Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Veliki zajednički iftari postali dio tradicije u Podrinju

Prije nekoliko godina pokrenuta je organizacija velikih zajedničkih iftara u Podrinju u kojoj je učešće dalo udruženje "Prosvjetitelj". Ove godine je mjesec Ramazan pokazao opravdanost pokretanje ove akcije prije nekoliko godina. U većini podrinjskih džemata organizovan je zajednički iftar za džematlije i postače, što uz podršku humanitarnih organizacija ali i u velikom broju samoinicijativno osjećajući djelenje iftarske radosti sa džematlijama postačima obavezom i zadovoljstvom.

Iftar u Krizevicima

Udruženje "Prosvjetitelj" je uz finansijsku pomoć organizacija NEDWE Wami i Kluba prijatelja Srebrenice-Tešanj ove godine uspješno organizvalo šest velikih zajedničkih iftara širom Podrinja.
Dragi gosti iz Tešnja koji su osnovali udruženje Klub prijatelja Srebrenice bili su dragi gosti na velikom iftaru u centralnoj džamiji u Bratuncu gdje se okupio veliki broj postača iz ove općine.
U toku mjeseca Ramazana na šest različitih lokacija u Podrinju iftarilo je oko 450 postača, a na iftaru u gradu Srebrenici, noć prije kolektivne Dženaze 11.jula , prisustvovali su i musafiri iz udruženja "Nanićevi Bužimljani". Pored Iftara u gradu Srebrenici, centralnoj džamiji u Bratuncu, iftari su organizovani i na Diviču kod Zvornika, Podgaju kod Srebrenice i Štedriću kod Milića koji pripadaju vlaseničkom Medžlisu Islamske zajednice. Udruženje "Prosvjetitelj" je učestvovalo i u organizaciji velikog iftara za veterane 9.muslimanske brigade Armije republike Bosne i Hercegovine koji su se u velikom broju okupili u Zvorniku.

Korisnost pokretanje ove inicijative za organizovanje velikih zajedničkih iftara je ogromna, a pokazatelj je da Bošnjacima mora da se praktično prikaže ono što je dobro. Najljepši primjer toga jeste organizovanje velikog iftara prošlog Ramazana u 2012.godini u džematu Donji Križevići, kada je "Prosvjetitelj" uz pomoć prijatelja Podrinja u Križevićima priredio veliki zajednički iftar. Ove godine su džematlije iz ovog mjesta samoinicijativno organizovali veliki iftar iz vlastitih sredstava, a uz to još jedan uz pomoć dobrih ljudi iz organizacije "Izvor nade" te sebi mjesec Ramazan učinili još ljepšim djeleći iftarsku radost sa drugima, kao što su činili i drugi Bošnjaci muslimani širom Podrinja i BiH.

 

Ebu Hurejre, r.a., takode, od Poslanika, s.a.v.s., prenosi

Svaki covjekov posao se višestruko nagraduje (odnosi se na mjesec Ramazan). Dobro djelo se nagraduje od deset do sedam stotina puta osim posta, jer je Allah Uzvišeni rekao: On je Moj i Ja za njega nagradujem. On ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene!
Zejd b. Halid el-Duheni, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: Ko pripremi iftar postacu, imace nagradu kao i on, a da se postacu njegovi sevapi uopce ne umanjuju!

Enes b. Malik, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., došao kod Sa'da b. Ubade, r.a., koji mu je iznio hljeba i maslinovog ulja, koje je Vjerovjesnik, s.a.v.s., jeo i, nakon toga, proucio dovu: Neka se kod vas iftare postaci, neka vašu hranu jedu pobozni i neka za vas istigfar cine meleki! (www.dzematizetnanic.com)

 

www.prosvjetitelj-muallim.org

Zadnji put promjenjen

Galerija slika

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1901
3318
8006
52340
3270537

Ko je na portalu: 321 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.