Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Bajramske radost za porodice malih mališana u Podrinju, od  naših prijatelji iz Odbora za Srebrenicu, članovi udruženja "Prosvjetitelj" i dobrih Bošnjaka u Luxemburgu koji nisu zaboravili mališane koji su se ove godine došli na ovaj svijet.

Tri porodice koje su obradovane za ovaj bajram su porodica Šabić Muriza iz Grbavaca opština Zvornik, Majstorović Ševal i Avdić Senajida iz Pobuđa opština Bratunac. Svaka beba je darovana sa 500,00KM.

U porodici Muriza i Sanele se našla sedma beba. Muriz nema zaposlenje i školuje petoro djece, povratnik je od 2001. godine. Najmlađa beba se zove Alen.

abić_grbavci_gotovina.jpg

Bračni par Ševal i Mirnesa su prošle godine zasnovali brak, a ove godine su dobili malu djevojčicu. Žive u porodičnoj kući sa raoditeljima i sestrama, gdje niko od njih nema stalno zaposlenje. Povratnik je sa svojom porodicom od 2002. godine.

11894954_919067554850687_1524111129_o.jpg

Porodica Senajida i Samire je u augustu dobila bebu Selmira. Imaju dvoje djece koja idu u osnovnu školu. Sredstva za svakodnevni život ostvaruju od poljoprivrede i povremenih poslova kod komšija i poznanika.

 

“I oglasi ljudima hadž! Dolazit će ti pješke i na kamilama iznurenim; dolazit će iz mjesta dalekih, da bi koristi imali i da bi u određene dane, prilikom klanja kurbana, kojim ih je Allah opskrbio, Njegovo ime spominjali: Jedite meso, a nahranite siromaha ubogog!” (El-Hadždž, 27-28);

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Srebrenica i Udruženja "Prosvjetitelj" 05.09. 2015. godine u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici proučena je tradicionalna ikrar dova za osam članova Udruženja "Prosvjetitelj" koji će ove godine obaviti petu islamsku dužnost - hadž.

Dovi su osim budućih hadžija i njihove rodbine prisustvovali predstavnici Udruženja “Prosvjetitelj”, predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica, brojni članovi Udruženja iz drugih timova u BiH, te drugi gosti.

Ovogodišnje hadžije su: Damir Babajić, Islam Salihović sa hanumom Nedžibom Salihović, Hasan Hasanović, Ahmed ef. Hrustanović sa kojim idu majka i punica, Hariz Mujčinović, Nedim Hazić koji ide sa hanumom, kćerkom i majkom, te Nermin Mujkanović koji ide kao bedel.

Prisutnima se obratio glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić koji je istakao zadovoljstvo što se u Srebrenici uči ikrar dova za one koji će obaviti hadž dodavši da je ovo lijepa praksa koja treba poslužiti za primjer, te da je dobro kada se iz Srebrenice ispraćaju buduće hadžije, obavljaju šerijatska vjenčanja, suneti.

Iz Srebrenice će ove godine na hadž ići dvojica hadžija.

Jedan od njih je i Ahmed ef. Hrustanović koji je ujedno i vodič tuzlanskim hadžijama.

– Allah dž.š. će me, inšallah, ove godine počastiti da sa svojom majkom kao vodič sa tuzlanskim hadžijama posjetim časna mjesta Mekku i Medinu. Veće časti od ove za mene trenutno nema.

Zahvaljujem se našem muderisu Nezimu ef. Haliloviću i Uredu za hadž na tome što su me izabrali da budem sluga Allahovim gostima ove godine.

Molim Allaha dž.š. da nam svima pomogne da svoje dužnosti i obaveze ispunimo onako kako je On zadovoljan sa nama. Neka Allah dž.š. onima koji nisu imali priliku da odu na hadž, ubrzo i to putovanje omogući, rekao je Ahmed ef. Hrustanović.

Prisutni su imali priliku da poslušaju i prigodno predavanje koje je održao muderis Nezim ef. Halilović.

On je između ostalog govorio o značaju hadža i blagodatima koje će hadžije steći obilazeći sveta mjesta Meku i Medinu.

Također je buduće hadžije ukratko upoznao sa propisima hadža, te porukama i poukama koje će sa sobom ponijeti obavaljajući ovu petu islamsku dužnost.

Nakon izlaganja muderisa proučen je odlomak iz Kur’ana, te ikrar dova za buduće hadžije koju je proučio muderis Nezim ef. Halilović.

Nakon svečanog dijela organizovan je ručak za prisutne. 

R. Osmanović

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1250
2787
4037
48371
3266568

Ko je na portalu: 129 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.