Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Sekretar

Sekretar

Vodeći se sloganom "Mi se nećemo umoriti!", vrijedni tim Udruženja "Prosvjetitelj-Muallim" iz Švicarske, u saradnji sa Islamskom zajednicom Bošnjaka Švicarske, od samog početka 2018.godine, organizirao je i realizirao serijal tribina u Švicarskoj pod nazivom "Kultura sjećanja u Bošnjaka". Uzevši u obzir činjenicu da se 9. januar označava kao dan početka genocida nad Bošnjacima, upravo iz tog razloga jedna ovakva ideja naišla je na veoma pozitivne reakcije i odziv. Za naš vlastiti opstanak važno je da konstantno podsjećamo na genocid, agresiju i strašne zločine učinjene bošnjačkog narodu. Ako budemo spavali, tko zna šta je naredno što nas čeka. 

Shodno tematici tribine, odabrali smo i adekvatnog gosta predavača, trenutno možda i najpozvaniju osobu za to, osobu koja se neposredno na terenu susreće sa žrtvama, bilježi, dokumentuje, zapisuje i prenosi obim i strahote počinjenih zločina. Radi se o hrabrom čovjeku, publicisti, istraživaču, hroničaru vre3mena, autoru desetak filmova o genocidu i zločinu nad našim narodom - gospodinu Avdi Huseinoviću. 

Tribine su održane 12,13, i 14. januara u džematima Cirih, GHB Sent Galen i Bazel, dok će narednog vikenda biti održane u džematima zapadne Švicarske i to Aigle, Iverdon i Oberenfelden. 

Kao domaćini tribina, predsjednik Udruženja "Prosvjetitelj Muallim" Švicarska, Senad Džihnaović, kao i predsjednik Skupštine Hasan Pinjić, dali su uvodne napomene o razlozima za održavanje ovih tribina. predstavili gosta kao jednog iz svojih redova, uz napomenu da se, pored heroine Bakire Hasečić, Avdo može ubrojati u sami vrh pregalaca na putu traganja za istinom i pravdom, njenoj dokumentaciji u video, audio ili pisanoj formi. 

Gospodin Avdo Huseinović svoja je predavanja podijelio u četiri dijela, a koja su istovremeno propraćena i kraćim video projekcijama. 

Na početku je govorio o tri zadnja stoljeća u kojima se dešavao genocid nad našim narodom, izrazivši donekle i razumijevanje što se o tome, do skoro, zaista malo znalo. No, međutim, za ono što se događalo u zadnjih 70 godina ističe Huseinović, za to ne možemo i ne smijemo naći opravdanje. 

Ono što gospodin Huseinović radi u zadnjih deset godina, ne može se nazvati poslom, to je više misija koja je sudbinski namijenjena, i kako reče, bio bi i sam presretan da o ovome nikad nije morao napisati niti jedne jedine riječi, niti zabilježiti jedan jedini prilog. Ali, ako nam se to dogodilo, onda trebamo znati sve o tome. Ne kaže se bez razloga "historija je učiteljica života".

U prvom dijelu Avdo je govorio o najvećoj pojedinačnoj masovnoj grobnici Tomašica (izuzev rijeka Drina), nakon Drugog Svjetskog rata, njenoj specifičnosti, posebno sa aspekta sporta. Naime, na ovu temu je snimljen film "Tomašica - grobnica fudbalera", u kome se mogu vidjeti sve laži, zlobe, nelogičnosti koje bi sportiste trebale da povezuju. Kao ilustracija, najbolji sportista grada Prijedora osuđeni je ratni zločinac. 

U drugom dijelu bilo je riječi o žrtvama genocida, njihovim patnjama, traumama itd. Napomenuo je da su to bila izuzetno strašna iskustva, tako bolna da se od nekih čak i  odustajalo. Ponekad bi same žrtve insistirale da se dokumentuje njihovo bolno iskustvo. Ako ne bude zabilježeno, bit će da se nije ni dogodilo, a zločit će ostati nagrađen - bile su riječi žrtava. 

U trećem dijelu gospodin Avdo govorio je o ratnim zločincima, iskustvu sa njima, veoma neprijatnim suđenjima itd. Napomenuo je da je, zahvaljujući njegovim dokumentima osuđeno jedanaest ratnih zločinaca. 

U četvrtom dijelu govorio je dokumentovano o nedjelima tzv. "Herceg - Bosne", koja je osuđena za udruženi zločinački poduhvat. Tek nakon presude za udruženi zločinački poduhvat, njegov film "Herceg . Bosna - zločin i kazna", dobio je na značaju. Mnogi dokumenti su korišteni u Haškom tribunalu, tako da je istina dobrim dijelom uvidjela svjetlo dana. 

Avdo Huseinović izjavio je da se on nije umorio, da ide dalje, da ima još jako mnogo neistraženih zločina koje treba obraditi, dokumentovati i ostaviti u arhivu kao dokaze za genocid nad našim narodom. 

Na kraju, prisutni su mogli kupiti posljednju objavljenu knjigu od Avde Huseinovića, "Bosanski dan D - Slučaj Dobrovoljačka", kao i set DVD-ova sa filmovima koje je Avdo snimio u zadnjih deset godina. 

Na opštu radost, odziv na tribine bio je izuzetno dobar, prodane su sve knjige i DVD-ovi, a što potvrđuje da su organizatori zadovoljili postavljene kriterije, opravdali održavanje ovih tribina a što bi trebalo da uđe u tradiciju. 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska doniralo je plastenik za plasteničku proizvodnju Nihadu Saračeviću iz Janje. 

