Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

U Srebrenici proučena ikrar dova za hadžije Prosvjetitelja i MIZ Srebrenica

Jučer je u Srebrenici u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i Udruženja “Prosvjetitelj” proučena ikrar dova za petero hadžija koji ove godine putuju na hadž sa područja Srebrenice ili kao članovi Udruženja Prosvjetitelj.

U ime domaćina u punoj srebreničkoj džamiji obratio se Damir ef. Peštalić, glavni imam MIZ Srebrenica. On je iskazao zadovoljstvo zajedničkom organizacijom ikrar dove ističući činjenicu kako je ovo deseta godina kako Udruženje “Prosvjetitelj” organizuje ispraćaj budućih hadžija.

Tradicionalni vaz nasihat održao je Osman ef. Halilović, imam u džematu Jošanica, MIZ Zvornik. On je u svom obraćanju govorio o važnosti i značaju hadža za sve muslimane napominjući kako su Bošnjaci uvijek žudjeli za Mekom i Medinom te kako je u Bosni od dolaska islama na ova područja bilo ljudi koji su odlazili na daleki put te kako će ih i dalje biti.

“Prosvjetitelj” je obezbjedio i prigodne pokone za buduće hadžije, a njih je uručio član Udruženja od osnivanja Sead Osmanović.Treba istaći i to da “Prosvjetitelj” iz svojih sredstava finansira odlazak na hadž jednog hadžije.

Emocije su posebne pogotovo što sam doživio da na hadž idem iz svog rodnog Zvornika, iz svoje Srebrenice. Ikrar dova, propračena predavanjem Osmana Halilovića, prepuna džamija i moje, a i ostalih, suze radosnice su dokaz Božije milosti i naše međusobne ljubavi koju sigurno svi osjećamo u našem Prosvjetitelju, u našem Podrinju, kazao je Elvis Gogić koji će ove godine obaviti petu islamsku dužnost.

Hasan Pinjić, predsjednik Skupštine Udruženja “Prosvjetitelj” u Švicarskoj i dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” takođe se obratio prisutnim vjernicima ističući zadovoljstvo što se nalazi u Srebrenici i dijeli radost sa hadžijama.

Do sada je Udruženje “Prosvjetitelj” finansiralo odlazak na hadž za deset svojih članova. Prvi odlazak na hadž bio je 1996. godine, a tada je hadž obavio Mehdin Jakubović, osnivač “Prosvjetitelja”, a išao je kao pripadnik Armije BiH. Zatim tu su Saib Malović, Nerzudin Hajdarević, Nermin Mujkanović, Sead Osmanović, Murat Šahbegović, Admir Kadrić,  Semir Dudić, Damir Babajić i Elvis Gogić.

 

Alem Dedić

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
310
1701
310
75188
3378559

Ko je na portalu: 162 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.