Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Udruženje Prosvjetitelj i Odbor za obilježavanje Genocida u Srebrenici- Luxemburg nastavljaju sa „3b-projektom“

 

Udruženje Prosvjetitelj iz Srebrenice nastavlja sa svojim najvažnijim i najbitnijim projektom, koji se naziva „3B“ pojekat. Ovim projektom Prosvjetitelj želi da postigne važan i dugotrajan cilj, a to je da što više Bošnjaka ostane na svojim ognjištima, tamo gdje su vijekovima živjeli njihovi djedovi. Krajnji cilj projekta jeste svaku novorođenu bebu u Podrinju darovati sa po 500 KM, a također, udruženje Prosvjetitelj želi mlade ljude da podstiče na brak tako što je svakom sklopljenom braku donirati 500 KM.

Budući da su sredstva ograničena, za sada se samo u razmatranje uzimaju nezaposlene osobe i to je jedan od uvijeta za korištenje ovog projekta.

Ovim projektom Prosvjetitelj želi da pokaže da brine o mladim bračnim parovima i novorođenoj djeci u  Podrinju, te da pored ovog projekta naša omladina se može prijaviti i na druge projekte koji imaju za cilj ekonomsko osnaživanje pojedinca i zajednice.

Udruženje Prosvjetitelj i Odbor za obilježavanje  Genocida u Srebrenici- Luxenburg obezbijedili  su sredstva za ova četiri korisnika. Svakako svi oni koji prepoznaju važnost ovog pojekta pozivamo da se uključe i time učine ovaj projekat jačim i boljim.

Navedeni projekat obuhvata podršku rasta nataliteta, tj. rođenja djece, ali i podršku mladima koji stupaju u bračnu zajednicu.

Osnovni uslovi za ostvarivanje prava na sredstva iz ovog fonda su:

1.Da su roditelji djeteta/bračni drugovi povratnici u prijeratno mjesto prebivališta

2.Da su roditelji djeteta/bračni drugovi nezaposleni.

Uvidom u dokumentacija koja se podnosi u sklopu zahtjeva, utvrđuje se da li podnosioci ispunjavaju navedene uslove.

Uslove ispunjavaju i sredstva su odobrena korisnicima  kako slijedi:

Mladi bračni par Armin i Amina iz Janje, u januaru 2017. godine dobili su sina kojem su dali ime Amar. Nezaposleni su i nalaze se na birou za zapošljavanje kao osobe koje aktivno traže zaposlenje.  Armin je dijete jetim, koje je ostalo bez oba roditelja.   Sa njim u zajedničkom domaćinstvu živi i njegov mlađi brat, o kojem se on brine i školuje ga. Arminov brat Nermin je srednjoškolac i  stipendista udruženja Prosvjetitelj. Podnijeli su zahtjev udruženju, koje je uvažilo isti, te ih pomoglo sa 500,00KM jednokratne pomoći.

Hajdarević Selver iz Zvornika, povratnik u prijeratno mjesto prebivališta. U rodnom mjestu je zasnovao porodicu koju čine njegova supruga i troje djece.Oboje su nezaposleni i bave se poljoprivredom, što im je osnovni i glavni izvor za egzistenciju. Dvoje djece ide u školu, što iziskuje još veće potrebe . Pored troškova školarine, djeca imaju i odreženih zdravstvenih problema, što predstavlja dodatne poteškoće ove porodice. U 2016. godini Allah ih je darovao sa još jednim djetetom. Podnošenjem zahtjeva udruženju uz kojeg su priložili odgovarajuću dokumentaciju, ispunili su uslove za ostvarivanja prava na jednokratnu pomoć po projektu 3b, te smo im uplatili sredstva u iznosu od 500,00KM.

Omerović Osman, otac troje djece-tri sina. Sa suprugom se vratio u svoje rodno mjesto Pobuđe opština Bratunac. Roditelji tri sina, od kojih najstariji pohađa 6. Razred Osnovne škole u Konjević Polju,  mlađi je 3. razred, a Mersad je najmlađi, rođen 2016. godine. Oboje su nezaposleni, osnovna djelatnost kojom se bave je poljoprivreda i uzgoj sitne stoke, uglavnom za potrebe svoje porodice.Osmanu je umanjena poslovna i radna sposobnost, nakon operacije koju je imao zbog slijepog crijeva, a u toku koje mu je odstranjen i jedan bubreg. Obratili su se udruženju za pomoć, a 3b projekat je namijenjen povratnicima kao podrška prirodnom priraštaju ove kategorije na području Podrinjskih opština. Kao nagradu za malog Mersada, udruženje Prosvjetitelj im je uplatilo 500,00KM.

S obzirom da je 3b projekat namijenjen kao podsticaj za natalitet, u sklopu kojeg se realizuju sredstva za novorđene bebe, ali i za nove bračne parove, mladenci Talović su uključeni i pomognuti. Mujo je povratnik u rodno mjesto Rovaši opština Milići do 2003. godine. U zajedničkom domaćinstvu živi sa svojom majkom, a od septembra 2016. godine i sa svojom suprugom Hasijom. Pored ispunjenog uslova kao povratnik, Mujo i njegova supruga su nezaposlene osobe, što su dokumentovali u skolpu svog zahtjeva. Bračni par Talović  je korisnik projekta  za natalitet, namijenjenog povratnicima, te ih je tako udruženje Prosvjetitelj nagradilo iznosom od 500,00KM. 

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
730
2787
3517
47851
3266048

Ko je na portalu: 127 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.