Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Alem Dedić

Alem Dedić

URL web stranice:

Predsjednik Udruženja "Prosvjetitelj" Nerzudin Hajdarević bio je gost na RTV Bir u emisiji "Moje mjesto pod suncem". Predsjednik Hajdarević je, u veoma interesanstnoj emisiji govorio o "Prosvjetitelju", počecima, projektima Udruženja, planovima, Podrinju te još puno toga.

Emisiju možete pogledati ovdje.

Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica podržalo Kampanju "I mi postojimo" 2017 u organizaciji Udruženja roditelja onesposobljene djece i onesposobljenih lica TK

Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica jedan je od sponzora Kampanje pod nazivom “I mi postojimo” 2017, namijenjene osobama sa višestrukim smetnjama u razvoju, u organizaciji Udruženja roditelja onesposobljene djece i  onesposobljenih lica. Cilj kampanje je ukazivanje na postojanje, i negativan položaj osoba sa kombinovanim smetnjama u razvoju u Bosni i Hercegovini. U sklopu kampanje planirana je realizacija nekoliko aktivnosti: (1) Humanitarni prodajni bazar sa takmičarskim aktivnostima u OŠ "Mejdan" uz obezbijeđene vrijedne nagrade; (2) Seminar na temu "Položaj osoba sa invaliditetom u BiH društvu- trenutno stanje i rješenja" (3) Dan otvorenih vrata Udruženja; (4) Snimanje dokumentarnog filma pod nazivom “I mi postojimo” sa ciljem ukazivanja na tesku svakodnevnicu roditelja djece sa kombinovanim smetnjama.

U prilogu Vam donosimo nekoliko slika sa današnje manifestacije koja je održana u Osnovnoj školi “Mejdan” sa početkom u 11:00.

Udruženje “Prosvjetitelj” u Švicarskoj ovog mjeseca je obilježilo dvije godine djelovanja. U protekle dvije godine urađeno je mnoštvo projekata. Na centralnoj manifestaciji prisutni su mogli čuti da se na tome nećemo zadržati nego da ćemo i dalje nastaviti istim putem. Svoje obećanje ispunjavamo.

Vrijednu donaciju koju je obezbjedilo naše udruženje iz Švicarske u vidu sanitetskog materijala uručili smo Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla. Uručene su tri palete sanitetskog materijala.

Takođe, 206 paketa sa odjećom i obućom donirano je EMAUS-u Duje, općina Doboj Istok, a koji će ovu vrijednu donaciju proslijediti potrebnima.

Iz UKC-a Tuzla i EMAUS-a su zahvalili Udruženju “Prosvjetitelj” na brizi o najugroženijim kategorijama društva.

A.D.  

Pod motom “Vrijeme je za Prosvjetitelj” , u subotu 16. septembra 2017. u Mehrzweckhalle u Zofingenu (Cofingen) nekoliko stotina ljudi je prisustvovalo manifestaciji koju je organizovalo Udruženje „Prosvjetitelj-Muallim CH“  za Švicarsku.

 

Uz izuzetno zanimljivu koreografiju „cvjetova Srebrenice“, preko video projekcije, pa do odabira gostiju, a uz dokazani talenat moderatora manifestacije Fikreta Hodžića, prisutni su uz druženje  proveli jedno zanimljivo, posebno veče, prožeto emocijama, sjećanjima, porukama i poukama.

 

Uvodno ašere proučio je hafiz Mustafa ef. Mehić, preživjeli Srebreničanin, inače imam u ovdašnjem džematu Neuchatel, koji nije krio oduševljenje ovom večeri. Od Puta smrti doći na nivo da sam djeluje, širi ovu ideju je poseban osjećaj i zato iskazuje sve pohvale aktivistima Udruženja koji su se povezali diljem svijeta.

 

Skupu se obratio predsjednik Udruženja za Švicarsku Senad Džihanović, govoreći o Udruženju kao ideji koja traje već 25 godina. Ono, što ih krasi svo ovo vrijeme jeste, da se sve obaveze izvršavaju na  zakonski način, uz čist obraz i moralni svjetonazor, a sve u službi svom narodu i državi.

