Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Poslednjih dana mjeseca Ramazana završeni  su radovi na sanaciji porodične kuće Hodžić u zvorničkom povratničkom naselju Klisa. Ovoj šehidskoj porodici je sanirana kuća koja je predhodno bila neuslovna za život,  pogotovo u zimskom periodu kada su ekstremne hladnoće. Za sanaciju kuće sredstva su obezbijedili članovi tima Udruženja Prosvjetitelj iz Luxemburga, a vrijednost ovog projekta je 7500 KM. Ovih dana  radnici su obložili kuću sa stiroporom, zamjenili drvenu trošnu stolariju sa plastičnom novom stolarijom, sanirali kupatilo i uredili hodnik. U kući živi  samohrana majka Rajfa (61) sa dvoje djeca sa posebnim potrebama, sin Mehmed (35) i kćerka Mirsada (26). Otac je poginuo u ratu. Žive od skromnih primanja koja nisu dovoljna za  lijekove, hranou  i osnovnu  ličnu higijenu. Djeca su već davno kategorisana od strane stručne zdravstvene komisije za procjenu psihofizičkih sposobnosti i procijenjena kao umjereno mentalno zaostale osobe, sa višestrukim poremećajima i nesposobni da se brinu sami o sebi. Njima je potreban stalni nadzor od strane majke koja im i sve svoje vrijeme posvećuje, a i sama je narušenog zdravlja. Mehmed, sin,  pored zaostalosti u razvoju ima i epilepsiju,  zbog koje često pada i povređuje se, a često mu ne pomaže propisana terapija. Zbog padova zadobijao  česte su povrede glave zbog kojih je završavao bolnici. Kćerka Mirsada nije u stanju da se brine o sebi, potreban je stalni nadzor majke da se ne bi izgubila i otišla od kuće. Nakon završetka radova na sanaciji kuće  nije se krila radost i zadovoljstvo na licima članova  porodice 

U selu Tulica, nedaleko od Lepenice pored Kiseljaka, žive demobilisani borac i ratni vojni invalid Hajrudin Katkić sa suprugom i njihovih desetero djece.

Hajrudin je bio dva puta ranjavan, i on i supruga su bili u Armiji RBiH, on je i dva puta operisan i često je u bolnici.

Udruženje Prosvjetitelj - Tim Fojnica posjetilo je ovu porodicu 18.06.2017. godine, s namjerom da provjeri i utvrdi stanje, jer je iz više izvora ukazivano da im je pomoć neophodna.

Dolaskom u Tulice, kućicu smo pronašli na kraju sela, trošnu i ne dovršenu, a stanje porodice je bilo mnogo teže i lošije od onoga što smo do tada čuli - srce nam se stezalo kada samo vidjeli gdje živi dvanaestočlana porodica.

Domaćina Hajrudina smo zatekli kako radi oko nekoliko koza, dok je majka hranila djecu, a mađu njima i najmlađe od samo četiri mjeseca.

U toj kućici (12m × 4m), podovi su od betona, a po njima su poredani karotni i stari ćilimi. Unutrašnjih vrata u donjem dijelu nema, postavljeni su paravani, osim na kupatilu, u kojem ni veš-mašina nije u ispravnom stanju.

U razgovoru sa Hajrudinom i njegovom porodicom, isticali su nam nekoliko puta, da bi najbolje bilo kad bi im neko nabavio manju kravu, da bar mlijeka dovoljno imaju za svoju djecu.

Pogođeni težinom stanja, članovi tima Fojnica su odmah izdvojili i uručili skromnu finansijsku pomoć u iznosu od 150 KM, a prisutni član tima Fojnica hadži Ramiz Meša daje obećanje, lično - ispred svoje porodice, da će im obezbjediti jednu kravu do kraja mjeseca ramazana.

Ovom prvom posjetom, bez imalo sumnje - nakon utvrđenog stanja, tim Fojnica Udruženja Prosvjetitelj pokreće koordiniranu akciju za našeg borca Hajrudina Katkića.

Dana 21.06.2017. godine, tim Fojnica ponovo kreće put Tulice, samo sa manje stegnutim srcem, jer ih je ovaj put pratio kamion sa kravom za Hajrudina i njegovu dječicu, a u autu je bio i paket prehrambenih proizvoda za njegovu porodicu.

Obzirom da smo dan ranije obavijestili Hajrudina o dolasku, on je pripremio i adaptirao postojeću štalu za kravu.

Porodica je bila vidno obradovana i zadovoljna, a hadži Ramiz Meša im je to od srca predao, zajedno sa stočnom hranom za prvi mjesec dana.

Prilikom ove posjete, predsjednik tima Fojnica, Aziz Hurem, dogovorio je i dolazak majstora/zidara na lice mjesta kako bi se utvrdile dalje aktivnosti. Dogovoreno je, kao prioritet, proširenje prostorija za stočni fond, kako bi se sve postojeće koze smjestile i kako bi od svega toga ova porodica imala dugoročnu korist.

U kući su potrebna unutrašnja vrata (6 komada), i jedna vanjska koja nedostaju na gornjem spratu. Gornji sprat nije još useljiv u potpunosti, potrebno je i unutrašnje malterisanje u jednom dijelu. Na kompletnoj kući je potrebno izvršiti adaptaciju. U oba sprata je potrebno postaviti laminat. Nakon toga, trebalo bi ubaciti adekvatan namještaj obzirom na broj članova porodice.

Molimo Allaha, da sve one koji su uzeli učešče u ovoj akciji mnogostruko nagradi, a posebno zbog toga jer je prvi korak konkretnog djelovanja realizovan na 27 noć ramazana.

Udruženje Prosvjetitelj, ovom slučaju pristupa studiozno i sa željom da ovoj porodici pruži rješenje sa kojim će oni samostalno moći da nastave sa životom i životnim preprekama.

Svi oni koji bi željeli pomoći porodicu Katkić, mogu to učiniti preko tima Fojnica, koji je koordinator ispred Udruženja Prosvjetitelj za ovaj projekat.

Kontakt tima Fojnica: Aziz Hurem (mob. 061403667)

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1247
2787
4034
48368
3266565

Ko je na portalu: 127 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.