Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Bošnjačka djeca iz Cerske kod Bratunca svaki dan putuju preko četrdeset kilometara u poluispravnom kombiju do najbliže škole u Konjević-Polju.

Prevozno sredstvo koje trenutno koriste je u groznom stanju, limarija protruhla, vrata spadaju te svakog momenta neko od djece može ispasti na cestu, prozori polupani, grijanje ne radi i niz drugih kvarova i iskušenja donosi svakodnevno putovanje u školu.
Ovim putem mještani Cerske i Rovaša apeluju na sve ljude dobre volje da pomognu djecu-učenike sa ovog područja na bilo koji način. Najveća pomoć bi,svakako, bila kupovina novog prevoznog sredstva za đake koji svaki dan putuju 40 kilometara kako bi pohađali nastavu u Konjević-Polju.

Nekadašnje naselje Cerska nalazi se na tromeđi Općina Bratunac, Milići i Vlasenica. Prije rata, sve je to bila jedna mjesna zajednica u sastavu Vlasenice, ali je poslije potpisivanja Dejtona i novog preustroja lokalnih zajednica, nastala nova Općina Milici u čiji je sastav ušao jedan dio prijeratne mjesne zajednice Cerska.

Današnje mjesne zajednice Cerska i Rovaši su različite općine, ali je škola do 5.razreda osnovne škole zajednička. Naselja se nalaze u brdsko-planinskom predjelu i putne komunikacije su katastrofalne. Mali povratak ljudi u svoje prijeratne domove prouzrokovan je stalnim opstrukcijama lokalnih vlasti iz sve tri općine, pa je do danas teško doći i do Rovaša i Cerske. Djeca sa ovog područja kada završe peti razred osnovne škole idu dalje na školovanje u najbližu školu koja se nalazi u Konjević-Polju Općina Bratunac.
Loša ekonomska situacija roditelja djece u ovim naseljima sprečava kupovinu i nabavku kvalitetnog prevoznog vozila za ove vrijedne mališane koji svaki dan u prevozu provedu nekoliko sati. Roditelji su uglavnom poljoprivrednici i nemaju stalnih novčanih primanja. Zaseoci su dosta raštrkani sa katastrofalnim putem, uz stalne opstrukcije lokalnih vlasti da se poboljšaju uvjti za život ljudima sa ovog područja. Nije realno očekivati uvođenje redovne autobuske linije do Cerske i Rovaša.

Napomena:

Svi zainteresovani, koji žele pomoći u nabavci prevoznog sredstva za učenike povratnike Cerske i Rovaša to mogu učiniti kontaktaktirajući koordinatora udruženja Prosvjetitelj Nerzudina Hajdarevića na br. 0038761295703, Ilijaz Osmanović USA-Hartford-CT  860 518 5102 ili na e-mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Redovna okupljanja, razgovori, sijela i zajedničko učenje Časnog Kur'ana  mladih, okupljenih u udruženju "Prosvijetitelj", u ovim teškim vremenima za proizvod je dalo veliku blagodat prostorima Bosne.

Austrijsko-bosansko kulturno udruženje Medo, sa sjedištem u Beču, u saradnji sa našim udruženjem Prosvjetitelj iz Srebrenice, 26. i 27. februara tekuće godine izvršilo je podjelu školskog pribora učenicima u povratničkim osnovnim školama u općinma Zvornik, Srebrenica i Bratunac. Realizaciju projekta finansirala je Stepić fondacija, čiji je osnivač Herbert Stepić, generalni direktor Raiffeisen Bank International.

Ova akcija je dio većeg projekta pokrenutog na početku tekuće školske godine,čiji je cilj obezbjeđivanje školskog pribora za povratničku populaciju na području ove regije. Podjeljeno je oko 450 ruksaka koji su napunjeni sa školskim priborom,čija tržišna cijena iznosi oko 50.00KM, što govori da je vrijednost ovoga projekta oko 22 500.00KM.Kompleti su dijeljeni po školama u Križevićima, Konjević-Polju, Glogovoj, Voljavici i Potočarima.

Na ovu akciju potakla nas je nezavidna pozicija školstva u povratničkim mjestima u Bosni i Hercegovini, naročito u manjim područnim školama. U razgovorima s nastavnicima i učiteljima saznali smo da djeca u tim školama nemaju ni najosnovnija sredstva za normalan nastavni proces, izjavio je Mehmedalija Gutić, predsjednik Udruženja Medo.

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
528
1079
2781
69280
3372651

Ko je na portalu: 91 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.