Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Klubu borilačkih sportova u Stocu uručen je paket građevinskog materijala kog je doniralo Udruženje za afirmaciju univerzalno pozitivnih vrijednosti "Prosvjetitelj" Srebrenica.

Donacije su uručili predstavnici tima Stolac, odnosno hercegovačkog ogranka našeg Udruženja.

Klub borilačkih sportova Stolac, koji promovira za omladinu zdrav i aktivan stil života te aktivno bavljenje sportom, u procesu je uređenja prostorija u kojima će Udruženje djelovati i realizirati svoje aktivnosti.

Prostorije  će biti iskorištene i za rekreaciju te fitnes, gdje će se bez naknade za korištenje prostora  organizovati i izvoditi navedeni sadržaji,  za čim u Stocu postoji izrazito velika, potreba, a sve sa ciljem da bi se omladina udaljila od ulice, kladionica i drugih štetnih sociopatoloških sadržaja.

Udruženje „Prosvjetitelj“ je prepoznalo važnost jednog takvog projekta i pružilo značajnu podršku u njegovoj realizaciji. 

 

Udruženje za afirmaciju univerzalno- pozitivnih vrijednosti "Prosvjetitelj" osnovano je 1993. u Srebrenici i prepoznato je po svojim mnogobrojnim humanitarnim akcijama, a koje ima svoje timove na 3 kontinenta i u svakom gradu na prostoru Bosne i Hercegovine, i koji marljivo rade sa ciljem pozitivnog doprinosa društva u kojem žive.

 

 

Ovim putem želimo izraziti duboku zahvalnost građevinskoj firmi Senigor iz Sarajeva, koja je omogućila i besplatno ustupila paket građevinskog materijala.  

 

Spojiti dva dobra zna biti rijetkost. Međutim, ponekad se i to desi, kao u slučaju o kojem govori ovaj prilog. Dobro koje postoji u našoj Bosni, spojilo se s dobrom koje se nalazi u dijaspori, a sve je rezultiralo realiziranjem još jedne uspješne humane akcije.

O čemu se zapravo radi?  – Dobro koje se nalazi u Bosni ogleda se u prisustvu hrabrih Bošnjaka, boraca Armije Bosne i Hercegovine, zahvaljujući čijoj hrabrosti je i opstala naša domovina. S druge strane, dobro koje se nalazi u Luksemburgu je prisustvo svjesnih pojedinaca, Bošnjaka, kojima je izvrsno jasno da imaju ni manje ni više nego li DUG prema našim herojima. Ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Gospodaru ljudi, uči nas naša vjera. A kako ne biti zahvalan onima koji su golim životima tokom agresije na Bosnu branili našu domovinu i nevine ljude u njoj?!

Konkretno, u akciji koju je pokrenuo  luksemburški tim udruženja “Prosvjetitelj”, u saradnji sa Odborom za obilježavanje 11. jula, Dana sjećanja na žrve genocida u Srebrenici, u Luksemburgu se prikupilo glavnina potrebnih sredstava  za kupovinu stana-garsonjere za borca Armije BiH Jasmina Mutića.

Naš Jasmin je maloljetan ostao bez oba roditelja koji su nažalost strijeljani od strane srpsko-četničkog agresora. Pridružio se Armiji BiH te je nekoliko puta bio i ranjavan. Ovaj demobilisani borac, junak u pravom smislu te riječi, s minimalnom penzijom i bez riješenog stambenog pitanja, nastojao je zaraditi za pristojan život radeći najteže poslove u šumama Kupresa koje je i sam oslobađao. Bošnjaci Luksemburga nisu zaboravili Jasminovo dobro. Kupljen je stan-garsonjera čije slike možete pogledati u sklopu ovog priloga.

Neka je mubarek olsun Jasminu. Mubarek olsun odgovornim članovima “Prosvjetitelja”. Mubarek olsun Bošnjacima Luksemburga.

Svakako, svima je jasno da je u Bosni još na stotine, ako ne i na hiljade slučajeva poput Jasminovog. Na nama nije samo da kritikujemo. Na nama je da pomognemo onoliko koliko možemo. Iako donekle možda i otrcana, izreka koja ukazuje da i najduži put počinje jednim korakom, izgleda nam odgovarajuća da zaključimo ovaj prilog, uz želju da podstaknemo što veći broj naših ljudi kojima je Allah dao imetka, da se uključe u iniciranju i podršci akcija ove vrste.

 
 

Sinoć je u prepunoj sali općine Čelić dr. Šefik Kurdić svojim predavanjem počastio građane ove općine. Udruženje Prosvjetitelj Muallim u saradnji sa Medžlisom IZ Čelić i Bošnjačkom zajednicom kulture Preporod organizator je tribine pod nazivom "Kako steći halal nafaku". Prof. dr. Šefik Kurdić istaknuti bosanskohercegovački alim i vaiz kroz brojne primjere naglasio je važnost halala. S obzirom na vakat u kojem živimo svi kolektivno moramo probuditi svoju svijest i uzore tražiti u prvim generacijama muslimana. Svjesni smo da je ovaj život samo prolazna stanica koja traje dan ili samo dio dana, stoga iskoristimo taj period našeg života za činjenje što više dobrih djela kako bi i drugi od nas imali koristi. Musliman koristi drugima, a nikako ne treba da čeka korist od drugih, kazao je dr. Kurdić.

Šefik Kurdić autor je 35 knjiga i nekoliko prijevoda knjiga, profesor na nekoliko univerziteta i vaiz koji obilazi muslimane širom svijeta i drži predavanja. Počašćeni smo što je uvaženi profesor večeras bio naš musafir i vjerujemo da je svojim izlaganjem i primjerima pomogao da se dozovemo kako bi znali dokle smo došli, kako bi znali kako stojimo i sa halalom i sa haramom.

Da je predavanje bilo izuzetno korisno govori i podatak da je za malog Arslana koji se nalazi na liječenju u Turskoj, na ime dobrovoljnih priloga prikupljeno 503 KM.

Prosvjetitelj Muallim, općinski tim Čelić nastavlja sa svojim aktivnostima i u narednom periodu, te koristi priliku da Vam se zahvali na dolasku i pruženoj podršci.

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
348
1701
348
75226
3378597

Ko je na portalu: 195 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.