 

Vezano za djelovanje Udruženja u Švicarskoj, naglasio je, kako imaju oko 200 aktivnih članova i hiljade simpatizera. Posebno je istakao  dobru saradnju sa Islamskom zajednicom, kao i ostalim partnerskim i nevladinim organizacijama. Sve je to rezultiralo izuzetno vrijednom pomoći, koja je za ove dvije godine djelovanja premašila sva očekivanja.

 

Pored humanitarno-ekonomskog djelovanja, Sektor za afirmaciju žene muslimanke je imao svoje značajne aktivnosti, a niti omladina nije zanemarena, šo potvrđuje  primjer Adnana Ibrća, večerašnjeg gosta, inače bronzanog matematičkog olimpijca.

 

Većina provedenih  aktivnosti dokumentovana je i video zapisom, tako da su prisutni mogli iz prve ruke vidjeti šta se sve uradilo i gdje su njihova sredstva otišla. Lijep je osjećaj kada čovjek vidi da je njegova pomoć nekoga obradovala, usrećila i vratila ljudima vjeru u dobre ljude.

 

S obzirom da je ova manifestacija imala dosta govornika, za malo predaha između obraćanja, prisutne je svojim melodičnim glasovima razgalio hor “Merdžan” iz džemata Luzern (Lucern), kao i Fermin ef. Hamzić i hor “El-Bosnawi”.

 

Monolog  i “Ahmićka suza” koju je izveo Mujo Trako je saslušana sa izuzetnom pažnjom, a poruka je itekako poučna.

 

Posebnu pažnju izazvalo je obraćanje Muhizina Omerovića, čovjeka koji je preživio Marš smrti, oživivljava i osmišljava poboljšanja Marša mira, a gorostasno se bori za Bosanski jezik na području manjeg bh. entiteta. Jednostavno rečeno, borac, junak, čovjek koji je shvatio svoju misiju na ovom svijetu.

 

Također, ratna iskustva “Zlatnog ljiljana” Edina Haračića Kleja, koja je prenio prisutnima su pomno saslušana i podsjetila na sav zločin i golgotu koja se desila u genocidu i agresiji na našu zemlju.

 

Njegove spektakularne akcije uništavanja neprijateljskih tenkova, kao i opis zbjegova sa iznemoglim nanama i djecom su vrijedna svakog respekta.

 

Ako bi se tražila istinska heroina među Bošnjakinjama, onda zasigurno Bakira Hasečić zauzima mjesto najvišeg poštovanja. Njena vlastita iskustva i  borba za sve žene žrtve rata nadilaze ljudske mogućnosti. Ali Bakira se ne predaje, bori se podignute glave i širi istinu o zločinu koji nam se desio.

 

Još jedan izuzetno zanimljiv  gost bio je Mustafa ef. Spahić Mujki. Na sebi svojstven način, slikovito, naučo i narodski uvijek predstavi islam, život, svakodnevnicu  u najljepšem svjetlu. Njegove riječi su afirmativne, pamte se, motivišu ljude da rade na dobru. U tom tonu je i zahvala svim aktivistima Udruženja “Prosvjetitelj”, na onome što rade, što su uradili i šta će još uraditi za svoj narod i državu.

 

Isto tako, poruku podrške i zahvale za sve učinjeno uputio je predsjednik IZ Bošnjaka Švicarske prof. Džemal ef. Fišek.

 

Zadnji govornik bio je Nerzdin Hajdarević, predsjednik Udruženja”Prosvjetitelj”. Nije krio oduševljenje postignutim, uputio je riječi zahvale i pozvao da se ne umore na činjenju dobra u budućnosti.

 

Za kraj, premijerno je prikazan video spot za kasidu  “Devet je šehida bosanskih heroja”, čiji izvođač je Mustafa Isaković, član “Prosvjetitelja”. Na prošlogodišnjoj manifestaciji je izvedena demo verzija, a ove godine je realizovan cijeli projekat. Ponajviše zasluge za ovaj značajan projekat pripadaju autoru teksta, ovdašnjem aktivisti Dževadu Ibrahimoviću, koji je naravno bio među prisutnima u sali.

