Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Master

Master

URL web stranice:

Za dobra djela Allah nagrađuje

Objavljeno u Fojnica

Poštovani sugrađani, dužni smo vas izvjestiti da je uspješno završena akcija prikupljanja sredstava za isplatu sudske takse u ime porodice Polutan.

Akciju smo pokrenuli 19. decembra 2017. preko naše web stranice:
Porodica Polutan iz Fojnice: Pravda i pravo.

Ukupno je prikupljeno 825,00 KM, a razlika od 178,00 KM je isplaćena iz skromnog budžeta Tima "Prosvjetitelj" Fojnica.

Tim Fojnica se zahvaljuje svima koji su učestvovali, kao i onima koji su željeli ali nisu bili u mogućnosti.

Za ovo lijepo i pohvalno djelo su zahvalili i naš Smajl i njegova hanuma Sajima Polutan te poručili "nikom se ne desilo i nikad se ponovilo" .

Molimo Allaha da sve koji su učestvovali i koji su željeli, nagradi i na ovom i na onom svijetu a našem Smaji i njegovoj hanumi želimo sabur i da se u dženetu nađu sa svojim sinom. Amin!

Tim Fojnica uručio 597,50 KM za liječenje Sarah Tutnjević

Objavljeno u Fojnica

Sarah Tutnjević je šesnaestogodišnja djevojčica iz Fojnice, koja pohađa drugi razred opće gimnazije i ima sve petice iz svih nastavnih predmeta. Kao učenik osnovne škole također je bila među najboljim učenicima - učenicima generacije.

Aktivna je volonterka u mnogim organizacijama, kao i u Udruženju "Prosvjetitelj" Srebrenica na području općine Fojnica.

Sarah već duže vrijeme ima određene zdravstvene probleme sa kojima se bori. Dijagnosticirana joj je idiopatska skolioza (iskrivljenje kralježnice sa istovremenom rotacijom). Deformacija je zabilježena u njenom ranom djetinjstvu, nakon čega je uslijedio program specifičnih vježbi za skoliozu. Liječila se u Bosni i Hercegovini, a nakon toga i u Novom Sadu. Posljednja rendgenska slika izvršena je u septembru 2016., kada je njena zakrivljenost izmjerena 60 stepeni sa rotacijom od 42 stepena.

Budući da postoji vrlo visok rizik za daljnje pogoršanje zdravstvenog stanja, Sarah se treba hitno podvrgnuti operaciji, koja se ne radi u našoj državi, već u ACIBADEM bolnici u Istanbulu, Republika Turska.

Po osnovu predračuna iz bolnice, troškovi operacije iznose 37 hiljada eura odnosno oko 75 hiljada KM. Porodica naše Sarah, kao i većina drugih porodica u Bosni i Hercegovini, nije u stanju samostalno obezbjediti navedeni novac za operaciju kao i sam odlazak u Tursku.

Tim povodom pokrenute su različite aktivnosti pod nazivom "Svi za Sarah" kako bi se što prije prikupio navedni novac, gdje se uključio i tim Fojnica Udruženja Prosvjetitelj Srebrenica.

Tim Fojnica je u akciji "Svi za Sarah" učestvovao sa 500,00 KM, u što je uključena i donacija Stolarije Halilović Živinice od 50 €.

Sredstva "Svi za Sarah" su donirana u zajedničkom novčanom čeku koji je tokom utakmice, odigrane 25.10.2017. u Fojnici između KK Kakanj i KK Travnik, uručen našoj Sarah u ukupnoj vrijednosti od 14172,00 KM.

Nakon toga, 13.11.2017. godine, djevojčici Sarah je uručeno još 50 € odnosno 97,50 KM, donacija koju je preko Udruženja Prosvjetitelj uručila porodica Ahmetović iz Srebrenice.

Želimo se zahvaliti svima koji su se odazvali akciji prikupljanja sredstava za Sarah.

Želja nam je i namjera da učestvujemo u svim značajnim aktivnostima i gdje se ukaže potreba u skladu sa našim mogućnostima, uz podršku članova Tima Fojnica, koji su iskreni i složni u toj namjeri.

