Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Danas, 26.02. u Tuzli održana je redovna godišnja radna skupština Udruženja „Prosvjetitelj“. Više od 130 članova Udruženja stiglo je iz svih dijela BiH, ali i dijaspore kako bi obilježili 24. godišnjicu rada i postojanja „Prosvjetitelja“ te kako bi zajedno obilježili Dan nezavisnosti BiH.

Skupština je održana u prelijepoj atmosferi, a otvorena je učenjem Kur'ana i intoniranjem državne himne. Učenjem Fatihe prisutni članovi sjetili su se šehida Udruženja koji su svoje živote ugradili u temelje BiH.

Poslije toga prisutni članovi imali su priliku da pogledaju film o aktivnostima Udruženja u protekloj 2016. godini. Mnoštvo je aktivnosti koje su članovi „Prosvjetitelja“ realizirali.

Finansijski izvještaj članovima skupštine predočio je Nerzudin Hajdarević, predsjednik Udruženja, a plan rada za 2017. godinu Nuraga Junuzović, predsjednik Skupštine Udruženja.

Nakon podne-namaza članovi skupštine potvrdili su imenovanja rukovodstva Udruženja, a poslije toga prisutnima je predavanje održao dr. Nermin Lapandić.

Poslije dr. Lapandića prisutnima se obratio mr. Rašid Kasumović koji je govorio o strategiji Udruženja „Prosvjetitelj“ za vremenski period 2017-2021.

Udruženje „Prosvjetitelj“ tradicionalno dodjeljuje pohvale i plakete svojim članovima za doprinos u radu Udruženja, a pohvale su primili: Mirsad Dautović, tim Živinice; Senaid Tabaković, tim Srebrenik; Nedim Ćehajić, tim Janja; Advan Akeljić, tim Vitez; Benjamin Serdarević, univerzitetski tim Tuzla; Almedin Husejinović, tim Tuzla; Fahrudin Lugavić, tim Banovići; Alvir Klinčević, tim Zavidovići; Alen Beglerović, tim Mostar; Saudin Fejzić, tim Fojnica; Mirsad Forić, tim Čelić; Jasmin Herić, tim Zavidovići; Mensur Mujčinović, tim Čelić; Hakija Kahriman, tim Nemila; Mersudin Majstorović, tim Bratunac, Nihad Salihović, tim Lukavac i Alimr Glavić, univerzitetski tim Tuzla.

Zlatna plaketa Zlatni grb Udruženja dodjeljena je sljedećim članovima:

-           Jasmin Stovrag. Plaketa se dodjeljuje za doprinos u prvoj digitalizaciji zbirke hadisa i izradi android aplikacija;

-           Dr. Adis Zilić za postignute naučne rezultate i uspješnu odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru;

-           Admir Blitović, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Brod. Plaketa se dodjeljuje za rad i unapređenje MIZ Bosanski Brod;

-           Šefik Suljić. Plaketa se dodjeljuje za doprinos i zalaganje za opće interese Bošnjaka muslimana;

-           Ermin Jusufović. Plaketa se dodjeljuje za doprinos i zalaganje za afirmaciju sporta i postizanje visokih rezultata u sportu.

Zlatnu plaketu Udruženja „Prosvjetitelj“ primili su: Damir Babajić, Izet Bajramović, Sedin Oruč, Hediye Uschi Wohlgefahrt, Fahrudin Alihodžić, Adnan Čolaković, Mufid Mustafić, Mirsad Mustafić, Aziz Hurem, Kenan Šehović, Senad Salihović, Armin Avdić, Haris Šehović i Semir Zejćirović.

Zlatna plaketa sa zlatnim grbom „Zlatni aktivista” za 2016. godinu dodjeljuje se isključivo članovima udruženja za podršku i doprinos u realizaciji programskih ciljeva udruženja  "Prosvjetitelj”. Titulu Zlatni aktivista u 2016. godini ponijeli su Nedim Hazić, Sedika Bajrić i Haris Skoko.

Posebnu nagradu, putovanja na hadž ove godine dobio je dugogodišnji član Udruženja Elvis Gogić.