Mensud Alićušić

03. septembra ove godine na treći dan Kurban-bajrama u Fojnici u organizaciji Udruženja “Prosvjetitelj” te uz suorganizaciju Medžlisa Islamske zajednice Fojnica organizovan je bajramski turnir u malom fudbalu.

Prije početka turnira organizovan je i prigodan program u kojem su učešće, pored predsjednika Udruženja “Prosvjetitelj” Nerzudina Hajdarevića, dali i glavni imam MIZ Fojnica Edin ef. Rojo, predsjednik tima Fojnica Udruženja “Prosvjetitelj” Aziz Hurem, predavač glavni imam MIZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković, Mujo Trako.

Turnir je počeo učenjem Kur’ana, a nakon toga prisutnima su se obratili predsjenik Udruženja Nerzudin Hajdarević te glavni imam MIZ Fojnica Edin ef. Rojo. Prigodno predavanje održao je glavni imam MIZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković.

Glavi imam ef. Rojo je istakao da su MIZ Fojnica  i Udruženje “Prosvjetitelj” već imali dosta zajedničkih akcija te da se i u budućnosti nada jos boljoj saradnji.

Ef. Rojo čestitao je i bajram i poželio dobrodošlicu članovima Udruženja i ostalim gostima.

Učešće na turniru je uzelo 16 ekipa (timova Udruženja, te ekipa MIZ Fojnica) sa područja cijele BiH. Svim ekipama su dodjeljenje zahvalnice za učešće, a najbolje plasirane ekipe bile su :

-      Tim Banovići, 1. mjesto

-      Tim Fojnica, 2. mjesto

-      Tim Vitez, 3. mjesto

-      Tim Srebrenica, 4. mjesto.

Ekipa Tima Brčko je proglašena je “Fair Play” ekipom.

Formirana je selekcija od najboljih igrača koja će predstavljati Udruženje na turnirima.

A.D.

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba danas je u Brčkom Udruženje nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka obilježilo ovaj dan. Prisutni su se prisjetili svojih sugrađana za kojim se još uvijek traga. 

Članovi Udruženja “Prosvjetitelj, odnosno našeg tima Brčko dali su svoj doprinos obilježavanju ovog međunarodnog dana te prisustvovali polaganju cvijeća na mostu na Savi te učenju dove za nestale.

Udruženje “Prosvjetitelj” uputilo je pismo podrške Nezimu Haliloviću Muderisu, istaknutom patrioti i dobitniku najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, a povodom učestalih napada na njegovu čast.

 

U pismu se kaže:

Nadamo se da Vas ovo naše pismo zatiče u dobrom zdravlju i da pripreme za hadž koje intenzivno obavljate teku u najboljem redu. Molimo Allaha, dž.š., da Vas pomogne.

Neprijatelji Bošnjaka ovih dana žustro napadaju sa svih strana. Ne prođe ni jedan dan da ne udare na čast, ugled, imovinu, pa i život Bošnjaka. Na sceni je pokušaj totalnog uništenja Bošnjaka u svakom smislu. Zar dušmani nedavno ne udariše na život i čast sestara u Kiseljaku, zar nam svako malo ne blate rahmetli predsjednika Izetbegovića, negiranje bosanskog jezika je već stara vijest, zar srbijanske pjevačice i pjevači 05. augusta, na dan pogibije rahmetli Izeta Nanića nisu okupirali Krajinu i privukli na hiljade i hiljade bošnjačke omladine? Cilj neprijatelja je jasan: fizički i duhovni nestanak Bošnjaka muslimana. “I nevjernici počeše smišljati spletke, ali Allah ih je otklonio, jer On to umije najbolje”.

Kontinuirano traju napadi neprijatelja i na Muderisa. I kao što prokleti šejtan ne napada izgubljene duše, već s njima sarađuje, nego vjernike, tako i naši neprijatelji napadaju one najvrijednije i najbolje od nas.

