Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Obradovali smo dvanaestočlanu porodicu demobilisanog borca Katkić Hajrudina

U selu Tulica, nedaleko od Lepenice pored Kiseljaka, žive demobilisani borac i ratni vojni invalid Hajrudin Katkić sa suprugom i njihovih desetero djece.

Hajrudin je bio dva puta ranjavan, i on i supruga su bili u Armiji RBiH, on je i dva puta operisan i često je u bolnici.

Udruženje Prosvjetitelj - Tim Fojnica posjetilo je ovu porodicu 18.06.2017. godine, s namjerom da provjeri i utvrdi stanje, jer je iz više izvora ukazivano da im je pomoć neophodna.

Dolaskom u Tulice, kućicu smo pronašli na kraju sela, trošnu i ne dovršenu, a stanje porodice je bilo mnogo teže i lošije od onoga što smo do tada čuli - srce nam se stezalo kada samo vidjeli gdje živi dvanaestočlana porodica.

Domaćina Hajrudina smo zatekli kako radi oko nekoliko koza, dok je majka hranila djecu, a mađu njima i najmlađe od samo četiri mjeseca.

U toj kućici (12m × 4m), podovi su od betona, a po njima su poredani karotni i stari ćilimi. Unutrašnjih vrata u donjem dijelu nema, postavljeni su paravani, osim na kupatilu, u kojem ni veš-mašina nije u ispravnom stanju.

U razgovoru sa Hajrudinom i njegovom porodicom, isticali su nam nekoliko puta, da bi najbolje bilo kad bi im neko nabavio manju kravu, da bar mlijeka dovoljno imaju za svoju djecu.

Pogođeni težinom stanja, članovi tima Fojnica su odmah izdvojili i uručili skromnu finansijsku pomoć u iznosu od 150 KM, a prisutni član tima Fojnica hadži Ramiz Meša daje obećanje, lično - ispred svoje porodice, da će im obezbjediti jednu kravu do kraja mjeseca ramazana.

Ovom prvom posjetom, bez imalo sumnje - nakon utvrđenog stanja, tim Fojnica Udruženja Prosvjetitelj pokreće koordiniranu akciju za našeg borca Hajrudina Katkića.

Dana 21.06.2017. godine, tim Fojnica ponovo kreće put Tulice, samo sa manje stegnutim srcem, jer ih je ovaj put pratio kamion sa kravom za Hajrudina i njegovu dječicu, a u autu je bio i paket prehrambenih proizvoda za njegovu porodicu.

Obzirom da smo dan ranije obavijestili Hajrudina o dolasku, on je pripremio i adaptirao postojeću štalu za kravu.

Porodica je bila vidno obradovana i zadovoljna, a hadži Ramiz Meša im je to od srca predao, zajedno sa stočnom hranom za prvi mjesec dana.

Prilikom ove posjete, predsjednik tima Fojnica, Aziz Hurem, dogovorio je i dolazak majstora/zidara na lice mjesta kako bi se utvrdile dalje aktivnosti. Dogovoreno je, kao prioritet, proširenje prostorija za stočni fond, kako bi se sve postojeće koze smjestile i kako bi od svega toga ova porodica imala dugoročnu korist.

U kući su potrebna unutrašnja vrata (6 komada), i jedna vanjska koja nedostaju na gornjem spratu. Gornji sprat nije još useljiv u potpunosti, potrebno je i unutrašnje malterisanje u jednom dijelu. Na kompletnoj kući je potrebno izvršiti adaptaciju. U oba sprata je potrebno postaviti laminat. Nakon toga, trebalo bi ubaciti adekvatan namještaj obzirom na broj članova porodice.

Molimo Allaha, da sve one koji su uzeli učešče u ovoj akciji mnogostruko nagradi, a posebno zbog toga jer je prvi korak konkretnog djelovanja realizovan na 27 noć ramazana.

Udruženje Prosvjetitelj, ovom slučaju pristupa studiozno i sa željom da ovoj porodici pruži rješenje sa kojim će oni samostalno moći da nastave sa životom i životnim preprekama.

Svi oni koji bi željeli pomoći porodicu Katkić, mogu to učiniti preko tima Fojnica, koji je koordinator ispred Udruženja Prosvjetitelj za ovaj projekat.

Kontakt tima Fojnica: Aziz Hurem (mob. 061403667)

Zadnji put promjenjen

Galerija slika

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1396
2787
4183
48517
3266714

Ko je na portalu: 232 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.