Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Tešanjski ekolozi u posjeti Srebrenici i Podrinju

Tešanjski ekolozi u posjeti Srebrenici i Podrinju Tešnjaci u kompleksu memorijalnog centra u Potočarima

U zijaret Srebrenici i udruženju "Prosvjetitelj" u subotu, 23. Novembra, stigli su gosti iz tešanjske mjesne zajednice Jablanica i članovi udruženja Eko-Mladi iz Tešnja.
Skoro pedeset mladih ljudi došlo je organizovano autobusom do memorijalnog centra u Potočarima gdje ih je dočekao kustos Muzeja Centra profesor historije Azir Osmanović. Poslije obilaska memorijalnog centra, učenja fatihe šehidima i okupljanja pod Musalom centra, profesor Osmanović je održao historijski čas o genocidu i još jednom navodeći historijske činjenice, prisutne proveo kroz vrijeme i približio nastanak ovog memorijalnog centra u Potočarima.

Po završetku časa, prisutni su obišli prostoriju koja nosi i naziv "Soba smrti" u kojoj su odgledali projekciju dokumentarnog filma o genocidu u Srebrenici i Podrinju.
Poslije završetka obilaska Centra u Potočarima, Tešnjaci kreću prema gradu Srebrenici u obilazak znamenitosti ovog bosanskog gradića u Podrinju, a deset predstavnika organizacije dolazi u sjedištu našeg Udruženja gdje su se upoznali o radu i djelovanju Prosvjetitelja. I sa ovom grupom entuzijasta iz Tešnja uspostavljen je kontakt i dogovorena je suradnja u budućnosti na zajedničkim projektima održivosti povratka i opstanka u Podrinju.


Gosti nisu krili svoje oduševljenje o energičnosti rada i rezultatim "Prosvjetitelja" jer sve do dolaska u Srebrenicu imali su drugačiju percepciju o stanju Podrinja i Bošnjaka u ovom dijelu BiH. Ovaj dolazak je razbio nametnute predrasude o Bošnjacima koji su se vratili i žive na prostoru manjeg bh-entiteta, a uz to se i prijatno iznenadili kratkim uvidom u rad "Prosvjetitelja" u prethodnom periodu.
Rastanak sa dragim gostima iz Tešnja upriličio je jedan lijep gest u vidu hedije za "Prosvjetitelj" koju je predsjedniku Udruženja uručio vođa ove grupe Adnan Lihić, ujedno i  vijećnik općinskog vijeća Tešanj.

Prigodna hedija Prosvjetitelju

Među putnicima iz Tešnja bili su i reporteri lokalne televizije "Smart" koji su praveći reportažu o Podrinju uzeli i izjavu od predsjednika udruženja koji je ukratko ukazao na stanje i život Bošnjaka u Podrinju, suživotu među svim građanima i radu udruženja "Prosvjetitelj".

Još jednom spoznajemo važnost riječi koje nam kazuje Uzvišeni Allah: "A kada pozdravom pozdravljeni budete, ljepšim od njega otpozdravite ili uzvratite istim." (En-Nisa, 86.) Muhammed, a.s., kaže: "Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, nećete ući u džennet dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati dok se ne budete voljeli. Hoćete li da vas uputim na nešto ako ga budete činili, voljećete se - širite selam."

www.prosvjetitelj-muallim.org

 

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1904
3318
8009
52343
3270540

Ko je na portalu: 323 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.