Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

ČLANOVI PROSVJETITELJA U POSJETI VELIKOM HIZMEĆARU SAMARSKOJ DŽAMIJI U ZOVRNIKU

 

.... I razišli smo se po Podrinju da insanima povratnicima bar na trenutak svojim prisustvom ojačamo njihovu odluku da žive tamo i priuštimo im još koji osmjeh na licu. Nakon sastanka operativnog tima u Srebrenici 21.12.2013, u subotu, tri člana „Prosvjetitelja“ su obišla u Samarima velikog čovjeka Šefu Mehmedovića. Naime Šefo je jedan od onih insana kojeg rado susretnete, i kada se s njima ne vidite ako ste otišli u Samare imate osjećaj kao da i niste bili tamo. Insan kojem je osmjeh na licu bez obzira na iskušenja i nedaće. Mudrost i iskustvo krasi njegov govor, a dane mu uljepšavaju razne knjige koje i dan danas čita. Čovjek koji razimšlja o društvenoj aktivnosti i doprinosu zajednici na svoj način. Sjećam se svoga prvog dolaska u Samre, u toku obnove džamije, prvo sam njega vidio kako pere tepihe stare džamije i priprema ih da prostre u novu. I sjećam se i on je bio pesimista po pitanju rušenja stare džamije i gradnje nove, kao i ja kada sam prije na sedam dana ramazana zatekao objekat u stanju u kojem je samo zidovi od crvenog bloka i limeni krov. Moje pitanje je bilo da li će oni ovjde klanjati namaze uz ramazan, što su oni smješeći se i klimajući glavom pozitivno odgovorili. I zaista ramazan su dočekali spremni i objekat je dobio svoj današnji izgled.
Šefo je čovjek koji je sada veliki hizmećar džamiji u Samarima, koji tamo beš vakat obavlja i koji je i imam i mujezin i mutevelija i radnik na održavanju čistote džamije. Također je i veliki darivalac kako džamiji i Samarima tako i našoj lijepoj domovini između ostalog učinio bogtijom za sedam boraca za nju. Šefo ima sedam sinova i svi su mu hvala Allahu živi. Kroz suze u očima Šefo priča kako je dožvljavao trenutke kada mu je najmlađi sin vršio proboj kroz četnički teritorij do slobodne teritorije u Tuzli. Kaže tješila ga činjenica da on ima još šest sinova i pita se kako li je onom koji ima samo jednog kada je njemu ovako.
Dedo Šefo danas živi sam u Samarima i sam sebi kuha i sprema i pere sa svoje 83 godine. Bili smo svjedoci kada nam je Šefo iznio kukuruznu pogaču zakuhanu sa pečenom tikvom. Ukus joj je fantastičan, i vojnički grah koji su servira uz kukuruzu. Bez obzira na ponude i pokušaje koje je imao naš Šefo nije ni kod jednog sina mogao da živi, ne iz razloga što ne može sa sinovima, već iz razloga što ne može bez Samara, bez te vode i tog zraka i bez tog zvuka ezana kojeg srpska vlast još uvijek pokušava da ugasi na sve moguće načine.
Priča nam dedo kako je presretan jer danas pet puta sluša ezan sa munare u Samarima. Kaže da mu taj ezan uvijek da dodatni elan i zadvoljstvo boravka u rodnom mjestu. Nema veli nigdje rahatluka kao tu.

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1893
3318
7998
52332
3270529

Ko je na portalu: 313 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.