Nihad živi sa suprugom, dvoje djece, majkom i bratom. Svi članovi porodice su nezaposleni. Porodica je preživljavala baveći se isključivo poljoprivrednom djelatnošću, te je Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska odlučilo pomoći Nihadu i njegovoj porodici donacijom plastenika. Plastenik je donirao Huso Džanić, a ukupna površina mu je 450 m2. 

Sa Nihadom je potpisan Ugovor o korištenju plastenika, i nadamo se da će ova donacija da mu koristi i koliko toliko pomogne njemu i njegovoj porodici. 

 

 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska, doniralo je 15 kutija školske garderobe za djecu, polaznike Mekteba "Lukavac grad" u Opštini Lukavacc. 

Paketići su sadržavali muške i ženske školske uniforme u plavoj i narandžastoj boji. Ukupna vrijednost donacije iznosila je 2.195,00 KM. 

 

 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska sudjelovalo je u akciji prikupljanja pomoći za Rohinja muslimane iz Mijanmara. 

Udruženje "Prosvjetitelj" odazvalo je se na poziv Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da se pomogne narodu Rohinja, od kojih je prema zadnjim informacijama preko 270.000 protjerano iz vlastitih domova, dok ih je više desetina hiljada ubijeno. 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska učestvovao je u akciji pomoći sa donacijom u iznosu od 1.700,00 KM. 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice podržalo je akciju prikupljanja, odnosno kupovine brašna za narod Sirije, a koju je organizovao Međunarodni Forum Solidarnosti "EMMAUS". 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska učestvovalo je u kupovini brašna za narod Sirije sa novčanom donacijom od 101,00 KM. 

 

 

U prostorijama Udruženja "Prosvjetitelj" potpisani su ugovori o stipendiranju 24 mlada Podrinjca. Potrebna sredstva za 20 stipendista obezbijeđena su od strane Udruženja "Prosvjetitelj" tim Švicarska, dok su ostale stipendije realizovane uz pomoć Udruženja "Prosvjetitelj" tim SAD. 

Stipendisti Udruženja "Prosvjetitelj" su učenici Osnovnih i Srednjih škola kao i studenti. Prema pravilniku, prednost su imala djeca jetimi i djeca iz porodica sa slabim imovinskim stanjem.

Stipendistima će sredstva na žiro račune biti polagana svaka tri mjeseca, za ukupno 9 mjeseci za cijelu školsku 2017/2018.godinu. Potpisivanjem Ugovora, stipendisti, odnosno njihovi roditelji/staratelji,, obavezali su se da će postupati prema pravilima Ugovora koja su navedena kao uslov za ostvarenje prava na stipendiju. Neki od uslova su pohađanje mektebske nastave, te islamske vjeronauke u školi, društveni aktivizam, pomaganje starijim i iznemoglim, te poboljšanje prosjeka u odnosu na prošlu školsku/akademsku godinu. 

Udruženje "Prosvjetitelj" pratit će napredak stipendista, koji su dužni, da pred kraj školske/akademske godine pošalju detaljan izvještaj o svom uspjehu, i volonterskom angažmanu. 

U subotu, 11.11.2017.godine, Udruženje "Prosvjetitelj", tim Švicarska održalo je drugu redovnu radnu Skupštinu u Švicarskoj.

Na drugoj redovnoj Skupštini usvojen je finansijski izvještaj o radu. Također, u radnom dijelu Skupštine predstavljen je i plan rada za 2018.godinu, te su imenovani sekretar kao i dva nova člana Upravnog Odbora koji su sa ovim imenovanjem upotpunili Upravni Odbor kao organ Udruženja. 

Skupštinom je predsjedavao Predsjednik Skupštine Hasan Pinjić. 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska pomogao je novčanom donacijom u iznosu od 500,00 KM porodicu Imamović Jusmira u okviru "3B" projekta.

Imamović Jusmir povratnik je u Glogovu, u opštini Bratunac. Živi sa svojom suprugom Editom, te dvomjesečnom bebom Asjom. Oba supružnika su nezaposlena.

Jedan od najvažnijih projekata koje Udruženje "Prosvjetitelj" i svi njegovi timovi srcem i svom snagom podržavaju, jeste projekat zvučnog naziva "Bošnjak Baby Boom" odnosno "3B" projekat. 

Ovaj projekat ima za cilj pomaganje i podršku prirodnom priraštaju stanovništva u područjima genocidom uništena. U sklopu ovog projekta, tim Udruženja "Prosvjetitelj" iz Švicarske pomogao je i uručio novčanupomoć Nihadu Hodžiću. 

Nihad Hodžić je povratnik u naselje Snagovo kod Zvornika, gdje danas živi sa svojom suprugom i dvoje djece. Oba supružnika su nezaposlena i nemaju stalnih prihoda. 

Udruženje "Prosvjetitelj" tim Švicarska obezbijedilo je i realiziralo još jednu vrijednu donaciju za Univerzitetski Klinički Centar u Tuzli. 

Članovi Udruženja "Prosvjetitelj" tim Švicarska obezbijedili su četiri kreveta i trinaest madraca za potrebe Univerzitetskog Kliničkog Centra.

Ono što je bitno za istaći jeste da su kreveti izuzetno kvalitetni, te da su namijenjeni za besplatno iznajmljivanje za potrebe bolesnika.

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1292
2787
4079
48413
3266610

Ko je na portalu: 133 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.