Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

U mjestu Križevići kod Zvornika jutros je zahvaljujući udruženju „Prosvjetitelj-Muallim“ podijeljeno 150 bajramskih paketica za najmlađe ove mjesne zajednice i okolnih mjesta, mališani su se okupili u centru ovog mjesta. Sredstva za ove paketiće obezbijedili su Bošnjaci iz Švicarske koji su okupljeni oko tima Prosvjetitelj u ovoj alpskoj zemlji, a realizaciju ove aktivnosti sproveli su Prosvjetitelji iz Križevića. Ovaj projekat je počeo za vrijeme Bajrama i sprovodi se u svim općinama srednjeg Podrinja, tako da se nije moglo stici ranije sa uručivanjem ovih vrijednih bajramskih hedija. Danas je i jedan dio bajramskih hedija darovan djeci Bošnjaka Skendera Vakufa.
Iz Švicarske su obezbjeđena sredstva za oko 700 bajramskih paketića, koji su kupljeni i upakovani u trgovinama koje su u vlasništvu Bošnjaka povratnika, a sadržaj je uglavnom domaćeg porijekla. Pored Križevića kod Zvornika, hedijama su obradovani i mališani iz Srebrenice, Bratunca, Milića i Vlasenice.
Poslije dobijenih poklona najmlađi Križevića i njihovi roditelji uputili su najiskrenije zahvale za sve donatore sa najljepšim željama da svi dobiju zaslužene nagrade za ovo hajr dijelo kojim su raspoložili svu djecu koja su danas došla u Križeviće, a koja žive u mjesnim zajednicama Križevići i Dugi Dio-Potočani.

Bošnjaci Križevića

 

Bošnjaci Skender Vakufa

Danas vrijedni Prosvjetitelji u Križevićima

 

 

 

 

Manifestacija Ramazan u Bosni koja se održava u Sarajevu pet posljednjih dana mjeseca Ramazan, sinoć je započela, a svečano otvorenom ju je proglasio Reis-u-ulema Husein ef.Kavazović. Manifestacija ima veliki broj kulturnih i vjerskih sadržaja i ona je ramazanski poklon Rijaseta BiH građanima ove zemlje i grada Sarajevo. Na otvaranju manifestacije nastupili su polaznici mektebske nastave iz Vogošće, džemata Ugorsko koji su bili prethodnica svečanom otvorenjunakon čega je usljedio zajednički iftar za musafire i učesnike manifestacije. Prisutnima se obratio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Nusret Abdibegović koji je održao i predavanje, a među prisutnim je bio i predsjednik Predsjedništva vjerskih poslova Republike Turske Mehmet Gormez.

Programi manifestacije ''Ramazan u Bosni'' održavat će se do kraja ramazana, a podrazumijevaju predavanja istaknutih alima, profesora i zvaničnika Islamske zajednice, izvođenje ilahija i kasida, poetskih i dramskih recitacija, te posebne programe polaznika mektebske nastave. Manifestaciju organiziraju Rijaset i nevladina udruženja: Akos, Svitanje, Demus i Saff.

Svaku od pet večeri manifestacije, gosti programa će biti džematlije iz rubnih dijelova naše zemlje, pa su tako sinoć prvi gosti ove manifestacije bili članovi i aktivisti Udruženja "Prosvjetitelj" iz cijelog srednjeg Podrinja.

Oko pedeset čanova "Prosvjetitelja" iz Zvornika, Bratunca i Srebrenice stigli su na vrijeme u Sarajevo kako bi dali podršku ovakvoj manifestaciji. Iftarili su se bosanskim tradicionalnim receptima, te proveli lijepe trenutke u glavnom gradu naše države.

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1385
2787
4172
48506
3266703

Ko je na portalu: 221 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.