Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Bošnjaci Luksemburga nastavljaju pomoć u projektu 3B i samoodrživog povratka

Udruženje za afirmaciju univerzalno pozitivnih vrijednosti nastavlja saradnu sa Bošnjacima u Luksemburgu. Bošnjaci koji se okupljaju u udruženju “Odbor za obilježavanje 11-tog jula, dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici“ i tim udruženja "Prosvjetitelj" u Luksemburgu, nastavljau da pomažu projekt prirodnog priraštaja i samoodrživog povratka. Pomognute su tri porodice, kojima su bila neophodna pomagala za njihovu djelatnost. Finansijski su pomognuta dva mlada bračna para i dvije rođene bebe. U nastavku pogledajte porodice kojima  je pomoć dostavljena.

 

3B 

Zilić Aldin i Ćamila - Srebrenica

Aldin je povratnik u Sjedače, mjesna zajednica Osat, živi sa roditeljima, dva brata i suprugom. Završio je srednju školu u Srebrenici i oženio se u oktobru 2014. godine. U brak je stupio sa Ćamilom, koja je rodom iz Zavidovića.  Aldin zajedno sa porodicom ostvaruje prihode isključivo od poljoprivrede. Nezaposlen je i nema stalna primanja.  Udruženje “Prosvjetitelj“ i “Odbor za obilježavanje 11 jula, dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici“ žele Aldinu i Ćamili hairli porod. Uplata novčanih sredstava za projekat podrške prirodnom priraštaju je 500KM.

 

 

Adis i Sanela Ramić - Zvornik

Adis je povratnik na područje opštine Zvornik u naseljeno mjesto Kučić Kula. U brak sa Sanelom je stupio u maju 2014. godine. Živi u zajedničkom domaćinstvu sa roditeljima, i bratovom porodicom. Niko u porodici nema stalni izvor primanja i vode se na evidenciji za nezaposlena lica. Sa porodicom u zajedničkom domaćinstvu ostvaruje prihode od poljoprivrede. Uplata novčanih sredstava za projekat podrške prirodnom priraštaju je 500KM.

 

Memić Elvis i Mirela – Bratunac

Elvis sa svojom suprugom živi u naseljenom mjestu Zalužje, opština Bratunac. Živi u zajedničkom domaćinstvu sa majkom, suprugom i dvoje djece. Prvo dijete u porodici ide u prvi razred osnovne škole. Drugo dijete su dobili u novembru 2014. godine, beba se zove Davud. Elvis je uporan u ostvarivanju prihoda za svoju porodicu, ne predaje se. Bavi se poljoprivredom. Elvis je završio zanat za mehaničara rudarskih mašina. Uplata novčanih sredstava za projekat podrške prirodnom priraštaju je 500KM.

 

Suljkanović Elvir i Rasema – Zvornik

Elvir je povratnik u Sapotnik, opšina Zvornik. U novembru prošle godine je sa suprugom dobio djevojčicu Aminu. Elvir zajedno sa ocem se bavi sječom i prodajom drva, od čega i žive.  Elvirova majka ima poteškoće sa zdravljem. Porodica Suljkanović se srdačno zahvalila donatorima sredstava u okviru projekta podrške prirodnom priraštaju. Uplata novčanih sredstava za projekat podrške prirodnom priraštaju je 500KM.

 

Samoodrživi povratak 

Atif Bektić - Srebrenica

Atif je rođen 1972. godine, sa tjelesnom manom skoliozu kičme, ranjavan je u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Preživio je genocid u Srebrenici.  Povratnik je u Poljak, mjesna zajednica Osatica, opština Srebrenica, živi sam. Nezaposlen je i nema stalni izvor prihoda za život. Može da obavlja manje fizičke poslove, zbog tjelesnog oštećenja na kičmi. Bavi se pčelarstvom i želio je da proširi broj društava. Trenutno ima 18 društava, u neformalnom razgovoru sa njim rekao nam je da ove godine planira proširiti na 25 košnica.  Atifu je uručena novčana donacija od 975KM (500 €).

VIDEO:

 

Muhamed Bečić - Zvornik

Povratnik u naselje Jošanica, opština Zvornik, demobilisani borac ARBiH, nezaposlen i nema stalna primanja. Živi u petočlanoj porodici, suprugom i tri kćerke od kojih je starija kćerka student a druge dvije su učenice osnovne škole. Posjeduje blizu 10 hektara zemlje. Ima namjeru da se bavi ovčarstvom  i od toga ostvari prihode za normalan život. Donirane su mu je četiri ovaca i dvoje jagnjadi, koja su kupljena od povratnika Mehidić Samir iz Sultanovića. Ukupni iznos donacije je 975KM (500 €).

 VIDEO:

 

 

Juso Karajević - Janja

 Demobilisani borac ARBiH, povratnik je u Janju, opština Bijeljina,  gdje živi sa četveročlanom porodicom, nezaposlen je i nema stalna primanja. Osnovnu vurstu prihoda ostvaruje od poljoprivrede gdje obrađuje više od 7 hektara zemljišta.  Na svom imanju uspješno proizvodi povrće koje prodaje te na taj način ostvaruje osnovna sredstva za izdržavanje porodice. Posjeduje traktor s kojim obrađuje zemljište. Da bi upotpunio mehanizaciju za svakodnevni rad bila mu je neophodna prskalica za zaštitu bilja od štetočina. Juso je učestvovao dijelom svojih sredstava za nabavku nove prskalice čija vrijednost iznosi 1300KM. Donacijom od 975KM (500 €) je pomognuto ovom našem povratniku.

VIDEO:

 

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
500
733
500
163093
3192380

Ko je na portalu: 273 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.