Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Mladi Podrinja za djecu Konjević Polja

Mladi Podrinja za djecu Konjević Polja Predsjednik i sekretar udruženja Prosvjetitelj u šatorima sa djecom i roditeljima iz Konjevic Polja

Udruženje "Prosvjetitelj" je u cilju podrške djeci i roditeljima iz Konjević Polja odradilo nekoliko aktivnosti. Mladi članovi udruženja "Prosvjetitelj" su svojim ljudskim doprinosom kroz svoje aktivnosti izrazili suosjećanje sa mukama koje susreću mještani Konjević Polja i pokušali aktivizmom doprinijeti da se ovaj gorući problem naše domovine što prije i efikasnije riješi. Podsjećamo da je proteklo više od mjesec dana kako roditelji i djeca ovog povratničkog mjesta u Podrinju borave pod šatorima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu tražeći da im ova Institucija koja ima protektorat i sve ovlasti u našoj državi ujedno radi svoj posao i riješi ovaj problem kršenja osnovnih ljudskih prava i prava djeteta te da se ispoštuju zahtjevi koji su upućeni i kojim bi se riješio ovaj problem.

Prvu aktivnost radilo je devet članova "Prosvjetitelja" koji su pristupili mladima Tuzle koji su prikupljali potpise za peticiju podrške roditeljima i djeci Konjević Polja. U centru sjeveroistočne Bosne gradu Tuzli u petak 08. i ponedeljak 11. novembra u saradnji sa Centrom za multidisciplinarana istraživanja Tuzla, prikupljeno oko 3000 potpisa od strane građana Tuzle uprkos kišnom vremenu. Članovi "Prosvjetitelja" prikupljali su potpise na tri punkta i za jedan dan su uspjeli prikupilt oko 1500 potpisa.

Slijedećeg vikenda aktivnost je sprovedena u samom Konjević Polju, kada je na održanoj tribini u subotu 16. novembra, u mjesnoj džamiji u Konjević Polju okupilo oko 200 građana, kako iz Bratunca tako iz cijelog Podrinja i mnogih drugih gradova u BiH. Tribina je imala eminentne predavače, a okupljanje obih građana je bio vid podrške i solidarnosti za roditelje i djecu ovog mjesta u Podrinju.


Prije nekoliko dana predsjednik i sekretar udruženja su noći srijedu na četvrtak prenoćili pod šatorima sa roditeljima i djecom u znak podrške, solidarnosti i saosjećanja sa roditeljim a i djecom te na taj način simbolično pozvali Bošnjake predvodnike koji bi se trebali boriti za ovaj narod da dođu pod šatore sa svojom djecom i provedu barem jednu noć. Vjerujemo da bi se tada ovaj problem mnogo brže riješio. Ovu posjetu lidera Prosvjetitelja podržala je i predstavnica organizacije Muslim Aid u Sarajevu, g-đica Mersiha Zulčić koja je u ime te organizacije za djecu priredila i prigodne poklone.

    Pored navedenih aktivnosti, predstavnici udruženja "Prosvjetitelj" boravili su kod Člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda po pitanju problema djece Konjević Polja, a u sastavu tima kojeg je odredilo Vijeće Koordinacije Bošnjačkih nevladinih organizacija. Osnivač udruženja Mehdin Jakubović je sa jednim timom posjetio učenike i roditelje koji se nalaze u Sarajevu te im na taj način dao podršku u ostvarivanju svojih prava.

Nadajmo se da će ovaj naš mali doprinos i dove koje upućujemo Svevišnjem biti uslišane i problem što efikasnije riješen.
Sve aktivnosti udruženja "Prosvjetitelj" na rješavanju ovog problema vođene su riječima Poslanika a.s koje tretiraju odnos među muslimanima:

 „Primjer vjernika u njihovoj međusobnoj ljubavi, samilosti i naklonjenosti, je kao primjer tijela - ako se razboli jedan njegov dio, čitavo tijelo obuzme vrućica i nesanica.“ (Muslim)

 

www.prosvjetitelj-muallim.org

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1897
3318
8002
52336
3270533

Ko je na portalu: 317 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.