Svi koji mogu i žele pomoći to mogu učiniti direktnom uplatom novca na račun (za uplate iz BiH):

Primalac:
Sarah Tutnjević, tekući račun: 40297356000

Svrha:
Za operaciju

Račun banke (Unicredit Bank):
3382402918019039

Za inostrane uplate, na raspolaganju je devizni račun Džafić-Tutnjević Mirse, majke od Sarah:

UNICREDIT BANK DD
KARDINALA STEPINCA BB
88 000 MOSTAR

DŽAFIĆ-TUTNJEVIĆ MIRSA
STUPSKA 7
SARAJEVO
BOSNIA-HERZEGOVINA

ACCOUNT: 40044165101
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3382 4028 1801 5628

Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica - Tim Fojnica i Udruženje "Izvor dobročinstva" po drugi put djeluju zajedničkim snagama, te su 08.07.2017. god. obradovali porodicu Katkić Hajrudina sa još jednom kozom što obogaćuje njihov stočni fond i svakim danom sve smo bliže da ova porodica izađe iz "potrebe" i da samostalno nastavi život.

Posebno je važno naglasiti da su već vidljivi radovi na drugom koraku koje planira Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica, a u cilju trajnog osamostaljivanja porodice i da ista ostvari uslove za pristojan život.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svima koji su nam ukazali povjerenje i pomogli ovoj porodici.

Svi oni koji bi željeli pomoći porodicu Katkić, mogu to učiniti preko tima Fojnica, koji je koordinator ispred Udruženja "Prosvjetitelj" Srebrenica za ovaj projekat.

Kontakt tima Fojnica: Aziz Hurem (mob. 061403667)

Predstavnici Udruženja "Prosvjetitelj" Srebrenica - Tim Fojnica, preuzeli su korisnu obavezu da objektivno procijene i organizuju pomoć porodici Hajrudina Katkića, o čemu smo ranije izvještavali.

Vezani tekst: Obradovali smo dvanaestočlanu porodicu demobilisanog borca Katkić Hajrudina

Shvatili smo obavezu ozbiljno kao što je i situacija ove porodice, te pristupili studiozno rješavanju iste na način da ista dugoročno i samostalno nastavi dostojanstveno svoj život uz Allahovu pomoć.

Prvi korak je obavljen, a dana 04.07.2017. god. se pristupilo i drugom koraku, te su izvršene inicijalne pripreme za proširenje štale.

Ono što je posebno značajno je u stvari i najvažnije u našem djelovanju, a to je sreća na licu domaćina kao i ostalih članova porodice. Dom je mnogo veseliji uz kravicu koju su dobili kao i par koza, a još veća sreća je što iz dana u dan, kako Hajrudin kaže: "Svojim rukama donosimo u kuću i hranimo svoju djecu".

Udruženja "Prosvjetitelj" Srebrenica - Tim Fojnica nastavlja dalje aktivnosti na dugoročnoj pomoći porodici Katkić, koje možete pratiti na našoj stranici, te se ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su nam ukazali povjerenje da organizujemo i realizujemo pomoć ovoj porodici.

Svi oni koji bi željeli pomoći porodicu Katkić, mogu to učiniti preko tima Fojnica, koji je koordinator ispred Udruženja "Prosvjetitelj" Srebrenica za ovaj projekat.

Kontakt tima Fojnica: Aziz Hurem (mob. 061403667)

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Fojnica sa ponosom objavljuje da je uspješno završena akcija "Ramazanska korpa solidarnosti", a koja je realizovana u saradnji sa trgovinskim radnjama na područje Općine Fojnica, gdje su građani prepoznali inicijativu kao mogućnost da i sami zarade dobro djelo i pomognu svojim socijalno ugroženim sugrađanima.

Aktivnost koju je vodio tim Fojnica omogućila je da 28 paketa, uglavnom hrane i higijenskih artikala, dođe na adrese onih koji su u potrebi na području Fojnice.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo na ukazanom povjerenju i pomoći našim sugrađanima. Molimo Allaha da obilato nagradi sve koji su uzeli učešće, a ugroženima da olakša i popravi njihovo stanje.

