Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Udruženje „Prosvjetitelj“ Srebrenica veliku pažnju pridaje obrazovanju mladih u Podrinju. To činimo na razne načine, kroz kurseve, seminare, predavanja, ali i kroz sipendiranje. Kako je prva objava Uzvišenog Gospodara bila „Uči, čitaj, u ime Gospodara.“ tako je i Prosvjetitelj uzeo za proiritet obrazovanje i edukaciju.

U prostorijama Udruženja u Srebrenici potpisani su ugovori o stipendiranju 23 mlada Podrinjca. Potrebna sredstva za 12 stipendista su obezbijeđena od Udruženja „Prosvjetitelj“ iz Švicarske, dok su ostale stipendije realizovane u koordinaciji sa drugim donatorima. Stipendisti su učenici osnovnih i srednjih škola kao i studenti. Prema pravilniku prednost su imala djeca jetimi i djeca iz porodica sa slabim imovinskim stanjem. Stipendistima će sredstva na račun biti polagana svaka 3 mjeseca, za ukupno 9 mjeseci za cijelu školsku 2016/17. godinu. Potpisivanjem ugovora stipendisti, odnosno njihovi staratelji, su se obavezali da će postupati prema pravilima ugovora koja su navedena kao uslov za ostvarenje prava na stipendiju. Neki od uslova ugovora su pohađanje mektepske nastave, te islamske vjeronauke u školi, društveni aktivizam, pomaganje starim i iznemoglim, te poboljšanje prosjeka u odnosu na prošlu školsku godinu. Udruženje će pratiti sipendiste koji će biti dužni da šalju izvještaj o svom uspjehu.

U organizaciji Medžlisa IZ-e Srebrenik, Udruženja Prosvjetitelj-Muallim Srebrenik i OO Ilmija Srebrenik, u saradnji sa Poliklinikom za transfuziologiju UKC-a Tuzla uspješno realizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom „Možda baš vi spasite nečiji život“.

Akciji su se odazvali imami, uposlenici Medžlisa Srebrenik na čelu sa glavnim imamom Refik-ef. Hodžićem, članovi Ilmijje, članovi Udruženja  Prosvjetitelj-Muallim Srebrenik, kao i vjernici iz naših džemata.

Damir-ef. Babajić, predsjednik tima Prosvjetitelj-Muallim Srebrenik, koordinator ove akcije, je zadovoljan odzivom darivaoca krvi u ovoj akciji.

„Cilj ove akcije jeste da se međusobno podstičemo na dobro i budemo od koristi zajednici u kojoj živimo, da pokažemo spremnost da pomognemo drugog. Svi dobro znamo šta je krv, da je ona lijek, stoga smo i nazvali ovu akciju „Možda baš vi spasite nečiji život“. Akcija je trajala od 09:30 a završila u 13:00 časova, te je u istoj učestvovalo 33 dobrovoljnih davalaca. U razgovoru sa davaocima krvi istakli su da je najvažniji osjećaj za sve njih činjenica da su nekome pomogli, i to je razlog što su se ovoj akciji odazvali u prilično velikom broju. Koristim priliku da se zahvalim svim davaocima krvi, kao i uposlenicima Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla, koji su profesionalno obavili svoj dio posla. Akcija je protekla u očekivanoj atmosferi i druženju prisutnih, koji su se poslije provedene akcije počastili sokom i slatkišima. Dogovorili smo da se nastavi sa ovakvim aktivnostima i u narednom periodu“ – istakao je efendija Babajić.

Molimo Allaha da nagradi sve one koji su danas došli da daruju svoju krv, da pomognu drugima, kao i sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da ova akcija bude uspješno realizovana. Amin!

D.B.

Na redovnom sastanku, koji je održan 19. avgusta 2016. godine, na zahtjev predsjednika Udruženja općinskog tima Prosvjetitelja Srebrenik mr.sci. Damir-ef. Babajića, usvojen je program realizacije niza projekata od značaja društvene zajednice. Jedan u nizu tih projekata jeste realizacija projekta „Pomozimo onima koji nemaju sredstava za školovanje da i oni završe školu“.

„Obratile su mi se porodice sa zahtjevom da pomognemo njihovu djecu tokom školovanja. Nisu tražili ništa od luksuznih stvari već samo osnovne školske potrebe a one se odnose na pribavljanje školskog pribora, kupovine knjiga, omogućavanje školske kuhinje, plaćanja prevoza, omogućavanje odlaska na dodatnu nastavu itd. Odlučio sam da iznesem ovaj problem na sastanku pred svim članovima udruženja, bez rezervno sam dobio podršku, te smo odmah krenuli u realizaciju ovih aktivnosti. Pozvali smo imame sa terena da nam dostave imena djece koja nisu u mogućnosti da pribave sebi gore nabrojano, te smo u saradnji sa imamima organizirali podjelu istih. Obezbijedili smo 25 kompleta za 25 mališana (torbe i cjelokupni školski pribor), 6 stipendija, 3 kuhinje za cijelu godinu, autobuske karte za prevoz učenika. Dvadeset pet učenika, koji žive u teškim uvjetima, novu školsku godinu započet će sa novim školskim priborom i drugim neophodnim potrebama. Darujući toj djeci školski pribor za novu školsku godinu i druge neophodne potrebe, želimo podržati obrazovanje djece sa teškim materijalnim stanjem, te im omogućiti da što spremnije krenu u novu školsku godinu. Mi pokušavamo svake godine da  pomognemo toj djeci barem u ovom segmentu kada je u pitanju obrazovanje , da im omogućimo neophodno...“ istakao je predsjednik Udruženja Babajić.

Zahvaljujemo se svim članovima udruženja koji su dali maksimalan doprinos za realizaciju ovog projekta.

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1383
2787
4170
48504
3266701

Ko je na portalu: 219 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.