Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

U rudarskom naselju Donja Kolonija u mjestu Sase živi Šefik Latifović sa majkom Fatimom. Šefik je dobar primjer, za sve Bošnjake, u pogledu pokornosti i poslušnosti svojoj majci. Sa majkom se u svoj prijeratni stan, kojeg je otac dobio kao dobar radnik u rudniku cinka i olova Sase u Srebrenici, vratio davne 2005. godine. Šefik je demobilisani borac Armije Republike BiH. Ranjen je u protekloj agresiji na BiH, na prostoru opštine Srebrenica gdje je sa svojim sunarodnjacima stao u odbranu Domovine.

Preživio je Genocid u Srebrenici u ljeto 1995. U proboju na slobodni teritorij Tuzle, dospio je u ruke neprijatelja gdje je preživio tri logora. Majka Šefikova je nepokretna u potpunosti i nije u mogućnosti obaviljati nikakve fizičke radnje. Zadnjih pet godine on je na usluzi svojoj majci. Šefik ima malo slobodnog vremena za druge aktivnosti. Informacija da je potrebno pomoći ovom povratniku došla je od strane njegovog komšije i dobrog prijatelja, koji je uzoran domaćin i spreman je i sam da pomogne drugim povratnicima. Obišli smo Šefika u njegovom domu gdje smo se uvjerili u stanje u kojem, on i njegova majka žive. U razgovoru sa Šefikom saznali smo da bi za njega najbolje bilo da mu se obezbijedi manje stado ovaca koje će on dalje uz Božiju pomoć razvijati. Za ovog našeg povratnika je kupljeno deset zdravih ovaca za uzgoj u vrijednosti od 2000,00KM. Kada su ovce isporučene na adresu domaćina ponovno smo ga posjetili, nije krio zadovoljstvo. Iskreno se zahvalio donatorima i onima koji su pomogli da se ovo hairli djelo sprovede.

 

Druga porodica kojoj je uručena donacija u vrijednosti od 500,00KM za kupovinu dvije sjajne ovce je porodica Bošnjaković Nermina iz Zvornika. Nermin živi u porodičnoj kući sa suprugom i dvoje djece koja idu u osnovnu školu. Nezaposlen je i nema mjesečna primanja. Sredstva za život osigurava ramom na poljoprivrednom imanju i od poslova koje obavi u komšiluku. Zahvalan je donatoru i poručuje da "za povratnike ima nade dok postoje dobri ljudi koji istinski žele pomoći".

Realizaciju sredstava za ova dva slučaja u programu ekonomskog jačanja povratnika u manjem bh. Entitetu donirali su naši prijatelji iz Odbora za Srebrenicu, članovi udruženja "Prosvjetitelj" uz veliku podršku dobrih Bošnjaka u Luxemburgu koji nisu zaboravili Bosnu i Hercegovinu i Podrinje.

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
576
3318
6681
51015
3269212

Ko je na portalu: 249 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.