U selu Tulica, nedaleko od Lepenice pored Kiseljaka, žive demobilisani borac i ratni vojni invalid Hajrudin Katkić sa suprugom i njihovih desetero djece.

Hajrudin je bio dva puta ranjavan, i on i supruga su bili u Armiji RBiH, on je i dva puta operisan i često je u bolnici.

Udruženje Prosvjetitelj - Tim Fojnica posjetilo je ovu porodicu 18.06.2017. godine, s namjerom da provjeri i utvrdi stanje, jer je iz više izvora ukazivano da im je pomoć neophodna.

Dolaskom u Tulice, kućicu smo pronašli na kraju sela, trošnu i ne dovršenu, a stanje porodice je bilo mnogo teže i lošije od onoga što smo do tada čuli - srce nam se stezalo kada samo vidjeli gdje živi dvanaestočlana porodica.

Domaćina Hajrudina smo zatekli kako radi oko nekoliko koza, dok je majka hranila djecu, a mađu njima i najmlađe od samo četiri mjeseca.

U toj kućici (12m × 4m), podovi su od betona, a po njima su poredani karotni i stari ćilimi. Unutrašnjih vrata u donjem dijelu nema, postavljeni su paravani, osim na kupatilu, u kojem ni veš-mašina nije u ispravnom stanju.

U razgovoru sa Hajrudinom i njegovom porodicom, isticali su nam nekoliko puta, da bi najbolje bilo kad bi im neko nabavio manju kravu, da bar mlijeka dovoljno imaju za svoju djecu.

Pogođeni težinom stanja, članovi tima Fojnica su odmah izdvojili i uručili skromnu finansijsku pomoć u iznosu od 150 KM, a prisutni član tima Fojnica hadži Ramiz Meša daje obećanje, lično - ispred svoje porodice, da će im obezbjediti jednu kravu do kraja mjeseca ramazana.

Ovom prvom posjetom, bez imalo sumnje - nakon utvrđenog stanja, tim Fojnica Udruženja Prosvjetitelj pokreće koordiniranu akciju za našeg borca Hajrudina Katkića.

Dana 21.06.2017. godine, tim Fojnica ponovo kreće put Tulice, samo sa manje stegnutim srcem, jer ih je ovaj put pratio kamion sa kravom za Hajrudina i njegovu dječicu, a u autu je bio i paket prehrambenih proizvoda za njegovu porodicu.

Obzirom da smo dan ranije obavijestili Hajrudina o dolasku, on je pripremio i adaptirao postojeću štalu za kravu.

Porodica je bila vidno obradovana i zadovoljna, a hadži Ramiz Meša im je to od srca predao, zajedno sa stočnom hranom za prvi mjesec dana.

Prilikom ove posjete, predsjednik tima Fojnica, Aziz Hurem, dogovorio je i dolazak majstora/zidara na lice mjesta kako bi se utvrdile dalje aktivnosti. Dogovoreno je, kao prioritet, proširenje prostorija za stočni fond, kako bi se sve postojeće koze smjestile i kako bi od svega toga ova porodica imala dugoročnu korist.

U kući su potrebna unutrašnja vrata (6 komada), i jedna vanjska koja nedostaju na gornjem spratu. Gornji sprat nije još useljiv u potpunosti, potrebno je i unutrašnje malterisanje u jednom dijelu. Na kompletnoj kući je potrebno izvršiti adaptaciju. U oba sprata je potrebno postaviti laminat. Nakon toga, trebalo bi ubaciti adekvatan namještaj obzirom na broj članova porodice.

Molimo Allaha, da sve one koji su uzeli učešče u ovoj akciji mnogostruko nagradi, a posebno zbog toga jer je prvi korak konkretnog djelovanja realizovan na 27 noć ramazana.

Udruženje Prosvjetitelj, ovom slučaju pristupa studiozno i sa željom da ovoj porodici pruži rješenje sa kojim će oni samostalno moći da nastave sa životom i životnim preprekama.

