Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

BROJNE AKTIVNOSTI POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH

Udruženje „Prosvjetitelj“ Srebrenica, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine organizovalo je brojne aktivnosti širom Bosne i Hercegovine i dijaspore, između ostalog izdvajaju se;

1. Konkurs za Literarni rad na nivou srednjih škola na temu „Moja Bosna i Hercegovina, moj ponos“,

2. Posjeta spomen obilježjima nacionalnih heroja ARBiH na području opštine Sapna.

3. Projekat darivanja krvi

4. Tribina Tima udruženja u Luxemburgu

5. Promocija knjige „I ja sam iz Srebrenice“, autora Fikreta Hodžića u režiji Prosvjetitelj-muallim CH.

6. Literarni rad na nivou osnovnih škola na području općine Čelić, u režiji Tim Prosvjetitelj Čelić

Za literarni rad na nivou srednjih škola na adresu Udruženja pristiglo je 57 radova, koji su proslijeđeni komisiji na razmatranje. Zbog izuzetno kvalitetnih radova i velike konkurencije, komisija je predložila da najbolja tri rada budu novčano nagrađena, te da narednih šest radova budu u sklopu pohvala za rad od strane žirija.

 

Prvo mjesto i nagradu u iznosu od 200 KM osvojio je Anes Hasanbašić, učenik trećeg razreda Gimnazije “Ismet Mujezinović” Tuzla.

 

Drugo mjesto i nagradu u iznosu od 100 KM osvojio je Ahmed Hlivnjak, učenik Elči Ibrahim-pašine medrese Travnik.

 

Treće mjesto i nagradu u iznosu od 50 KM osvojila je Belma Ramić, učenica Gimnazije Živinice.

 

Nadalje, Prosvjetitelj je organizovao posjetu spomen obilježjima palih heroja ARBiH koji se nalaze na prostoru opštine Sapna.

 

15 članova Udruženja posjetilo je spomen obilježje Narodnog heroja Hodžić Mehdina-Senada, zatim spomen obilježje Kapetana Hajre-Hajrudina Mešića, nakon čega je u džamiji u Nezuku održan čas historije, gdje je predavač bio Senad Omerović. Na kraju je uslijedio obilazak spomen obilježja Ejuba Golića, komandira proboja puta do slobodne teritorije na relaciji Srebrenica- Tuzla, a tokom Genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Predstavnici Čelićkog tima udruženja "Prosvjetitelj" uručili su nagrade pobjednicima javnog konkursa za najbolje literarne radove povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Od velikog broja pristiglih radova stručna komsija je odabrala tri najbolja rada koja su nagrađena prigodnim nagradama. Prvo mjesto i nagrada od 100 KM pripala je Amaru Mehmedoviću učeniku O.Š. "Humci", drugo mjesto i nagrada od 70 KM pripala je Eldaru Smajiloviću učeniku O.Š. "Čelić", dok je treće mjesto i nagrada u visini od 50 KM pripala Farizadi Sivćević učenici O.Š. "Vrazici."

U svim ovim aktivnostima bila je i posjeta ispred centralnog Udruženja, te ujedno promocija knjige „ I ja sam iz Srebrenice“ autora Fikreta Hodžića, udruženju Prosvjetitelj CH, koja se održala  u sklopu obilježavanja 25. Novembra.

Promocija knjige i posjeta džematima u Švicarskoj održana je u slijedećim gradovima: St. Galen, Zurich, Basel, Yverdon, Luzern.

Tribina povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine održana je u Luxemburgu. Gosti-predavači ove tribine bili su Mehdin Jakubović na temu:Herojstvo i požrtvovanje Bošnjaka-muslimana kroz historiju do današnjih dana,  i Nezim Halilovic-muderris na temu: Emanet čuvanja vjere, države i nacije. Tribina je održana u nekoliko gradova, sa izuzetno dobrom posjetom. Organizacija je bila na visokom nivou, gdje su posjetioci bili jako zadovoljni, a naravno oduševljeni su bili i predavači.

Od navedenih aktivnosti posebno se izdvaja akcija darivanja krvi, koja je realizovana pod nazivom „I krv svoju za Bosnu moju“. Cilj ovog humanog čina jeste da na neki način se zahvalimo i očuvamo spomen na one koji su u toku rata dali svoju krv i život za ovu državu. Akcija darivanja krvi povodom Dana državnosti BiH, sprovedena je u Tuzli i Travniku u saradnju sa kliničkim centrima.

 

Galerija slika

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1365
2787
4152
48486
3266683

Ko je na portalu: 202 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.