Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

NOVE AKTIVNOSTI LUXEMBURGA-PROJEKTI „3B“ I „ODRŽIV POVRATAK“

 

 

Jedno od „vječitih“ poslijeratnih pitanja koja se postavljaju kako vlastima u BiH, tako i među građanima ove zemlje jeste pitanje održivog povratka prijeratnog stanovništva na svoja ognjišta. Određeni broj Vladinih i Nevladinih institucija ulaže napore u podsticaj povratku, ali i dalje ostaje problematika kvalitete života povratnika.

    Veliki broj kuća je popravljen, ili iznova napravljen, ali povratnička populacija susrela se sa jednim novim problemom, a to je da, i poslije povratka na svoja ognjišta, mnogi ponovno moraju otići zbog neodrživosti, jer nemaju osnova za ostanak i opstanak na tom prostoru. Osnovni problem jeste održivi povratak. Pored uloženih sredstava u infrastrukturu, i stambene jedinice, pred svim Institucijama leži veliki posao na održivosti povratka  i stvaranju boljih uslova za kvalitetniji život u povratničkim naseljima, jer temelj bilo kakvog povratka su krov nad glavom i radno mjesto, jer ako toga nedostaje, nema ni osnova za govor o održivosti povratka.

    Udruženje „Prosvjetitelj Muallim“ iz Srebrenice, jedna je od najstarijih bošnjačkih Nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini. Članovi ovog Udruženja, već godinama neumorno rade na pitanju povratnika i održivog povratka u manjem bh. entitetu – Republici Srpskoj. Institucija, koja ima ideju i misiju učiniti Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu jačom i boljom. Djelujući kroz nekoliko sektora, timovi Udruženja „Prosvjetitelj“ pomažu mnogima koji se nađu u stanju naglašene socijalne potrebe, a samim tim, kada govorimo i o povratnicima, i njima samima.

   Svjesni problema sa kojima se suočava povratnička populacija, članovi „Prosvjetitelja“ odlučno su se uhvatili u koštac sa prevazilaženjem istih, prije svega obezbjeđivanjem prostora za stanovanje, projektima zapošljavanja, a u skorije vrijeme i projektima podrške jačanju bošnjačke porodice i podizanju stope nataliteta.

    U nastavku predstavljamo nekoliko projekata Udruženja „Prosvjetitelj“ sa glavnim ciljem pomoći održivom povratku te podizanju stope nataliteta i jačanju bošnjačke porodice u manjem bh. Entitetu, a od sredstava prikupljenih od strane  Prosvjetitelj Tim Luxemburg i Odbora  za obilježavanje 11. jula-Dana sjećanja na Genocid u Srebrenici sa sjedištem u Luxemburgu.

Od projekata pomoći održivom razvoju, u nastavku izdvajamo nekoliko njih:

  Povratniku u mjesto Burnice, u opštini Bratunac, Avdić Ramizu, Udruženje „Prosvjetitelj“ kupilo je kravu od vlasnice Šahe Muminović, kojoj je uplaćeno 2.100KM. Ramiz, inače penzioner, živi sa svojom suprugom. S obzirom da su primanja veoma mala, nije imao sredstava da sebi kupi nešto od stoke pomoću koje bi obezbijedio životnu egzistenciju. Ramiz također posjeduje uredan objekat-štalu kao i dovoljno zemljišta za ispašu. U rodno mjesto vratili su se 2007.godine, u kuću koju su dobili kao donaciju.

Medin Suljkanović povratnik je u Bratunac gdje živi zajedno sa svojom majkom.  S obzirom na situaciju u državi i problemima sa kojima se suočava povratnička populacija, Suljkanović je odlučio potražiti svoju egzistenciju baveći se poljoprivredom i stočarstvom. Posjeduje određeni broj ovaca, te ima za cilj proširenje stada.  Također, Medin posjeduje i dovoljno zemljišta koje nije dugo obrađivao, te ima potrebu za čišćenjem i pripremom zemljišta za ispašu. Udruženje „Prosvjetitelj“ podržalo ga je kupovinom trimera za travu ukupne vrijednosti od 360, 00 KM.