Svi oni koji bi željeli pomoći porodicu Katkić, mogu to učiniti preko tima Fojnica, koji je koordinator ispred Udruženja Prosvjetitelj za ovaj projekat.

Kontakt tima Fojnica: Aziz Hurem (mob. 061403667)

Akcija Ramazanska korpa za najpotrebnije u Fojnici

Objavljeno u Fojnica

Udruženja Prosvjetitelj upućuje iskrene čestitke pripadnicima islamske vjeroispovijesti u povodu mjeseca Ramazana, u želji da u zdravlju i rahatluku isposte ovaj mubarek mjesec.

ramazan-2017

 

Kao i prošle godine, humanitarni sektor Udruženja Prosvjetitelj Tim Fojnica i ovog ramazana pokreće akciju RAMAZANSKA KORPA za one koji su u potrebi na području općine Fojnica.

Tim povodom, početkom ovog ramazana je već izvršena posjeta i pomoć dvjema porodicama, gdje su članovi tima Fojnica Udruženja Prosvjetitelj učestvovali ličnim sredstvima za dva paketa od po 100 KM.

Poštovani građani Fojnice, ovom prilikom pozivamo sve vas koji želite i možete da učestvujete u akciji RAMAZANSKA KORPA, da uzmete učešće i doprinesete da bude što bolja i vrijednija, kako za one kojima ćete pomoći tako i za sve nas koje čeka nagrada od Uzvišenog Allaha, a ona je u mjesecu ramazanu zaista velika.

Poslanik, s.a.v.s je rekao: "Ko pomogne onome ko je u teškoći, Allah će njemu pomoći i na dunjaluku i na ahiretu".

Za informacije i učešće u akciji RAMAZANSKA KORPA možete se javiti Ahmetović Asimu - Geleru na telefon +38761-479-739 ili lično u aščinici "Dženi", preko puta Policijske stanice Fojnica.

Molimo vas da podijelite ovaj tekst na društvenim mrežama kako bi informacija o RAMAZANSKOJ KORPI došla do što većeg broja zainteresovanih osoba koje mogu podržati istu.

Facebook grupa: Prosvjetitelj Muallim tim Fojnica

Uz humane i nesebične ljude mi još bolje radimo

Objavljeno u Fojnica

“Onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjet će ga, a onaj ko bude uradio i koliko trun zla – vidjet će ga."  (Ez-Zilzal, 7.-8.)  Istinu je rekao Allah Uzvišeni!

Da su navedene ajete shvatili i ovaj put su to dokazali naši već stalni prijatelji i članovi Udruženja hadži Zahid Smajić (600 KM) i Bajro Begović (150 KM) koji su donirali sredstva za rad Udruženja Prosvjetitelj - Tim Fojnica, a želja Zahida je bila da po našem izboru dodijelimo ova sredstva, ali u prehrambenim namirnicama, što smo sa zadovoljstvom i učinili.

U ovom izuzetno hladnom vremenu kada je zaista teško zaraditi novac, naši prijatelji su, po ko zna koji put, od sebe i svojih porodica odvojili navedena sredstva. Neophodno je naglasiti da oni nikada do sada nisu željeli da se njihova imena spominju, ali smo ih ove prilike zamolili i teška srca su nam to i dozvolili.

Svi moramo znati da postoje osobe koje je Allah stavio na kušnju u neimaštini, a nama je to također kušnja da li ćemo tim porodicama pomoći - a vjerujte da je veliko zadovoljstvo biti nekome od pomoći.

Ovom prilikom se zahvaljujemo i našem dragom sugrađaninu Nerminu Memiji, vlasniku trgovine u kojoj smo kupili dio namirnica, a isti se ponudio da preveze namirnice do porodica u potrebi.

Da bi imali prave informacije sa terena, na usluzi se našao Amil ef. Šehović, koji nam je predložio porodice koje su ugrožene, a također  bez njegovog auta teško da bi dosegli ova odredišta u ovakvim zimskim uslovima.