Napadi na Muderisa stalno dolaze sa one strane Drine, kao i njihovih sljedbenika iz naše države. Takvi napadi i spletke manje bole od onih koji dolaze od ljudi koji za sebe tvrde za su patriote ove zemlje. Jer, prve znamo i čuvamo ih se, a drugi su daleko prikriveniji.

Nedopustivno je da za njega, dokazanog patriotu i časnog borca Armije RBiH, dobitnika Zlatnog ljiljana, neko kaže da imate “imidž pravog isilovca”. Pitamo se, koliko neupućen, zlonamjeran pa i bezobrazan treba biti pa da to napiše. Bespotrebno je objašnjavati Damiru Čardžiću šta znače riječi šehadeta te šta džihad istinski znači.

Iako udarci neprijatelja bole i ostavljaju traga mi znamo da je ovaj svijet samo test i priprema za budući. Allah Uzvišeni sačuvat će Vašu čast i ostaviti Vam lijep spomen i na ovome svijetu, a na onome čeka Vas, ako Bog da nagrada najljepša.

Izražavamo bezrezervnu podršku uvaženom Muderisu. U nama, u Prosvjetitelju ima istinski oslonac i podršku. Zajedno ćemo nastaviti borbu za vjeru, naciju i domovinu!

 

Mahsuz selam!

 

15. august 2017. godine                                               Rukovodstvo Udruženja Prosvjetitelj

Jučer je u Srebrenici u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i Udruženja “Prosvjetitelj” proučena ikrar dova za petero hadžija koji ove godine putuju na hadž sa područja Srebrenice ili kao članovi Udruženja Prosvjetitelj.

U ime domaćina u punoj srebreničkoj džamiji obratio se Damir ef. Peštalić, glavni imam MIZ Srebrenica. On je iskazao zadovoljstvo zajedničkom organizacijom ikrar dove ističući činjenicu kako je ovo deseta godina kako Udruženje “Prosvjetitelj” organizuje ispraćaj budućih hadžija.

Tradicionalni vaz nasihat održao je Osman ef. Halilović, imam u džematu Jošanica, MIZ Zvornik. On je u svom obraćanju govorio o važnosti i značaju hadža za sve muslimane napominjući kako su Bošnjaci uvijek žudjeli za Mekom i Medinom te kako je u Bosni od dolaska islama na ova područja bilo ljudi koji su odlazili na daleki put te kako će ih i dalje biti.

“Prosvjetitelj” je obezbjedio i prigodne pokone za buduće hadžije, a njih je uručio član Udruženja od osnivanja Sead Osmanović.Treba istaći i to da “Prosvjetitelj” iz svojih sredstava finansira odlazak na hadž jednog hadžije.

Emocije su posebne pogotovo što sam doživio da na hadž idem iz svog rodnog Zvornika, iz svoje Srebrenice. Ikrar dova, propračena predavanjem Osmana Halilovića, prepuna džamija i moje, a i ostalih, suze radosnice su dokaz Božije milosti i naše međusobne ljubavi koju sigurno svi osjećamo u našem Prosvjetitelju, u našem Podrinju, kazao je Elvis Gogić koji će ove godine obaviti petu islamsku dužnost.

Hasan Pinjić, predsjednik Skupštine Udruženja “Prosvjetitelj” u Švicarskoj i dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” takođe se obratio prisutnim vjernicima ističući zadovoljstvo što se nalazi u Srebrenici i dijeli radost sa hadžijama.

Do sada je Udruženje “Prosvjetitelj” finansiralo odlazak na hadž za deset svojih članova. Prvi odlazak na hadž bio je 1996. godine, a tada je hadž obavio Mehdin Jakubović, osnivač “Prosvjetitelja”, a išao je kao pripadnik Armije BiH. Zatim tu su Saib Malović, Nerzudin Hajdarević, Nermin Mujkanović, Sead Osmanović, Murat Šahbegović, Admir Kadrić,  Semir Dudić, Damir Babajić i Elvis Gogić.

