prisutnih je skupa  provelo jedno  ugodno druženje, prožeto različitim emocijama. To večer vrijedni aktivisti Udruženja za zapadnu Švicarsku su pripremili večeru, a sav prihod je išao u fond za zapošljavanje povratnika. Inače, ova akcija je pokrenuta 15. aprila ove godine, uz  cilj, da se ove i naredne godine prikupe sredstva za zapošljavanje 100 demobilisanih boraca.

U nedjelju, 26. novembra u džematima Cirih ( Zürich), Lucern (Luzern) i St.Gallen GAM, uz prisustvo velikog broja naših sugrađana i topao prijem, prezentovana je knjiga vrijednog Fikreta Hodžića. On je vlastitim primjerom ukazao mladima da se uz rad, dobru volju i upornost, može postati uspješan, poznat, obrazovan , a uz to biti i dobar  vjernik. Od srca zahvaljujemo našem dragom Fikretu na ovoj posjeti, koja je imala itekako pozitivan učinak.

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1251
2787
4038
48372
3266569

Ko je na portalu: 130 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.