Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Prosvjetitelj posjetio novog glavnog imama Medžlisa IZ-e Zvornik

Haris ef.Mustajbašić u društvu Prosvjetitelja Haris ef.Mustajbašić u društvu Prosvjetitelja

Rukovodstvo udruženja "Prosvjetitelj" je ovog vikenda posjetilo novoimenovanog glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Haris efendiju Mustajbašića. U prijatnoj atmosferi u prostorijama zgrade Medžlisa IZ Zvornik izražena je puna podrška ef. Mustajbašiću od Udruženja te ponuda kapaciteta "Prosvjetitelj" kako bi se što uspješnije realizirali projekti od važnosti za Bošnjake u Zvorniku i Podrinju. Posebno zadovoljstvo dolaskom ef. Mustajbašića na funkciju glavnog imama istakao je predsjednik udruženja Nerzudin Hajdarević ističući da je Glavni Imam svoju porodicu doveo u Zvornik i svoju djecu upisao u osnovnu školu u gradu Zvorniku te pozvao političare i pojedine imame Podrinja da slijede primjer Mustajbašića, vrate svoje porodice u Podrinje i u potpunosti osjete kako žive Bošnjaci u ovom dijelu BiH jer je to jedini način da opravdaju i ispune očekivanja svojih sljedbenika.

Glavni imam je na sastanku predstavio sadašnje stanje i situaciju koju je zatekao u zvorničkom medžlisu ističući važnost ovog dijela Bosne i dobru organizovanost samog medžlisa kojem treba još malo da bude među vodećim u državi i da se nada da će svojim radom doprinijeti tome da zvornički Medžlis to i postane. Uz konstataciju i dijagnozu trenutnog stanja ef. Mustajbašić je predložio i plan aktivnosti kako bi se rad Medžlisa unaprijedio.

Podsjetimo se, dana 1.10.2013. godine u sjedištu Medžlisa IZ-e Zvornik u tome gradu, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, u prisustvu njegova zamjenika dr. Seada ef. Seljubca, predstavnika vlasti općina Zvornik i Sapna, članova Izvršnog odbora zvorničkog Medžlisa, kao i svih imama s toga područja svečano je dodijelio dekret o postavljenju novog zvorničkog glavnog imama Harisa-ef. Mustajbašića.

Na ceremoniji dodjele dekreta o novom glavnom imamu je govorio dr. Seljubac, koji je između ostaloga, istakao da je Mustajbašić završio Behram-begovu medresu u Tuzli i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, da je mlad i perspektivan, da ne odustaje od zacrtanih ciljeva i zna kako ih ostvariti, te da je uspješan i pouzdan u poslu.

 

Na kraju sastanka izraženo je obostrano zadovoljstvo učvršćivanjem odnosa i međusobna podrška za projekte koji predstoje u budućnosti. Na rastanku su citirane i riječi koje nam Uzvišeni Allah kazuje: “Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu sliče na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna.” (El-Bekare, 261.) Ovo uvećavanje i do sedam stotina puta biva shodno namjeri i jačini imana udjelitelja, mjestu i vremenu udjeljivanja ili zbog onoga što to dobro djelo implicira. Uzvišeni Allah vraća određenim i neodređenim uvećavanjem i to sve zbog Svoje milosti i dobročinstva (fadlen minhu ve ihsana), a to srazmjerno dobroti i vrijednostima srca ili dobroti i vrijednostima djela.

Nadajući se da će bit od onih koji su na Allahovom putu.

www.prosvjetitelj-muallim.org

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1896
3318
8001
52335
3270532

Ko je na portalu: 316 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.