Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Udruženje „Prosvjetitelj-Muallim CH“ završilo je još jednu vrijednu akciju. Naime, 50 visokokvalitetnih bolničkih kreveta uručeno je u petak Općoj bolnici u Sanskom Mostu. Radi se o modernim krevetima sa elektronskim podešavanjem. Pet bolničkih kreveta dobio je i Merhamet u Sanskom Mostu.

Nekoliko dana prije ove vrijedne donacije Prosvjetitelj-Muallim CH poslao je 51 bolnički krevet, a prema procjeni bolnice iz St. Gallena koja je donirala krevete (ukupno 101 krevet) vrijednost ove donacije je preko pola miliona KM. Kreveti su raspoređeni u sljedeće gradove: 10 kreveta Bihać, 5 Sanski Most, 10 Zenica, 10 Travnik, 10 Sarajevo i 6 Tuzla. Ono što je bitno istaći jeste da su kreveti namijenjeni za besplatno iznamljivanje za potrebe bolesnika.

Uz obilježavanje Dana nezavisnosti BiH ogranak Udruženja „Prosvjetitelj – Muallim“ za Švicarsku  uspješno je u devet gradova organizirao tribine pod nazivom „Naša jedina domovina je Bosna i Hercegovina“, a dao je i doprinos manifestaciji „Noć uz GAM“ u Sent Galenu.

Dok traje priprema za realiziranje projekata brige o našim herojima, borcima Armije BiH, kao i osiguranje jos 200 kreveta za bolnice u našoj zemlji, ogranak Udruženja „Prosvjetitelj-Muallim“ za Švicarsku organizirao je u devet gradova zemlje u kojoj živi veliki broj Bošnjaka serijal tribina pod nazivom „Naša jedina domovina je Bosna i Hercegovina“. Tribine su organizirane u Sent Galenu, Nojsatelu, Iverdonu, Lozani, Ženevi, Cirihu, džematima IZBA, Kuru i Buksu, a predavač je bio poznati ratni reporter i TV novinar Salih Brkić iz Tuzle.

Uz podsjećanje na historijske dane iz februara i marta 1992. godine, kada je Bosna i Hercegovina obnovila svoju nezavisnost, brojni posjetitelji na tribinama u švicarskim gradovima imali su priliku da vide i kraći video pregled tih burnih dana prije 25 godina, organizacije i provođenja referenduma za nezavisnost, početka agresije na BiH pa do stradanja i herojskog otpora bosanskih patriota i sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Bez obzira gdje bili i koliko daleko otišli nakon ratnog progonstva ili zapošljavanja u Švicarskoj proteklih godina, svima nama je u srcu naša jedina domovina Bosna i Hercegovina. Mi nemamo rezervnu domovinu, Bosna i Hercegovina nam je nešto sveto i nastojimo koliko god možemo pomoći, od povratnika u manji bh entitet do neopravdano zapostavljenih bosanskih vitezova, demobilisanih boraca Armije RBiH. Tako ćemo i dalje nastaviti, želimo stvoriti neprekidni lanac u kojem će oni, kojim „Prosvjetitelj-Muallim“ bude pomogao, biti u poziciji da oni sutra pomažu drugima – kaže Senad Džihanović, predsjednik ogranka Udruženja “Prosvjetitelj-Muallim“ za Švicarsku.

Inače, ogranak Udruženja „Prosvjetitelj-Muallim“ za Švicarsku stalno radi na povećanju broja svojih članova i aktivista. Osnov njegovog jačanja je činjenica da Bošnjaci u Švicarskoj vjeruju u dobar nijet ovog udruženja, potpunu transparentnost u radu, posebno javnom predočavanju utroška svih prikupljenih sredstava, kao i odlučne programske orijentacije da se projekti usmjeravaju prema onima koji su to najviše zaslužili i kojima je pomoć najpotrebnija.

S. B.  

Sinoć je, 04. marta u Velikoj sali BKC-a u Tuzli održana tribina povodom Dana nezavisnosti BiH i 24 godine postojanja i rada Udruženja „Prosvjetitelj“. Organizatori tribine su bili, pored Udruženja „Prosvjetitelj“ i Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija i BKC Tuzla.

Gosti predavači bili su profesor Mustafa Spahić te Nezim Halilović Muderis. Tribina je počela prelijepim učenjem Kur'ana desetogodišnje Nahle Mujanović i intoniranjem državne himne. O Udruženju „Prosvjetitelj“ i Koordinaciji bošnjačkih nevladinih organizacija izlaganje su imali Amsal Avdihodžić i Benjamin Goletić, polaznici Prosvjetiteljevog Edukativnog centra u Živinicama. Specijalni gosti bili su članovi hora Rejjan koji su prisutne počastili ilahijama sa albuma koji uskoro treba da ugleda svjetlo dana.

Eminentni predavači

U svojstvu izaslanika muftije tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića prisutnima se obratio Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu Behram-begove medrese i koordinator Islamske zajednice za saradnju sa nevladinim organizacijama. Prenijevši selame muftije tuzlanskog on je govorio o značaju Dana nezavisnosti BiH, ali se osvrnuo i na značaj Udruženja „Prosvjetitelj“ koje ove godine obilježava 24 godine uspješnog rada.

Prvi predavač bio je profesor Mustafa Spahić koji je govorio na temu „Nastanak, razvoj i uloga pokreta Mladi muslimani“. Profesor Spahić se u svom izlaganju osvrnuo na događaje koji su prethodili nastanku Mladih muslimana te na učenja na koja su se naslonjali Mladi muslimani. On je govorio i o požrtvovanosti i ljubavi koja je vladala među članovima ovog pokreta.

Nezim Halilović Muderis, dobitnik Zlatnog ljiljanja i komandant 4. Muslimanske slavne brigade bio je drugi predavač. On je u svom emotivnom izlaganju govorio o značaju vjere, nacije i države. Halilović se prisjetio određenih događaja iz agresije na BiH i herojstva bosanskih vojnika, ali je i podvukao da su ti isti borci danas prepušteni sami sebi. Bošnjaci su kroz hostoriju uvijek branili i ginuli za tuđe interese. Tek početkom devedesetih godina Bošnjaci se organiziraju te se bore za svoje vlastite interese, rekao je, između ostalog Halilović.

Rekspektabilno udruženje sa 30 timova

Treba istaći da su radna skupština Udruženja „Prosvjetitelj“ i tribina (svečana skupština) samo uvertira i priprema za 2018. godinu i svečanu akademiju sa setom aktivnosti i programa koji će trajati nekoliko dana, a kada se obilježava 25. godišnjica Udruženja „Prosvjetitelj“.

Podjećamo, Udruženje „Prosvjetitelj“ nastalo je 1993. godine u opkoljenoj Srebrenici kao nada koja će ljudima kasnije osvijetlili životni put. Danas je to respektabilno i uspješno udruženje koje djeluje na tri kontinenta: Evropi, Australiji i Americi. „Prosvjetitelj“ ima više od 30 timova širom BiH i dijaspore koje danonoćno rade za boljitak države i svog naroda.

Alem Dedić  

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
304
1701
304
75182
3378553

Ko je na portalu: 156 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.