Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Akcija Ramazanska korpa za najpotrebnije u Fojnici

Objavljeno u Fojnica

Udruženja Prosvjetitelj upućuje iskrene čestitke pripadnicima islamske vjeroispovijesti u povodu mjeseca Ramazana, u želji da u zdravlju i rahatluku isposte ovaj mubarek mjesec.

ramazan-2017

 

Kao i prošle godine, humanitarni sektor Udruženja Prosvjetitelj Tim Fojnica i ovog ramazana pokreće akciju RAMAZANSKA KORPA za one koji su u potrebi na području općine Fojnica.

Tim povodom, početkom ovog ramazana je već izvršena posjeta i pomoć dvjema porodicama, gdje su članovi tima Fojnica Udruženja Prosvjetitelj učestvovali ličnim sredstvima za dva paketa od po 100 KM.

Poštovani građani Fojnice, ovom prilikom pozivamo sve vas koji želite i možete da učestvujete u akciji RAMAZANSKA KORPA, da uzmete učešće i doprinesete da bude što bolja i vrijednija, kako za one kojima ćete pomoći tako i za sve nas koje čeka nagrada od Uzvišenog Allaha, a ona je u mjesecu ramazanu zaista velika.

Poslanik, s.a.v.s je rekao: "Ko pomogne onome ko je u teškoći, Allah će njemu pomoći i na dunjaluku i na ahiretu".

Za informacije i učešće u akciji RAMAZANSKA KORPA možete se javiti Ahmetović Asimu - Geleru na telefon +38761-479-739 ili lično u aščinici "Dženi", preko puta Policijske stanice Fojnica.

Molimo vas da podijelite ovaj tekst na društvenim mrežama kako bi informacija o RAMAZANSKOJ KORPI došla do što većeg broja zainteresovanih osoba koje mogu podržati istu.

Facebook grupa: Prosvjetitelj Muallim tim Fojnica

Predramazanske aktivnosti Udruženja „Prosvjetitelj“ Srebrenica i Udruženja žena „Merdžan“ iz Luzerna – Švicarska Udruženje žena „Merždan“ iz Luzerna (Švicarska) u saradnji sa Udruženjem „Prosvjetitelj“ iz Srebrenice, organizovali su i realizirali humanitarni projekat predramazanske podjele prehrambenih paketa. Paketi su dodijeljeni za dvadeset i sedam socijalno ugrozenih porodica na području Podrinja i to u Srebrenici, Vlasenici, Milićima, Zvorniku, i Bijeljini. Prehrambeni paketi podijeljeni su povratničkim porodicama koje žive na gore navedenim područjima. Nalazimo bitnim za istaći, da ovo nije prva aktivnost u organizaciji ova dva Udruženja, a saradnja je planirana i u narednom periodu, tokom mjeseca Ramazana, kada možemo očekivati realizaciju nekoliko novih projekata, kao sto su iftari za povratnike i pomoc siromašnima.

Udruženje „Prosvjetitelj“ iz Srebrenice, primjer je kontinuiranog društvenog aktivizma i brige o pojedincu i zajednici. Godinama, ovo Udruženje uspješno bazira svoj rad na nekoliko sektora u okviru kojih svake godine imaju po više aktivnosti koje realiziraju timovi „Prosvjetitelja“ širom Bosne i Hercegovine ali i BiH dijaspore. U sklopu mnogobrojnih humanitarnih aktivnosti vrijednih „Prosvjetitelja“, poseban naglasak stavljamo na projekat dodjele kreveta i druge opreme za bolnice. Nakon pomoći bolnici u Travniku, Tuzli, Bihaću, Sanskom Mostu, Konjicu, Goraždu, Udruženje „Prosvjetitelj,“ Tim Švicarska, dodijelilo je i: (1) 17 kreveta i 3 lifta za lica sa invaliditetom Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli (2) 10 kreveta i dvoja kolica za lica sa invaliditetom Domu Zdravlja u Sapni (3) 10 kreveta za bolnicu u Mostaru (4)  10 kreveta za bolnicu u Ključu, te izuzetno vrijednu donaciju Bolničkoj apoteci Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.  

