Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Uspješna hajr akcija članova Prosvjetitelja iz Danske

Prilikom posljednje posjete članova udruženja "Prosvjetitelj" u Danskoj prilikom manifestacije "Dani Srebrenice" oformljen je tim udruženja "Prosvjetitelj" koji će djelovati na području Danske i okupljati članove i sve zainteresovane za rad na afirmaciji univerzalno pozitivnih vrijednosti.
Tim iz Danske je pred početak mjeseca Ramazana iskupio finansijska sredstva od svojih članova u ovoj skandinvaskoj državi te sredstva uputio za Podrinje kako bi se ista utrošila na podršku Bošnjacima Podrinja.

Sofra u Stedriću
Danske krune koje su prikupljene i poslane za BiH, pretvorene u konvertibilne marke dobijen je iznos od ukupno 659 KM. Ova sredstva su utrošena za nekoliko hajr djela koja su itekako pomogla da korisnici ovog vida pomoći olakšaju svoj život uz mjesec Ramazan.
Od ovih sredstava najveći dio, 509 KM, utrošen je na organizaciju velikog zajedničkog iftara u mjestu Stedrić kod Milića za oko 50 postača. Iftar na području Milića od strane udruženja imao je više ciljeva. Prije svega Allahovo zadovoljstvo onim što radimo, a uz to i skretanje pažnje na zapostavljenu općinu Milići. Donatori koji žele da sprovedu svoje hajr ideje uglavnom idu ka većimcentrima Podrinja kako bi lakše pronašli korisnike onog što su nanijetili dati, pa tako manje općine kao Milići, Vlasenica, Osmaci i Žepa čestop bivaju zapostavljeni. Naše udruženje se trudi i pokušava da ravnomjerno rasporedi svoje aktivnosti i implementaciju na području cijele regije Podrinja.


Pored velikog iftara ostatak sredstva je utrošen za ugrožene pojedince koji teško mogu zaraditi i privrediti sebi dvovoljno za život te iznaći sebi pomoć. Tako je 50 KM dato za porodicu jedne samohrane majke koja živi u jednom od zaseoka mjesta Hrnčići kod Bratunca sa svojom djecom u tuđoj kući. Nadamo se da ćemo u budućnosti biti u prilici da pomognemo u izradi kuće za ovu porodicu, kako bi mogli imati barem svoj krov nad glavom.

Pored navedene porodice pomoć u iznosu od 50 KM je uručena jednom roditelju iz Glogove koji ima oboljelo djete koje svakog mjeseca mora ići za Banja Luku na terapiju, a isti je nezaposlen i teške materijalne situacije. Pedeset maraka je dato i povratniku u naselje Osmače kod Srebrenice kako bi mu se olakšalo liječenje. Njemu je za vrijeme rada na poslu preko ruke prešla mašina koja presuje željezo te zdrobila šaku. Ljekari se na UKC Gradini u Tuzli bore da spase šaku, a do sada je amputirano dva prsta u ruke ovom momku.

Da Allah pomogne ugrožene i olakša im njihova iskušenja, a donatorima ove hajr akcije da zasluženu nagradu na ovom i onom svijetu.
Učesnici akcije iz Danske su
Damir Hasanovic 500 dkk
Hazim rizvanovic 200 dkk
Sabahudin Omic  100 dkk
Edin i Eldina Jakubovic 500dkk
Elvir Fejzic 400 dkk
Nevzad Hasanovic 200 dkk
Mirza Gunic 200 dkk
Adis i Sadina Rogoj 500 dkk

Uz ovu pomoć iz Danske broj aktivnosti "Prosvjetitelja" u Podrinju za vrijeme mjeseca Ramazana se značajno povećao i doprinijeo da lakše obiđemo cijelo Podrinje sa dobrim djelima od koristi našoj zajednici.
Članovi udruženja "Prosvjetitelj" u BiH i Podrinjci upućuju iskrene selame braći u Danskoj uz zahvalu što imaju osjećaj za zajednicu iz koje dolaze. Znamo da za opstanak Bošnjaka muslimana na ovim prostorima zajednica mora biti jača nego ikad. Na ovo nas upućuju i slijedeće obavezujuće riječi:

“Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio: tražite da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćate, i u Allaha vjerujete.” (Alu-Imran,110)

“Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne
sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu...” (El-Maida,2)

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1305
2787
4092
48426
3266623

Ko je na portalu: 144 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.