 

Alem Dedić

Sve dobronamjerne građane ove zemlje ožalostila je vijest od 05. augusta kada je u Kiseljaku od strane Miljenka Goluba napadnuta muslimanka Jasmina i njena maloljetna kćerka iz samo jednog razloga: zato što prakticiraju svoju vjeru odnosno nose hidžab.


I tako, dok Opća deklaracija o ljudskim pravima, koju priznaje cijeli civilizirani svijet, kaže da svaka osoba ima pravo na život, slobodu, ličnu sigurnost i pravo na slobodno ispovijedanje vjere, neki u našoj zemlji bi da to zabrane. I ne samo to, spremni su upotrijebiti silu da to postignu. Učinio je to ovaj put Miljenko Golub, koji je, gle čuda i paradoksa, pripadnik naroda koji za sebe voli reći da je nositelj evropskih vrijednosti. Koje su to vrijednosti koje propagira Miljenko?


Svako ima pravo na slobodu vjere i uvjerenja, uključujući slobodu javnog ispovijedanja, odnosno neispovijedanja vjere, kaže državni Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH. Očito je da ovaj zakon ne priznaje “nositelj evropskih vrijednosti”.


Svako ima pravo da ispovijeda svoju vjeru u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine, bilo to u Kiseljaku ili u nekom drugom našem gradu. 


Druga strana ovog događaja jeste reakcija medija i nevladinih organizacija, pa i političara, odnosno njihova nereakcija. Za njih je važnije braniti pse, koji napadaju građane po ulicama. Važnije je nametati nastranost i nemoral i osuđivati svakoga onoga ko se tome usprotivi. Sve je važno, osim napada na muslimanku u Kiseljaku. Ne možemo se oteti utisku da je reakcija izostala upravo zbog toga. Da je, ne daj Bože, napadnuta časna sestra u Sarajevu, cijelu državu bi digli na noge, pa bi se tu javili i pojedini ambasadori itd. Ali to se, hvala Bogu, nije dogodilo i ne treba se ni dogoditi.


Pokažimo (im) ko su nositelji pravih i istinskih vrijednosti. Osuđujemo napad na naše sestre u Kiseljaku, kao što osuđujemo bilo koji napad na bilo koga u ovoj zemlji. Nadamo se da će tužilaštvo uraditi svoj dio posla i poslati jasnu poruku da neće tolerisati fašizam i nasilje.

Udruženje “Prosvjetitelj” Srebrenica nastavlja s nesebičnim pomaganjem svih kategorija stanovništva Bosne i Hercegovine: nadarenih, usamljenih, željnih Mekke....

Ovoga puta obradovali su žensku populaciju higijenskim potrepštinama, prije svega bolesnike s ciljem olakšanja stanja i njima i njihovim najbližim. Projekat je realizirao ženski sektor Udruženja, a pomoć je otišla za bolesnike u Domu zdravlja Lukavac, zatim u Dom za penzionere Tuzla, Dom za djecu bez roditeljskog staranja te brojne bolesnike u našim džemaatima. Jedno pakovanje higijenskih potrepština otišlo je za žensku populaciju Škole Kur'ana u Novom Pazaru gdje se čulo za “Prosvjetitelj”.

Paketi su otišli i u medžlise Živinice, Tuzla. Podijeljeni su paketi i učenicama škole Kur'ana u Lukavc. Svaka učenica je dobila po dva pakovanja, jedno pakovanje za sebe, a drugo da daruju nekom s ciljem širenja razmišljanja i potrebe darivanja.

Ostatak će biti podijeljen u Janju, Bijeljinu, Kalesiju. Vrijednost ove donacije je blizu 50.000 KM

“Prosvjetitelj” je najkompetentniji primjer  slijeđenja kur'ankih i hadiskih uputa.

,,Najbolji od vas je onaj koji koristi ljudima.” 

,,Ko ne brine o zajednici nije od nas.”

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
9036
7581
44537
107575
2857627

Ko je na portalu: 385 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.