Udruženje „Prosvjetitelj“ Srebrenica već petu godinu zaredom organizuje i realizira projekat besplatnog sunećenja za svu djecu povratnika u Podrinje. Tim doktora među kojima su doktor Ferid Konjić (hirurg), doktor Nusret Ramić (hirurg) te doktor Asim Agić (urolog), izvršili su obred sunećenja ali i izdvojili sredstva za isti. Projekat besplatnog sunećenja održan je 20.maja (Subota) u Domu zdravlja u Sapni, a projektom je obuhvaćeno 37 djece povratnika sa područja Srednjeg Podrinja. Ovim putem se zahvaljujemo direktoru Doma zdravlja u Sapni, doktoru Edinu Jahiću koji je i ove godine besplatno ustupio prostorije Doma zdravlja za potrebe realizacije projekta. Zahvaljujemo se također i radiju „Glas Drine“, koji je medijski podržao ovu akciju. Realizacija projekta besplatnog sunećenja odvija se već pet godina, i isti, zahvaljujući ljudima dobre volje polahko prelazi u tradiciju. Proteklih godina obred sunećenja realizovan je u saradnji sa nekoliko Nevladinih Organizacija i to: (1) HO Muslim Aid, Sarajevo ; (2) Istanbul Kulturni Centar. Projektom je u pet godina realizacije obuhvaćeno ukupno 497 djece.

Jučer je u Domu kulture u Lukavcu u organizaciji Udruženja “Prosvjetitelj” i Medžlisa Islamske zajednice Puračić u Lukavcu održana projekcija filma “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu” autora Avde Huseinovića. Pored autora Huseinovića gost na projekciji filma bio je i Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Prije prikazivanja filma posjetiocima su se obratili Huseinović i Mešković koji su izrazili zadovojstvo što će film biti prikazan i u Lukavcu.

Film “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu” podsjetio je prisutne na historiju genocida nad Bošnjacima ne samo Bosne i Hercegovine, već i Sandžaka i drugih država na Balkanu.

Poslije filma Avdi Huseinoviću i Jasminu Meškoviću uručeni su pokloni kao vid skromne zahvalnosti za sve ono što rade za interese Bošnjaka.

A.D.

Članovi tuzlanskog tima Udruženja “Prosvjetitelj” posjetili u 18.05.2017. godine sedam porodica na području općina Tuzla i Kalesija. U susret mjesecu ramazanu, porodicama su uručene predramazanske hedije, po 200 KM svakoj porodici.

Naš tim je i ranije posjećivao i pomagao većinu ovih porodica, te je upoznat sa situacijom u kojoj žive.

Na području općine Tuzla, u naselju Solina posjetili smo Samira Vjezovića. On je osoba sa invaliditetom, a živi sa majkom kao podstanar. U naselju Borić posjetili smo Eldara Kalesića. Eldar je po zanimanju pravnik, nezaposlen. Živi sa suprugom, kćerkom i majkom. U naselju Simin Han posjetili smo nanu Fahru Maljišević koja živi sama, bez ikakvih redovnih primanja. U naselju G. Čaklovići posjetili smo dvije porodice. Porodicu Mujezinović, radi se o mladom bračnom paru koji su nezaposleni i nemaju nikakvih redovnih primanja, te porodicu Muje Ibrahimović, koji živi sa suprugom i troje djece, također bez ikakvih primanja.

Na području općine Kalesija posjetili smo porodicu Nermina Avdića. Nermin živi sa suprugom i blizankinjama (13.god) u naselju Gornja Kalesija. Djevojčice boluju od cerebralne paralize te nisu u mogućnosti da se same brinu o sebi. Potpuna briga o djevojčicama je na Nerminu i njegovoj supruzi. Djevojčice pohađaju školu za djecu sa posebnim potrebama, te centar za djecu sa višestrukim smetnjama „Koraci nade“ u Tuzli. Zbog zauzetosti oko djevojčica Nermin nije u mogunosti da radi, a novac koji dobija od ustanova iako nedovoljan, uglavnom potroši na prevoz djevojčica u školu i kupovinu onoga što im je potrebno.

U gradu Kalesiji posjetili smo porodicu Mirsade Smajlović. Mirsada je samohrana majka, živi sa troje djece u kolektivnom centru u Kalesiji.

Ovom prilikom naš tim želi da se zahvali donatorima na ukazanom povjerenju i vrijednoj donaciji za ove porodice pred nastupanje mubarek mjeseca ramazana. Donatori su:

Klanco Edin 200€ , Klanco Nedim 200€, Čekić Sanjin 200€, Hasić Nadis 100KM i Zlatan Šadić (Sajo) 100KM.

 

M. Mustafić

 

 

Jedno od „vječitih“ poslijeratnih pitanja koja se postavljaju kako vlastima u BiH, tako i među građanima ove zemlje jeste pitanje održivog povratka prijeratnog stanovništva na svoja ognjišta. Određeni broj Vladinih i Nevladinih institucija ulaže napore u podsticaj povratku, ali i dalje ostaje problematika kvalitete života povratnika.

