Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Dan državnosti BiH neradni je dan u našoj državi. Mnogima je to najbitnije u vezi ovog praznika. Drugi pak pripremaju svečane sjednice dan uoči praznika kako bi taj dan mogli odmaraju.

Udruženje „Prosvjetitelj“ organizovalo je nekoliko manifestacija, i to ne samo u BiH. U Švicarskoj je u nekoliko džemata 25. i 26. novembra, a u organizaciji našeg udruženja promovisana knjiga „I ja sam iz Srebrenice“ autora Fikreta Hodžića.

U Luksemburgu je u suorganizaciji našeg tima održana tribina, a u povodu Dana državnosti BiH i Dana Sandžaka.

Realiziran je konkurs kojeg je naše udruženje raspisalo za učenike srednjih škola u BiH „Moja Bosna i Hercegovina, moj ponos“. Pristiglo je blizu 70 radova iz cijele BiH te je i ovaj projekat ocijenjen kao izuzetno uspješan.

Članovi živiničkog tima Udruženja „Prosvjetitelj“ posjetili su mjesta pogibije trojice heroja Mehdina Hodžića, Hajrudina Mešića i Ejuba Golića.

Učestvujući u pohodu živiničkog tima ostao sam zadivljen herojstvom trojice gazija. Zadivljen, ali i posramljen. Posramljen zbog pitanja gdje smo mi kao narod danas, znamo li ko su bili ovi ljudi, znamo li ko su bili narodni heroji oslobodilačkog rata, koliko ih je bilo i još mnogo je tih pitanja. Mnogi od nas nikad i nisu čuli za devet narodnih heroja. A kapetan Senad, kako su ga zvali (Mehdin Hodžić) i Hajrudin Mešić heroji su oslobodilaškog rata, ratovali su zajedno.

Istinu o protekloj agresiji smo prepustili zaboravu, zato danas svaki dan slušamo priče kako je ovdje bio građanski rat, svako malo hapse vojnike Armije, svako malo nas nečim ponize. Znaju li današnji srednjoškolci i fakultetlije da su momci njihovih godina ratovali rame uz rame sa kapetanom Senadom, Hajrom, Ejubom i ostalim? U nedjelju sam slušao jednog takvog kad nam je pričao o rahmetli Senadu i Hajri. Bio je srednjoškolac, i bio je borac.

Prepustili smo se uživanjima, lakomisleni smo, ne znamo pamtiti, omladina nam je pokorena razvlačenjem (i oduzimanjem) pameti od onih koji žele zaraditi na njima, zemljom ovom haraju oni koji joj žele zlo i onih koji nam govore da nas znaju čuvati od tog zla, a ne znaju. Onih koji se kunu u borce, a izdali su ih. Onih koji se kunu u krv šehida, a šehidi nisu željeli biti. A Allah neće promjeniti stanje jednog naroda dok se on sam ne promjeni.

Nedjeljni dan će ostati upamćen i svakako će biti urnek za neka naša buduća djelovanja. I na kraju, prenosim utiske jednog od učesnika ovog pohoda, a koje je napisao nakon završetka ovih naših posjeta.

Bosno moja, krvlju natopljena sinovima svojim čestitim i moralnim. Uzvišenog Boga molimo da slabići ne budemo. Gospodru naš, daj nam razuma i znanja, hrabrosti i snage one koju su imali vitezovi bosanski. Gospodaru naš, daj nam pameti da ne zaboravimo naše šehide kako bismo izvlačili pouke.

Imamo mi i živih heroja koje moramo cijeniti i od njih učiti. Naš ponos bosanski su naši istinski borci koji se bore za svaki pedalj svoje domovine. Danas smo vidjeli primjere kako su naši borci išli gdje je bilo najpotrebnije.

Današnja iskustva se ne uče iz knjiga i predavanja, ona se žive i doživljavaju.

Alem Dedić

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
537
3318
6642
50976
3269173

Ko je na portalu: 229 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.