Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

U subotu, 11.11.2017.godine, Udruženje "Prosvjetitelj", tim Švicarska održalo je drugu redovnu radnu Skupštinu u Švicarskoj.

Na drugoj redovnoj Skupštini usvojen je finansijski izvještaj o radu. Također, u radnom dijelu Skupštine predstavljen je i plan rada za 2018.godinu, te su imenovani sekretar kao i dva nova člana Upravnog Odbora koji su sa ovim imenovanjem upotpunili Upravni Odbor kao organ Udruženja. 

Skupštinom je predsjedavao Predsjednik Skupštine Hasan Pinjić. 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska obezbijedilo je i realiziralo još jednu vrijednu donaciju za Univerzitetski Klinički Centar u Tuzli. 

Članovi Udruženja "Prosvjetitelj" tim Švicarska obezbijedili su četiri kreveta i trinaest madraca za potrebe Univerzitetskog Kliničkog Centra.

Ono što je bitno za istaći jeste da su kreveti izuzetno kvalitetni, te da su namijenjeni za besplatno iznajmljivanje za potrebe bolesnika.

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska, učestvovalo je u akciji doniranja školskog namještaja za potrebe učenika i nastavnog osoblja u Osnovnoj školi u Križevićima. 

Ova izuzetno vrijedna donacija uključuje:

(1) 100 školskih stolova

(2) 100 stolica

(3) 15 grupnih školskih stolova

(4) 10 laptopa

Udruženje „Prosvjetitelj“ sufinansirao je projekat besplatnih ginekoloških pregleda pod nazivom „Zdravlje i zdravstvena zaštita žena“.

Projekat je namijenjen za 140 besplatnih ginekoloških i pregleda abdomena za žene iz Opština Zvornik, Bratunac i Srebrenica. Projektom je na kraju obuhvaćeno 159 žena. Nosilac projekta je organizacija Muslim Aid iz Londona, a pored Udruženja „Prosvjetitelj“ – tim Švicarska, sufinansijer projekta bila je i Islamska zajednica odnosno ured za vanjske poslove, a preglede je obezbijedila Medicinska asocijacija „BIMA“ iz Sarajeva.

Međunarodni Forum solidarnosti „EMMAUS“ za potrebe pregleda ustupio je svoje prostorije u Potočarima, a Medžlis Islamske zajednice Zvornik ustupio je prostorije za potrebe pregleda u Zvorniku.

Tržišna vrijednost jednog pregleda je 300,00 KM, a za potrebe projekta Medicinska asocijacija „BIMA“ obezbijedila je preglede u iznosu od 100,00 KM po osobi.

Na sami pomen Srebrenice, ni više od dvije decenije od stravičnog zločina genocida, nije prestala a niti će prestati potreba da se žali, spominje, prisjeća i opominje na ono što se dogodilo Bošnjacima ove regije. Borba protiv zaborava mora biti svakodnevna, i na toj borbi ustrajavati i izgrađivati naredne generacije koje nam dolaze.

 O ovome je na tribini pod nazivom "Prosvjetitelj kao simbol društvenog aktivizma i društvene odgovornosti" , održanoj u Doboju 02.12.2017.godine u džamiji "Selimija" govorio Hasan Hasanović , jedan od preživjelih u genocidu i učesnika proboja od Srebrenice ka slobodnoj teritoriji. Tokom svog izlaganja dotakao je se izvlačenja iz Srebrenice, sa naglaskom na velike patnje kroz koje su morali proći pokušavajući zaštititi nenaoružane i civile koji su bili sastavni dio kolone smrti. 

Na samom početku prisutnima se obratio generalni koordinator Udruženja Prosvjetitelj Nermin Mujkanović sa nekoliko riječi o Udruženju Prosvjetitelj, misiji, viziji i ciljevima. Nakon toga, prisutnima se obratio i koordinator Elvis Gogić  naglašavajući posebno stanje Bošnjaka u Podrinju. Gogić je naglasio da nakon preživjelog genocida, i progona, Bošnjaci danas moraju sabiti svoje redove i naučnim te ekonomskim razvojem obezbijediti opstanak u svojoj domovini. 

Tribina je organizovana u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Doboj, sa generalnim ciljem motivisanja za društveno korisni angažman i aktivnosti. 

Udruženje „Prosvjetitelj“, tim Švicarska u mjesecu Novembru obilježilo je dvije godine postojanja. Pored izuzetno značajnih aktivnosti koje naš tim u Švicarskoj realizuje na edukativnom planu, neumorni članovi tima „Prosvjetitelj“ Švicarska pružaju ogroman doprinos i podršku i u realizaciji projekta „3B“, projekata pomoći održivom povratku, stipendiranju studenata i u mnogim drugim projektnim aktivnostima.

 

Jedan od značajnih projekata koje vrijedi izdvojiti jesu projekti pomoći bosansko-hercegovačkim bolnicama u vidu namještaja, sanitetskog i medicinskog materijala. Jednu u nizu od tih pomoći „Prosvjetitelj“ Švicarska realizovalo je 27. Septembra a u pitanju je donacija u vidu sanitetskog i drugog medicinskog potrošnog materijala.

Donacija je dodijeljena ambulanti Univerzitetskog Kliničkog centra u Tuzli a ukupna vrijednost donacija iznosila je 7.500,00 konvertibilnih maraka.

 

Osoblje Univerzitetskog Kliničkog centra uputilo je srdačnu zahvalu Udruženju „Prosvjetitelj“ na ovoj vrijednoj i izuzetno potrebnoj donaciji. 

Dan Državnosti Bosne i Hercegovine, 25. Novembar, pamtimo i obilježavamo kao historijsku potvrdu državnosti naše domovine, zajednice svih naroda i svih vjeroispovjesti. Ovaj značajan datum nije samo prilika za prisjećanje, već i za potvrdu i obnovu državnosti u srcima i mislima svih građana. Mjera državnosti naše zemlje nisu samo proslave, akademije, ceremonije i manifestacije, već jasna i snažna posvećenost ideji opstanka Bosne i Hercegovina i Bošnjaka u njoj.

Povodom Dana Državnosti Bosne i Hercegovine i dana Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, Udruženje za afirmaciju univerzalno pozitivnih vrijednosti „Prosvjetitelj“ Srebrenica – Tim Zenica održalo je tribinu pod nazivom „Kontinutet državnosti BiH“.

Gosti tribine u prepunoj Sali Hotela „Zenica“ bili su general  Atif Dudaković i pukovnik Nezim Halilović Muderis. Na tribini je prikazan i spot Mustafe Isakovića za kasidu „Devet heroja“, te monodrama u izvedbi Muje Trake. 

 

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
508
733
508
163101
3192388

Ko je na portalu: 281 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.