    Veliki broj kuća je popravljen, ili iznova napravljen, ali povratnička populacija susrela se sa jednim novim problemom, a to je da, i poslije povratka na svoja ognjišta, mnogi ponovno moraju otići zbog neodrživosti, jer nemaju osnova za ostanak i opstanak na tom prostoru. Osnovni problem jeste održivi povratak. Pored uloženih sredstava u infrastrukturu, i stambene jedinice, pred svim Institucijama leži veliki posao na održivosti povratka  i stvaranju boljih uslova za kvalitetniji život u povratničkim naseljima, jer temelj bilo kakvog povratka su krov nad glavom i radno mjesto, jer ako toga nedostaje, nema ni osnova za govor o održivosti povratka.

    Udruženje „Prosvjetitelj Muallim“ iz Srebrenice, jedna je od najstarijih bošnjačkih Nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini. Članovi ovog Udruženja, već godinama neumorno rade na pitanju povratnika i održivog povratka u manjem bh. entitetu – Republici Srpskoj. Institucija, koja ima ideju i misiju učiniti Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu jačom i boljom. Djelujući kroz nekoliko sektora, timovi Udruženja „Prosvjetitelj“ pomažu mnogima koji se nađu u stanju naglašene socijalne potrebe, a samim tim, kada govorimo i o povratnicima, i njima samima.

   Svjesni problema sa kojima se suočava povratnička populacija, članovi „Prosvjetitelja“ odlučno su se uhvatili u koštac sa prevazilaženjem istih, prije svega obezbjeđivanjem prostora za stanovanje, projektima zapošljavanja, a u skorije vrijeme i projektima podrške jačanju bošnjačke porodice i podizanju stope nataliteta.

    U nastavku predstavljamo nekoliko projekata Udruženja „Prosvjetitelj“ sa glavnim ciljem pomoći održivom povratku te podizanju stope nataliteta i jačanju bošnjačke porodice u manjem bh. Entitetu, a od sredstava prikupljenih od strane  Prosvjetitelj Tim Luxemburg i Odbora  za obilježavanje 11. jula-Dana sjećanja na Genocid u Srebrenici sa sjedištem u Luxemburgu.

Od projekata pomoći održivom razvoju, u nastavku izdvajamo nekoliko njih:

  Povratniku u mjesto Burnice, u opštini Bratunac, Avdić Ramizu, Udruženje „Prosvjetitelj“ kupilo je kravu od vlasnice Šahe Muminović, kojoj je uplaćeno 2.100KM. Ramiz, inače penzioner, živi sa svojom suprugom. S obzirom da su primanja veoma mala, nije imao sredstava da sebi kupi nešto od stoke pomoću koje bi obezbijedio životnu egzistenciju. Ramiz također posjeduje uredan objekat-štalu kao i dovoljno zemljišta za ispašu. U rodno mjesto vratili su se 2007.godine, u kuću koju su dobili kao donaciju.

Medin Suljkanović povratnik je u Bratunac gdje živi zajedno sa svojom majkom.  S obzirom na situaciju u državi i problemima sa kojima se suočava povratnička populacija, Suljkanović je odlučio potražiti svoju egzistenciju baveći se poljoprivredom i stočarstvom. Posjeduje određeni broj ovaca, te ima za cilj proširenje stada.  Također, Medin posjeduje i dovoljno zemljišta koje nije dugo obrađivao, te ima potrebu za čišćenjem i pripremom zemljišta za ispašu. Udruženje „Prosvjetitelj“ podržalo ga je kupovinom trimera za travu ukupne vrijednosti od 360, 00 KM.

    U sklopu projekata sa ciljem podrške očuvanju održivog povratka, realizovane su i aktivnosti dodjele rasade za plasteničku proizvodnju. Od povratnika/proizvođača rasade, kupljeno je oko 3000 sadnica paradajza, paprike i krastavca, te su iste podijeljene povratnicima koji u posjedu imaju adekvatne plastenike, a nemaju stalno zaposlenje, već im je to osnovni izvor za egzistenciju porodice. Projekat je koštao 2,000 KM.

Osobe koje su uvrštene u ovaj projekat su: (1) Fatima Ahmetović; (2)  Munira Ramić (3) Mirsad Krasnić; (4) Amra Nukić; (5) Mina Čivic; (6) Fahrudin Dzanić; (7) Siručić Mirnesa; (8) Muhamed Dzanić; (9) Ismet Omerovic; (10) Durmić Ibrema; (11)Hasanović Mevlija.

   Jedan od projekata Udruženja „Prosvjetitelj Muallim“ iz Srebrenice koji se uspješno realizuje već nekoliko godina, jeste projekat jedinstvenog naziva „3B“ skraćenica za „Bošnjak Baby Boom“ , ili jednostavno „3B projekat“. Cilj projekta jeste pomoć i podrška prirodnom priraštaju stanovništva u manjem bh. entitetu, odnosno jačanje i podizanje stope nataliteta Bošnjaka u republici Srpskoj. Projekat je naišao na odobrenje i razumijevanje šire javnost, a donacije za nastavak i održivost u realizaciji projekat stižu sa mnogih strana.

