Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Jučer je u Domu kulture u Lukavcu u organizaciji Udruženja “Prosvjetitelj” i Medžlisa Islamske zajednice Puračić u Lukavcu održana projekcija filma “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu” autora Avde Huseinovića. Pored autora Huseinovića gost na projekciji filma bio je i Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Prije prikazivanja filma posjetiocima su se obratili Huseinović i Mešković koji su izrazili zadovojstvo što će film biti prikazan i u Lukavcu.

Film “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu” podsjetio je prisutne na historiju genocida nad Bošnjacima ne samo Bosne i Hercegovine, već i Sandžaka i drugih država na Balkanu.

Poslije filma Avdi Huseinoviću i Jasminu Meškoviću uručeni su pokloni kao vid skromne zahvalnosti za sve ono što rade za interese Bošnjaka.

A.D.

Adnan Ibrić, student četvrte godine primijenjene matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli i član našeg udruženja, primljen je na magistarski studij matematike na École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Švicarski federalni tehnološki institut u Lozani) od 2017/18. akademske godine!

École Polytechnique Fédérale de Lausanne je jedna od najboljih visokoškolskih ustanova na svijetu, te je na ljestvici koju objavljuje QS World University Rankings 2016-2017. godine zauzeo visoko 14. mjesto na svijetu! The 2016-2017 Times Higher Education World University Rankings’ engineering and technology table postavlja EPFL na 11. mjesto univerziteta na svijetu.

Adnan Ibrić rođen je u Lukavcu 1994. godine, gdje je završio gimnaziju. Bio je član bosanskohercegovačkog matematičarskog tima na LIV Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Kolumbiji 2013. godine, kada je ostvario odličan rezultat i kući se vratio sa brončanom medaljom.

Na zadovoljstvo svih nas na Prirodno-matematičkom fakultetu, odlučio se studirati na Univerzitetu u Tuzli, gdje nastavlja sa očekivano odličnim, ali vrlo zasluženim rezultatima na studijskom programu Primijenjena matematika. Nadamo se da će kolega Ibrić što prije privesti kraju svoj dodiplomski studij, kako bi se mogao otisnuti u vode svjetski relevantne nauke, prvo na magistarskom, a zatim i na doktorskom studiju matematike. Iskreno se nadamo da će u budućnosti svoja iskustva, saznanje i uspjehe donijeti nazad u Bosnu i Hercegovinu i na svoju matičnu ustanovu – Odsjek za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i pomoći nam u izgradnji sve jače i relevantnije visokoškolske ustanove, kažu sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Odlazak u Švicarsku na Švicarski federalni institut za tehnologiju u Lozani vidim kao sjajnu priliku za stručno usavršavanja i napredovanje. Zahvalio bih se svojim profesorima na PMF-u koji su mi pomogli u svakom smislu, kazao je za portal Nezavisni.ba Adnan Ibrić.

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
540
3318
6645
50979
3269176

Ko je na portalu: 227 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.