Ovom prilikom smo posjetili selo Rizvići, a da smo uspjeli doći na pravo mjesto pokazat će fotografije, a koje ni izbliza ne mogu da prikažu pravo stanje i potrebe ovih porodica.

Pozivamo sve ljude dobre volje da sudjeluju u našim akcijama koje se svakako nastavljaju u narednom periodu.

Fojnica, 21.01.2017. godine

Tekst napisao: Aziz Hurem, predsjednik Općinskog tima Fojnica Udruženja "Prosvjetitelj" Srebrenica

Edukacija mladih prioritet Prosvjetitelja Banovići

Objavljeno u Banovići

Jedna od ključnih ideja i projekata Udruženja Prosvjetitelj jeste edukacija mladih. U okviru ovog sektora općinski tim Prosvjetitelja Banovići je, dana 19.09.2016. godine, počeo sa realizacijom hairli projekta.

Naime, 20 učenika petog razreda osnovne škole započelo je kurs engleskog jezika. Primarni način izvođenja kursa zasniva se na aktivnoj konverzaciji. Zahvaljujući ovom projektu, koji je podržala BAWA (Balkan American wellnes alliance), kurs će biti besplatan za sve polaznike. Plan je da kurs traje tri mjeseca, sa namjerom da se isti produži na duži vremenski period.

Značajan doprinos projektu dala je i lokalna zajednica na čelu sa načelnikom općine Banovići, gospodinom Midhatom Husićem koji je u dogovoru sa J.U. Biblioteka Banovići omogućio besplatno korištenje učionice tokom trajanja projekta.

U ime donatora ispred BAWA na početku kursa obratio se Caleb Hecox koji je izrazio zadovoljstvo zainteresiranošću djece za učenjem i savladavanjem engleskog jezika te poželio im što više lijepih i sretnih trenutaka tokom trajanja projekta. Caleb je ujedno i jedan od profesora koji će nastavu držati isključivo na engleskom jeziku.

Ispred Udruženja Prosvjetitelj obratio se Esnaf Avdić koji je izrazio zahvalnot svim učesnicima i realizatorima projekta, želeći im što veću uspješnost u izučavanju engleskog jezika.

U nedjelju, 03.07.2016. godine završeno je prikupljanje sredstava za akciju "Porodična korpa" onima koji su u potrebi, a žive na prostoru općine Fojnica.

U ovoj akciji su učestvovali mnogi dobri ljudi koji su željeli olakšati našim sugrađanima Fojnice u danima ramazana, a također su željeli i da se njihova imena ne spominju.

Ovom akcijom je obahvaćeno više mjesnih zajednica kao što su Smajlovići, Dusina, Čaršija, Prokos i Čemernica.

Akcija pomoći je obuhvatila 13 porodica pri čemu su prodicama sa većim brojem članova uručeni dupli paketi.

Ovom prilikom se zahvaljujemo našim prijateljima koji su odabrali Udruženje Prosvjetitelj tim Fojnica kao partnera u ovoj aktivnosti, te molimo Uzvišenog Allaha da naša i njihova dobra djela primi u ovom lijepom ramazanu, a posjećenim porodicama olakša i popravi njihovo stanje. Amin.

Udruženje Prosvjetitelj tim Fojnica nastavlja sa radom kako sa humanitarnim tako i sa ostalim sektorima djelovanja, pa svi oni koji žele da podrže realizaciju programskih ciljeva i djelatnosti Udruženja Prosvjetitelj (tim Fojnica) mogu da nam se jave. Također, možete nas obavijestiti ukoliko znate za neku porodicu kojoj je pomoć potrebna (iz socijalne kategorije) na prostoru općine Fojnica.

Sve informacije o radu i djelovanju Udruženja Prosvjetitelj (tim Fojnica) možete dobiti na fb grupi ili u brijačnici kod Aziza Hurema (Mob. 061403667).

Facebook grupa: Prosvjetitelj Muallim tim Fojnica

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1382
2787
4169
48503
3266700

Ko je na portalu: 218 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.