Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

U SREBRENICI ODRŽANA ČETVRTA RADNA SJEDNICA VIJEĆA BOŠNJAČKIH NEVLADINIH ORGANIZACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

U aprilu prošle godine posijano je sjeme ideje o ujedinjavanju i ukrupnjavanju bošnjačkih nevladinih organizacija. Ideja o organizovanju bošnjačkog nevladinog sektora krenula prije godinu dana upravo iz Srebrenice i Prosvjetitelja. Danas već uigrana ekipa u sastavu 15 članova predstavnika više desetina bošnjačkih organizacija je zasjedala ponovo u Srebrenici te pokušava planski usmjeriti rad nevladinog sektora na svima nam zajedničke ciljeve, a to su definitivno bolja Bosna i Hercegovina i složniji, svijesniji i organizovaniji Bošnjaci. Cilj bošnjačkog nevladinog sektora jeste između ostalog rad na tome da se nikad ne zaboravi i nikom ne ponovi genocid koji se desio u Bosni i Hercegovini sa posebnim akcentom na genocid u Srebrenici. Tako je jednoglasnom odlukom upravo Srebrenica izabrana za sjedište ovih organizacija. Srebrenica nam je svima opomena i ona nas obavezuje da radimo više bolje i da moramo biti svjesni da nam je spas u zajednici. U vijeću se nalaze predstavnici organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine, tako da se sastanci ciljano održavaju svaki put u drugom gradu. Dosad je održan sastanak u Sarajevu, Zenici, Bihaću i evo prošli vikend u Srebrenici. Na ovoj sjednici je dogovoren i Drugi susret bošnjačkih nevladinih organizacija koji će se održati 20. aprila 2014.g. u Begovom Hanu kod Žepča. Nevedene činjenice su dokaz koliko je isključivo važno da kad neko djelo radimo u ima Allaha, to djelo slatke plodove daje od kojih se mnogi okoriste.
Srebrenica više nije što je nekada bila, ali Srebrenica nije ni ona kakvu je žele da predstave njeni neprijatelji. Neprijatelj Srebrenici je svaki onaj ko je sažalijeva i onaj kojeg je strah proći njenim ulicama. Bojiš li se čovječe šehidske kriv. Imaš li osjećaj da je još uvijek sviježa da ti neće kanuti na lice ili ruku tvoju. Bojiš li se obrisati je i zaboraviti je. Znaj da te ta krv zadužila da je pamtiš i spominješ, da ne daš da je korov prekrije ili nevrijeme odnese. Vjeruj mi Bošnjače da si ti u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihaću siguran onoliko koliko sam ja u Srebrenici miran i neuznemiravan. Nije Bosna od Baščaršije do Marijinog Dvora. Bosna je od Dinare do Tare, i od Save do mora. Bosna zna dobre Bošnjane svoje, koji mirno po njoj hode, i bosanska zemlja tiho dovu čini žuborima svojih rijeka i mirisnim poljima za svakog onoga ko tiho po njenim njedrima korake pruža.

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1895
3318
8000
52334
3270531

Ko je na portalu: 315 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.