Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Podrška za napadnutu Jasminu K.: Svako ima pravo na život, slobodu, ličnu sigurnost i pravo na slobodno ispovijedanje vjere

Sve dobronamjerne građane ove zemlje ožalostila je vijest od 05. augusta kada je u Kiseljaku od strane Miljenka Goluba napadnuta muslimanka Jasmina i njena maloljetna kćerka iz samo jednog razloga: zato što prakticiraju svoju vjeru odnosno nose hidžab.


I tako, dok Opća deklaracija o ljudskim pravima, koju priznaje cijeli civilizirani svijet, kaže da svaka osoba ima pravo na život, slobodu, ličnu sigurnost i pravo na slobodno ispovijedanje vjere, neki u našoj zemlji bi da to zabrane. I ne samo to, spremni su upotrijebiti silu da to postignu. Učinio je to ovaj put Miljenko Golub, koji je, gle čuda i paradoksa, pripadnik naroda koji za sebe voli reći da je nositelj evropskih vrijednosti. Koje su to vrijednosti koje propagira Miljenko?


Svako ima pravo na slobodu vjere i uvjerenja, uključujući slobodu javnog ispovijedanja, odnosno neispovijedanja vjere, kaže državni Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH. Očito je da ovaj zakon ne priznaje “nositelj evropskih vrijednosti”.


Svako ima pravo da ispovijeda svoju vjeru u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine, bilo to u Kiseljaku ili u nekom drugom našem gradu. 


Druga strana ovog događaja jeste reakcija medija i nevladinih organizacija, pa i političara, odnosno njihova nereakcija. Za njih je važnije braniti pse, koji napadaju građane po ulicama. Važnije je nametati nastranost i nemoral i osuđivati svakoga onoga ko se tome usprotivi. Sve je važno, osim napada na muslimanku u Kiseljaku. Ne možemo se oteti utisku da je reakcija izostala upravo zbog toga. Da je, ne daj Bože, napadnuta časna sestra u Sarajevu, cijelu državu bi digli na noge, pa bi se tu javili i pojedini ambasadori itd. Ali to se, hvala Bogu, nije dogodilo i ne treba se ni dogoditi.


Pokažimo (im) ko su nositelji pravih i istinskih vrijednosti. Osuđujemo napad na naše sestre u Kiseljaku, kao što osuđujemo bilo koji napad na bilo koga u ovoj zemlji. Nadamo se da će tužilaštvo uraditi svoj dio posla i poslati jasnu poruku da neće tolerisati fašizam i nasilje.

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
306
1701
306
75184
3378555

Ko je na portalu: 158 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.