    U sklopu projekata sa ciljem podrške očuvanju održivog povratka, realizovane su i aktivnosti dodjele rasade za plasteničku proizvodnju. Od povratnika/proizvođača rasade, kupljeno je oko 3000 sadnica paradajza, paprike i krastavca, te su iste podijeljene povratnicima koji u posjedu imaju adekvatne plastenike, a nemaju stalno zaposlenje, već im je to osnovni izvor za egzistenciju porodice. Projekat je koštao 2,000 KM.

Osobe koje su uvrštene u ovaj projekat su: (1) Fatima Ahmetović; (2)  Munira Ramić (3) Mirsad Krasnić; (4) Amra Nukić; (5) Mina Čivic; (6) Fahrudin Dzanić; (7) Siručić Mirnesa; (8) Muhamed Dzanić; (9) Ismet Omerovic; (10) Durmić Ibrema; (11)Hasanović Mevlija.

   Jedan od projekata Udruženja „Prosvjetitelj Muallim“ iz Srebrenice koji se uspješno realizuje već nekoliko godina, jeste projekat jedinstvenog naziva „3B“ skraćenica za „Bošnjak Baby Boom“ , ili jednostavno „3B projekat“. Cilj projekta jeste pomoć i podrška prirodnom priraštaju stanovništva u manjem bh. entitetu, odnosno jačanje i podizanje stope nataliteta Bošnjaka u republici Srpskoj. Projekat je naišao na odobrenje i razumijevanje šire javnost, a donacije za nastavak i održivost u realizaciji projekat stižu sa mnogih strana.

U nastavku predstavljamo nekoliko porodica koje su, u sklopu 3B projekta dobile novčanu pomoć Udruženja „Prosvjetitelj Muallim“:

  1. Fahrudin Osmanović iz Cerske, opština Vlasenica, živi sa svojom suprugom i dva sina, Benjaminom i Kenanom u zajedničkom domaćinstvu. Fahruin i supruga su nezaposleni, i bave se poljoprivredom kao osnovnim načinom egzistcije. Udruženje „Prosvjetitelj“ uručilo je porodici Osmanović 500,00 KM u sklopu 3B projekta.
  2. Muharemović Ermin i Mirsada, mladi su bračni par iz Konjević Polja u Bratuncu. Danas žive u drvenoj kući, koju su dobili kao donaciju, skupa sa dvoje djece Mirzetom i Senadom, rođenom 2017.godine. Upravo novorođena Senada, uvrštena je u projekat podrške jačanju nataliteta, te je za njene potrebe uplaćeno 500,00 KM u okviru 3B projekta. Ermin i Mirsada također su nezaposleni i bave se poljoprivredom.
  3. Rusmin Čirak, povratnik je u mjesto Križevići u opštini Zvornik. Živi u zajedničkom domaćinstvu sa svojim roditeljima, suprugom i sinom Mirzom koji je rođen 2016.godine. Nezaposleni, kao i prethodna lica uvrštena u  „3B“ projekat, ispunili su uslove za pomoć Udruženja „Prosvjetitelj“ i donaciju od 500,00 KM, za potrebe malog Mirze.
  4. Suada Mujić iz mjesta Rovaši, opština Milići, živi u zajedničkom domaćinstvu sa svojim suprugom i troje djece. Najstarije dijete je Mujić Aldijana, i pohađa 6.razred Osnovne škole, a njen brat Amar Mujić ide u 2. razred. Nedavno su dobili kćerku Lamiju, koja se zbog zdravstvenih komplikacija zadržala u bolnici 13 dana, a na liječenju i terapijama mora provesti najmanje godinu dana. Roditelji male Lamije također su nezaposleni, te im je uručena donacija od 500,00 KM.
  5. Mehrudin Šabić, iz mjesta Jošanica kod Zvornika, živi u zajedničkom domaćinstvu sa roditeljima, mlađom sestrom i od 2016. godine, suprugom Almom. Povratnici su od 2000.godine u njihovo prijeratno mjesto prebivališta. Važno je za istaći da je Mehrudin stekao zvanje Diplomirani medicinar zdravstvene njege. Sin je nezaposlenog demobilisanog borca, a treba naglasiti da su nezaposleni svi članovi Mehrudinove porodice. Udruženje ih je uvrstilo u „3B“ projekat, te im je uručeno 500,00 KM pomoći.
Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
531
1079
2784
69283
3372654

Ko je na portalu: 94 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.