Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Kultura sjećanja u Bošnjaka - ciklus tribina u organizaciji Udruženja Prosvjetitelj Švicarska

Vodeći se sloganom "Mi se nećemo umoriti!", vrijedni tim Udruženja "Prosvjetitelj-Muallim" iz Švicarske, u saradnji sa Islamskom zajednicom Bošnjaka Švicarske, od samog početka 2018.godine, organizirao je i realizirao serijal tribina u Švicarskoj pod nazivom "Kultura sjećanja u Bošnjaka". Uzevši u obzir činjenicu da se 9. januar označava kao dan početka genocida nad Bošnjacima, upravo iz tog razloga jedna ovakva ideja naišla je na veoma pozitivne reakcije i odziv. Za naš vlastiti opstanak važno je da konstantno podsjećamo na genocid, agresiju i strašne zločine učinjene bošnjačkog narodu. Ako budemo spavali, tko zna šta je naredno što nas čeka. 

Shodno tematici tribine, odabrali smo i adekvatnog gosta predavača, trenutno možda i najpozvaniju osobu za to, osobu koja se neposredno na terenu susreće sa žrtvama, bilježi, dokumentuje, zapisuje i prenosi obim i strahote počinjenih zločina. Radi se o hrabrom čovjeku, publicisti, istraživaču, hroničaru vre3mena, autoru desetak filmova o genocidu i zločinu nad našim narodom - gospodinu Avdi Huseinoviću. 

Tribine su održane 12,13, i 14. januara u džematima Cirih, GHB Sent Galen i Bazel, dok će narednog vikenda biti održane u džematima zapadne Švicarske i to Aigle, Iverdon i Oberenfelden. 

Kao domaćini tribina, predsjednik Udruženja "Prosvjetitelj Muallim" Švicarska, Senad Džihnaović, kao i predsjednik Skupštine Hasan Pinjić, dali su uvodne napomene o razlozima za održavanje ovih tribina. predstavili gosta kao jednog iz svojih redova, uz napomenu da se, pored heroine Bakire Hasečić, Avdo može ubrojati u sami vrh pregalaca na putu traganja za istinom i pravdom, njenoj dokumentaciji u video, audio ili pisanoj formi. 

Gospodin Avdo Huseinović svoja je predavanja podijelio u četiri dijela, a koja su istovremeno propraćena i kraćim video projekcijama. 

Na početku je govorio o tri zadnja stoljeća u kojima se dešavao genocid nad našim narodom, izrazivši donekle i razumijevanje što se o tome, do skoro, zaista malo znalo. No, međutim, za ono što se događalo u zadnjih 70 godina ističe Huseinović, za to ne možemo i ne smijemo naći opravdanje. 

Ono što gospodin Huseinović radi u zadnjih deset godina, ne može se nazvati poslom, to je više misija koja je sudbinski namijenjena, i kako reče, bio bi i sam presretan da o ovome nikad nije morao napisati niti jedne jedine riječi, niti zabilježiti jedan jedini prilog. Ali, ako nam se to dogodilo, onda trebamo znati sve o tome. Ne kaže se bez razloga "historija je učiteljica života".

U prvom dijelu Avdo je govorio o najvećoj pojedinačnoj masovnoj grobnici Tomašica (izuzev rijeka Drina), nakon Drugog Svjetskog rata, njenoj specifičnosti, posebno sa aspekta sporta. Naime, na ovu temu je snimljen film "Tomašica - grobnica fudbalera", u kome se mogu vidjeti sve laži, zlobe, nelogičnosti koje bi sportiste trebale da povezuju. Kao ilustracija, najbolji sportista grada Prijedora osuđeni je ratni zločinac. 

U drugom dijelu bilo je riječi o žrtvama genocida, njihovim patnjama, traumama itd. Napomenuo je da su to bila izuzetno strašna iskustva, tako bolna da se od nekih čak i  odustajalo. Ponekad bi same žrtve insistirale da se dokumentuje njihovo bolno iskustvo. Ako ne bude zabilježeno, bit će da se nije ni dogodilo, a zločit će ostati nagrađen - bile su riječi žrtava. 

U trećem dijelu gospodin Avdo govorio je o ratnim zločincima, iskustvu sa njima, veoma neprijatnim suđenjima itd. Napomenuo je da je, zahvaljujući njegovim dokumentima osuđeno jedanaest ratnih zločinaca. 

U četvrtom dijelu govorio je dokumentovano o nedjelima tzv. "Herceg - Bosne", koja je osuđena za udruženi zločinački poduhvat. Tek nakon presude za udruženi zločinački poduhvat, njegov film "Herceg . Bosna - zločin i kazna", dobio je na značaju. Mnogi dokumenti su korišteni u Haškom tribunalu, tako da je istina dobrim dijelom uvidjela svjetlo dana. 

Avdo Huseinović izjavio je da se on nije umorio, da ide dalje, da ima još jako mnogo neistraženih zločina koje treba obraditi, dokumentovati i ostaviti u arhivu kao dokaze za genocid nad našim narodom. 

Na kraju, prisutni su mogli kupiti posljednju objavljenu knjigu od Avde Huseinovića, "Bosanski dan D - Slučaj Dobrovoljačka", kao i set DVD-ova sa filmovima koje je Avdo snimio u zadnjih deset godina. 

Na opštu radost, odziv na tribine bio je izuzetno dobar, prodane su sve knjige i DVD-ovi, a što potvrđuje da su organizatori zadovoljili postavljene kriterije, opravdali održavanje ovih tribina a što bi trebalo da uđe u tradiciju. 

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
418
1701
418
75296
3378667

Ko je na portalu: 249 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.