U nastavku predstavljamo nekoliko porodica koje su, u sklopu 3B projekta dobile novčanu pomoć Udruženja „Prosvjetitelj Muallim“:

  1. Fahrudin Osmanović iz Cerske, opština Vlasenica, živi sa svojom suprugom i dva sina, Benjaminom i Kenanom u zajedničkom domaćinstvu. Fahruin i supruga su nezaposleni, i bave se poljoprivredom kao osnovnim načinom egzistcije. Udruženje „Prosvjetitelj“ uručilo je porodici Osmanović 500,00 KM u sklopu 3B projekta.
  2. Muharemović Ermin i Mirsada, mladi su bračni par iz Konjević Polja u Bratuncu. Danas žive u drvenoj kući, koju su dobili kao donaciju, skupa sa dvoje djece Mirzetom i Senadom, rođenom 2017.godine. Upravo novorođena Senada, uvrštena je u projekat podrške jačanju nataliteta, te je za njene potrebe uplaćeno 500,00 KM u okviru 3B projekta. Ermin i Mirsada također su nezaposleni i bave se poljoprivredom.
  3. Rusmin Čirak, povratnik je u mjesto Križevići u opštini Zvornik. Živi u zajedničkom domaćinstvu sa svojim roditeljima, suprugom i sinom Mirzom koji je rođen 2016.godine. Nezaposleni, kao i prethodna lica uvrštena u  „3B“ projekat, ispunili su uslove za pomoć Udruženja „Prosvjetitelj“ i donaciju od 500,00 KM, za potrebe malog Mirze.
  4. Suada Mujić iz mjesta Rovaši, opština Milići, živi u zajedničkom domaćinstvu sa svojim suprugom i troje djece. Najstarije dijete je Mujić Aldijana, i pohađa 6.razred Osnovne škole, a njen brat Amar Mujić ide u 2. razred. Nedavno su dobili kćerku Lamiju, koja se zbog zdravstvenih komplikacija zadržala u bolnici 13 dana, a na liječenju i terapijama mora provesti najmanje godinu dana. Roditelji male Lamije također su nezaposleni, te im je uručena donacija od 500,00 KM.
  5. Mehrudin Šabić, iz mjesta Jošanica kod Zvornika, živi u zajedničkom domaćinstvu sa roditeljima, mlađom sestrom i od 2016. godine, suprugom Almom. Povratnici su od 2000.godine u njihovo prijeratno mjesto prebivališta. Važno je za istaći da je Mehrudin stekao zvanje Diplomirani medicinar zdravstvene njege. Sin je nezaposlenog demobilisanog borca, a treba naglasiti da su nezaposleni svi članovi Mehrudinove porodice. Udruženje ih je uvrstilo u „3B“ projekat, te im je uručeno 500,00 KM pomoći.

DONACIJA ZA ELČI-IBRAHIM PAŠINU MEDRESU

Objavljeno u Travnik

U petak, 13.05.2017. godine, Udruženje "PROSVJETITELJ" je uručilo donaciju za Elči-Ibrahim pašinu medresu u Travniku, koja se sastoji od digitalne telefonske centrale i 30 (trideset) telefonskih aparata. Donaciju je ispred medrese primio direktor mr. Dževdet Šošić.

Direktor medrese je ovom prilikom izrazio duboku zahvalnost udruženju "PROSVJETITELJ" na uručenoj donaciji koja će svakako dobro doći u opremanju novog objekta medrese koji je trenutno u izgradnji.

Ovo nije prvi projekat koji udurženje realizuje sa Elči-Ibrahim pašinom medresom, kao najstarijom obrazovno odgojnom ustanovom na području Srednje Bosne, a prema riječima i jedne i druge strane ne bi trebao biti ni zadnji, ako Bog da.

Članovi humanitarnog sektora tuzlanskog tima “Prosvjetitelja”  posjetili su 10.05.2017. godine samohranu majku Vildanu Mejrić i njenu kćerku u kalesijskom naselju Gornje Hrasno.

Vildanina kćerka Semina ide u prvi razred osnovne škole i odličan je učenik.

Krajem mjeseca maja ide na ekskurziju pa je i to bio jedan od razloga da posjetimo ovu porodicu i pomognemo koliko smo u mogućnosti.

Ovom prilikom porodici smo uručili novčanu pomoć u iznosu od 200 KM.

Članovi našeg tima su i ranije posjećivali i pomagali ovu porodicu, a to će inšallah raditi i ubuduće.

.

Stranica 1 od 2

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
505
733
505
163098
3192385

Ko je na portalu: 278 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.