Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Sekretar

Sekretar

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska doniralo je plastenik za plasteničku proizvodnju Nihadu Saračeviću iz Janje. 

Nihad živi sa suprugom, dvoje djece, majkom i bratom. Svi članovi porodice su nezaposleni. Porodica je preživljavala baveći se isključivo poljoprivrednom djelatnošću, te je Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska odlučilo pomoći Nihadu i njegovoj porodici donacijom plastenika. Plastenik je donirao Huso Džanić, a ukupna površina mu je 450 m2. 

Sa Nihadom je potpisan Ugovor o korištenju plastenika, i nadamo se da će ova donacija da mu koristi i koliko toliko pomogne njemu i njegovoj porodici. 

 

 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska, doniralo je 15 kutija školske garderobe za djecu, polaznike Mekteba "Lukavac grad" u Opštini Lukavacc. 

Paketići su sadržavali muške i ženske školske uniforme u plavoj i narandžastoj boji. Ukupna vrijednost donacije iznosila je 2.195,00 KM. 

 

 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska sudjelovalo je u akciji prikupljanja pomoći za Rohinja muslimane iz Mijanmara. 

Udruženje "Prosvjetitelj" odazvalo je se na poziv Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da se pomogne narodu Rohinja, od kojih je prema zadnjim informacijama preko 270.000 protjerano iz vlastitih domova, dok ih je više desetina hiljada ubijeno. 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska učestvovao je u akciji pomoći sa donacijom u iznosu od 1.700,00 KM. 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice podržalo je akciju prikupljanja, odnosno kupovine brašna za narod Sirije, a koju je organizovao Međunarodni Forum Solidarnosti "EMMAUS". 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska učestvovalo je u kupovini brašna za narod Sirije sa novčanom donacijom od 101,00 KM. 

 

 

U prostorijama Udruženja "Prosvjetitelj" potpisani su ugovori o stipendiranju 24 mlada Podrinjca. Potrebna sredstva za 20 stipendista obezbijeđena su od strane Udruženja "Prosvjetitelj" tim Švicarska, dok su ostale stipendije realizovane uz pomoć Udruženja "Prosvjetitelj" tim SAD. 

Stipendisti Udruženja "Prosvjetitelj" su učenici Osnovnih i Srednjih škola kao i studenti. Prema pravilniku, prednost su imala djeca jetimi i djeca iz porodica sa slabim imovinskim stanjem.

Stipendistima će sredstva na žiro račune biti polagana svaka tri mjeseca, za ukupno 9 mjeseci za cijelu školsku 2017/2018.godinu. Potpisivanjem Ugovora, stipendisti, odnosno njihovi roditelji/staratelji,, obavezali su se da će postupati prema pravilima Ugovora koja su navedena kao uslov za ostvarenje prava na stipendiju. Neki od uslova su pohađanje mektebske nastave, te islamske vjeronauke u školi, društveni aktivizam, pomaganje starijim i iznemoglim, te poboljšanje prosjeka u odnosu na prošlu školsku/akademsku godinu. 

Udruženje "Prosvjetitelj" pratit će napredak stipendista, koji su dužni, da pred kraj školske/akademske godine pošalju detaljan izvještaj o svom uspjehu, i volonterskom angažmanu. 

U subotu, 11.11.2017.godine, Udruženje "Prosvjetitelj", tim Švicarska održalo je drugu redovnu radnu Skupštinu u Švicarskoj.

Na drugoj redovnoj Skupštini usvojen je finansijski izvještaj o radu. Također, u radnom dijelu Skupštine predstavljen je i plan rada za 2018.godinu, te su imenovani sekretar kao i dva nova člana Upravnog Odbora koji su sa ovim imenovanjem upotpunili Upravni Odbor kao organ Udruženja. 

Skupštinom je predsjedavao Predsjednik Skupštine Hasan Pinjić. 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska pomogao je novčanom donacijom u iznosu od 500,00 KM porodicu Imamović Jusmira u okviru "3B" projekta.

Imamović Jusmir povratnik je u Glogovu, u opštini Bratunac. Živi sa svojom suprugom Editom, te dvomjesečnom bebom Asjom. Oba supružnika su nezaposlena.

Jedan od najvažnijih projekata koje Udruženje "Prosvjetitelj" i svi njegovi timovi srcem i svom snagom podržavaju, jeste projekat zvučnog naziva "Bošnjak Baby Boom" odnosno "3B" projekat. 

Ovaj projekat ima za cilj pomaganje i podršku prirodnom priraštaju stanovništva u područjima genocidom uništena. U sklopu ovog projekta, tim Udruženja "Prosvjetitelj" iz Švicarske pomogao je i uručio novčanupomoć Nihadu Hodžiću. 

Nihad Hodžić je povratnik u naselje Snagovo kod Zvornika, gdje danas živi sa svojom suprugom i dvoje djece. Oba supružnika su nezaposlena i nemaju stalnih prihoda. 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska obezbijedilo je i realiziralo još jednu vrijednu donaciju za Univerzitetski Klinički Centar u Tuzli. 

Članovi Udruženja "Prosvjetitelj" tim Švicarska obezbijedili su četiri kreveta i trinaest madraca za potrebe Univerzitetskog Kliničkog Centra.

Ono što je bitno za istaći jeste da su kreveti izuzetno kvalitetni, te da su namijenjeni za besplatno iznajmljivanje za potrebe bolesnika.

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska, učestvovalo je u akciji doniranja školskog namještaja za potrebe učenika i nastavnog osoblja u Osnovnoj školi u Križevićima. 

Ova izuzetno vrijedna donacija uključuje:

(1) 100 školskih stolova

(2) 100 stolica

(3) 15 grupnih školskih stolova

(4) 10 laptopa

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
506
733
506
163099
3192386

Ko je na portalu: 279 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.