Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Predstavnice Udruženja Sjaj Srebrenica u saradnji sa Udruženjem Prosvjetitelj Srebrenica ovih dana nastavile su sa aktivnostima posjete i obilaska majki Srebrenice. Medicinske sestre Hilda i Marizela Đozić posjetile su 50 majki i izvršile medicinske preglede, mjerenje pritiska, evidentirale zdravstveno stanje majki i teraprije koje koriste te svakoj majci evidentirale stanje potreba. Medicinske sestre su utvrdile uglavnom da je već ranije kod majki određena dijagnoza bolesti i da su ove posjete i obilasci nešto što ovim majkama najviše treba. Prilikom obilazaka majki mi smo već ranije uvidjele da je većini određena dijagnoza bolesti i da one uglavnom koriste lijekove koje im je propisao ljekar.One koje imaju ono malo penzije uglavnom se pridržavaju i kupuju nekako te lijekove, one koje nemaju primanja i ne konzumiraju lijekove pa im stanje varira. Prilikom obilazaka naišle smo i na osobe koje nemaju nikakvo osiguranje a imaju teže zdravstvene probleme i sve smo to evidentirale u izvještaju o stanju ovih pacijentica i pacijenata.Tuga vas obuzme kada čujete sve patnje ovih majki a među onim koje smo obišle ima i silovanih žena.-kaže medicinska sestra Hilda Đozić i ocjenjuje da većina  žena ima probleme sa dijabetesom i visokim krvnim pritiskom dok dosta njih pije i lijekove za smirenje. Još jedan od problema za ove žene jeste što većinom žive same te ih bude strah kada zima dođe jer su kuća od kuće udaljene i po nekoliko kilometara. Imaju veliku želju za češćim obilascima doktora i medicinskog osoblja, kaže Hilda i dodaje da je uvjerena da ove posjete donose samo radost majkama Srebrenice te su mnoge od njih iskazale želju za mjesečnim druženjem u njihovim selima.

Medicinske sestre prilikom ove posjete koja je organizirana na području općine Srebrenica obišle su majke u Srebrenici, Starom Gradu, Potočarima, Dugom Polju,Pećištima, Bostahovinama, Bućinovićima, Gabeljima, Opetcima, Brakovcima, Staroglavicama, Bajramovićima i Zabojni.Ove posjete organizirane su zahvaljujući ženama iz Švicerske koje pružaju finansijsku i svaku drugu podršku a u okviru projekta pod nazivom ,,kućna posjeta i pružanje zdravstvenih usluga majkama Srebrenice,,.Aktivnosti će biti nastavljene i u narednom periodu kada je u planu da doktori obiđu majke Srebrenice.

 

PODIJELJENA INVALIDSKA KOLICA

Objavljeno u Sektor za humane aktivnosti

Udruženje Prosvjetitelj Muallim iz Srebrenice stavlja akcenat na ljude sa posebnim potrebama. Udruženje nastoji u skladu sa svojim mogućnostima da ljudima sa posebnim potrebama olakša njihov život i pokaže i dokaže im da ima neko još ko misli na njih. Tako je donator i član Udruženja, Ernad Šabotić iz Lozane donirao 20-era invladiska kolica koja su podijeljena  ljudima koji su bili u stanju potrebe za njima, a koji žive širom sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. Prevoz invalidskih kolica organizirao je tim  Prosvjetitelj i ostali članovi Udruženja iz Lozane. Nadamo se da će ova donacija i dobro djelo bar na trenutak olakšati život onima koji se svakodnevno susreću sa raznim poteškoćama u kući i na putu.

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
587
3318
6692
51026
3269223

Ko je na portalu: 259 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.