Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Udruženje Prosvjetitelj-Muallim CH obilježilo drugu godišnjicu djelovanja

Pod motom “Vrijeme je za Prosvjetitelj” , u subotu 16. septembra 2017. u Mehrzweckhalle u Zofingenu (Cofingen) nekoliko stotina ljudi je prisustvovalo manifestaciji koju je organizovalo Udruženje „Prosvjetitelj-Muallim CH“  za Švicarsku.

 

Uz izuzetno zanimljivu koreografiju „cvjetova Srebrenice“, preko video projekcije, pa do odabira gostiju, a uz dokazani talenat moderatora manifestacije Fikreta Hodžića, prisutni su uz druženje  proveli jedno zanimljivo, posebno veče, prožeto emocijama, sjećanjima, porukama i poukama.

 

Uvodno ašere proučio je hafiz Mustafa ef. Mehić, preživjeli Srebreničanin, inače imam u ovdašnjem džematu Neuchatel, koji nije krio oduševljenje ovom večeri. Od Puta smrti doći na nivo da sam djeluje, širi ovu ideju je poseban osjećaj i zato iskazuje sve pohvale aktivistima Udruženja koji su se povezali diljem svijeta.

 

Skupu se obratio predsjednik Udruženja za Švicarsku Senad Džihanović, govoreći o Udruženju kao ideji koja traje već 25 godina. Ono, što ih krasi svo ovo vrijeme jeste, da se sve obaveze izvršavaju na  zakonski način, uz čist obraz i moralni svjetonazor, a sve u službi svom narodu i državi.

 

Vezano za djelovanje Udruženja u Švicarskoj, naglasio je, kako imaju oko 200 aktivnih članova i hiljade simpatizera. Posebno je istakao  dobru saradnju sa Islamskom zajednicom, kao i ostalim partnerskim i nevladinim organizacijama. Sve je to rezultiralo izuzetno vrijednom pomoći, koja je za ove dvije godine djelovanja premašila sva očekivanja.

 

Pored humanitarno-ekonomskog djelovanja, Sektor za afirmaciju žene muslimanke je imao svoje značajne aktivnosti, a niti omladina nije zanemarena, šo potvrđuje  primjer Adnana Ibrća, večerašnjeg gosta, inače bronzanog matematičkog olimpijca.

 

Većina provedenih  aktivnosti dokumentovana je i video zapisom, tako da su prisutni mogli iz prve ruke vidjeti šta se sve uradilo i gdje su njihova sredstva otišla. Lijep je osjećaj kada čovjek vidi da je njegova pomoć nekoga obradovala, usrećila i vratila ljudima vjeru u dobre ljude.

 

S obzirom da je ova manifestacija imala dosta govornika, za malo predaha između obraćanja, prisutne je svojim melodičnim glasovima razgalio hor “Merdžan” iz džemata Luzern (Lucern), kao i Fermin ef. Hamzić i hor “El-Bosnawi”.

 

Monolog  i “Ahmićka suza” koju je izveo Mujo Trako je saslušana sa izuzetnom pažnjom, a poruka je itekako poučna.

 

Posebnu pažnju izazvalo je obraćanje Muhizina Omerovića, čovjeka koji je preživio Marš smrti, oživivljava i osmišljava poboljšanja Marša mira, a gorostasno se bori za Bosanski jezik na području manjeg bh. entiteta. Jednostavno rečeno, borac, junak, čovjek koji je shvatio svoju misiju na ovom svijetu.

 

Također, ratna iskustva “Zlatnog ljiljana” Edina Haračića Kleja, koja je prenio prisutnima su pomno saslušana i podsjetila na sav zločin i golgotu koja se desila u genocidu i agresiji na našu zemlju.

 

Njegove spektakularne akcije uništavanja neprijateljskih tenkova, kao i opis zbjegova sa iznemoglim nanama i djecom su vrijedna svakog respekta.

 

Ako bi se tražila istinska heroina među Bošnjakinjama, onda zasigurno Bakira Hasečić zauzima mjesto najvišeg poštovanja. Njena vlastita iskustva i  borba za sve žene žrtve rata nadilaze ljudske mogućnosti. Ali Bakira se ne predaje, bori se podignute glave i širi istinu o zločinu koji nam se desio.

 

Još jedan izuzetno zanimljiv  gost bio je Mustafa ef. Spahić Mujki. Na sebi svojstven način, slikovito, naučo i narodski uvijek predstavi islam, život, svakodnevnicu  u najljepšem svjetlu. Njegove riječi su afirmativne, pamte se, motivišu ljude da rade na dobru. U tom tonu je i zahvala svim aktivistima Udruženja “Prosvjetitelj”, na onome što rade, što su uradili i šta će još uraditi za svoj narod i državu.

 

Isto tako, poruku podrške i zahvale za sve učinjeno uputio je predsjednik IZ Bošnjaka Švicarske prof. Džemal ef. Fišek.

 

Zadnji govornik bio je Nerzdin Hajdarević, predsjednik Udruženja”Prosvjetitelj”. Nije krio oduševljenje postignutim, uputio je riječi zahvale i pozvao da se ne umore na činjenju dobra u budućnosti.

 

Za kraj, premijerno je prikazan video spot za kasidu  “Devet je šehida bosanskih heroja”, čiji izvođač je Mustafa Isaković, član “Prosvjetitelja”. Na prošlogodišnjoj manifestaciji je izvedena demo verzija, a ove godine je realizovan cijeli projekat. Ponajviše zasluge za ovaj značajan projekat pripadaju autoru teksta, ovdašnjem aktivisti Dževadu Ibrahimoviću, koji je naravno bio među prisutnima u sali.

Mensud Alićušić

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
704
2787
3491
47825
3266022

Ko je na portalu: 101 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.