Na kraju, prisutnima se obratio Nerzudin Hajdarević, predsjednik Udruženja koji se zahvalio članovima na dolasku, čestitao im 24. godišnjicu djelovanja Udruženja te Dan nezavisnosti BiH.

Alem Dedić 

Više fotografija možete pogledati na oficijelnoj facebook stranici Udruženja, na linku:
https://goo.gl/4xRLKc

Savez za Koordinaciju bošnjačkih nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) najoštrije osuđuje medijski linč koji se ovih dana vodi po medijima u manjem bosanskohercegovačkom entietu RS, ali i u srbijanskim medijima protiv Nezim ef. Halilovića – Muderisa, hatiba Džamije Kralj Fahd Sarajevo.
 
Iako znamo da su u manjem entitetu većina medija u službi Dodikovog režima i da je tamo poodavno  medijski mrak u kome se plasiraju informacije koje su u službi očuvanja režima, takav oblik cenzure nije i neće biti moguće prenijeti na ostali dio Bosne i Hercegovine. Kao Država koja se zalaže za demokratiju, poštivanje ljudskih prava, medijske slobode, a posebno slobodu vjere i izražavanja smatramo da nema mjesta i da je potpuno neprihvatljivo da se neko, pa bio to i Dodikov režim uzima sebi za pravo da analizira i govori šta treba, a šta ne treba da govori jedan imam tokom hutbe! Previše je pa makar to bilo i od režima iz Banja Luke!
 
Kada je riječ o Muderisovom govoru koji se ticao  revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i ukazivanja na njene konotacije, smatramo da jedan vjerski autoritet ima pravo i odgovornost da se bavi složenim pitanjima i da iznosi stavove, pa makar to bilo i onda kada je u pitanju revizija tužbe.
 
Koordinacija BNVO podržava izneseni stav uvaženog Muderrisa da advokat Bosne i Hercegovine Sakib Softić treba da pokrene revizuju tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom pravde u Hagu. Razloga za ovakav stav ima isuviše mnogo; prije svega vidjeli smo da se i dvadeset godina poslije Dejtona Dodikov režim osporava presude koje su donesene za genocid, dakle, zvanična politika do dan danas  nije priznala genocid, niti  se distancirala od zločina. Drugo, svjedoci smo da se na sportskim nadmetanjima mogu čuti pokliči: „ Nož žica Srebrenica“, na ovakvim i sličnim parolama odgajaju se mlade generacije Srba! Takoder, zvanični Beograd aktivno učestvuje u politici koju vodi Milorad Dodik, a čiji je cilj rušenje Bosne i Hercegovine. Srbija podržava svaki vid destabilizacije naše zemlje i nikada nije odustala od teritorijalnih pretenzija prema Bosni i Hercegovini.
 
Osim toga, u srpskom narodu nije došlo do katarze za počinjena zlodjela, već naprotiv, Bošnjacima i Hrvatima u manjem entitetu ugrožena su prava kao konstitutivnih naroda. Pa sjetite se da se u obrazovnom sistemu RS djeci ne dozvoljava da uče na maternjem jeziku. Boli činjenica da se u zadnje vrijeme nagrađuju presuđeni zločinci i nastavlja sa veličanjem lika i djela Radovana Karadžića, osuđenog ratnog zločinca. Postoji jako mnogo i drugih razloga zašto je potrebno uraditi reviziju, a Tomašica nas na to posebno obavezuje i  njeni skeleti nam neće halaliti ukoliko mi to ne uradimo!
 
Pozivamo bošnjačke lidere da nastave borbu za istinu, pa i putem revizije tužbe! Smatramo da režim Slobodana Miloševića koji je optužen za zločine i Dodikov režim koji veliča ta zlodjela ne može se poraziti osim  pred  međunarodnim pravnim  instancama i da bi revizija tužbe pomogla da se dođe do istine, bez čega ne može biti istinskog pomirenja među narodima.

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
539
3318
6644
50978
3269175

Ko je na portalu: 226 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.