Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Mini farma BIO JAJA

Objavljeno u Sektor za ekonomsko djelovanje

Rad na poboljšanju života ljudi koji su se vratili u Podrinje zahtjeva mnogo truda, zalaganja i žrtve. Udruženje „Prosvjetitelj" svakim danom pokazuje da diše i da živi za cijelu BiH, a posebno za Podrinje.


Skoro svaki dan realizuju se aktivnosti koje imaju za cilj pomoći Bošnjacima u manjem BH entitetu da što lakše idu kroz život. Ovih dana obezbjeđena je mini farma koka nosilja za dodatne prihode jednoj povratničkoj porodici. Iako se javilo nekoliko porodica koje su ispunjavale uslove za donaciju odabrana je porodica Hodžić Denisa iz Suhe, općina Bratunac.


Denis, koji živi sa suprugom Nurom i kćerkom Hanom odlučio je vratiti se u rodni kraj i tu provesti svoj život.


Promet mini farme koka nosilja na godišnjem nivou je oko 12 150 KM, sa rashodima od oko 8 300 KM uz dobit od oko 3 800 KM. Uspostava mini farme planirana je od 1. augusta 2015. godine. Izgrađen je smještajni i boravišni prostor za 200 koka. Plasman proizvoda je obezbijeđen je na sarajevskoj EKO tržnici.


Planirana dnevna proizvodnja je oko 180 jaja na dan. U projekat je uloženo 18% samofinansiranje i 82% donacija. Sredsta je obezbjedio tim „Prosvjetitelja" u Švicarskoj u sklopu akcije prikupljanja sredstava mjesecu ramazanu. U prvoj etapi uplaćeno je 2716,80 KM za nabavku materijala za izgradnju boravišnog prostora i ograde. Druga etapa je uplata od 1 900 KM za nabavku koka i nabavku osnovnih sredstava za ishranu i liječenje jata. Ukupna donirana sredstva su u iznosu od 4 616,80 KM.


Alem Dedić

 

Izvještaji Centralne banke govore da bosanska dijaspora na godišnjem nivou u BiH pošalje preko dvije milijarde dolara. Da naša dijaspora nije zaboravila BiH i da redovno pomaže uvjerili smo se mnogo puta. Tako i treba biti, i tako će, ako Bog da biti i u buduće.
Posebno se možemo uvjeriti kako članovi i simpatizeri „Prosvjetitelja“ iz dijaspore redovno pomažu stanovnike BiH, pogotovo manji bh entitet i time ekonomski jačaju Bošnjake.
Tim „Prosvjetitelja“ iz Švicerske na čelu sa Senadom Džihanovićem u toku mjeseca ramazana sakupio je 76041.39KM (42.560CHF). Udruženje „Prosvjetitelj“ je od tog novca na području manjeg bh entiteta za deset porodica kupilo po jednu visokomuzno grlo-kravu, gdje je utrošeno oko 27 000KM, u prosjeku po 2500 KM po jednom grlu. Treba napomenuti da je prilikom transporta krave porodici Muratović došlo do nesreće te je njima kupljena druga krava.
Krave su kupljene za sljedeće povratnike:
1) Salko Jusić - Kutlići, Srebrenica. Krava kupljena od Asima Bećirovića.
2) Porodica Ramiza Potokovića - Janja Bijeljina. Krava kupljena od povratnika Senahida Gazdića.
3) Himzo Muratović - Glumina Zvornik. Krava kupljena od Izudina Šabića.
4) Subha Begić - Kotor Varoš. Krava kupljena od Behajula Grabusa u Travniku.
5) Asmir Mujkanović - Janja. Krava kupljena od Ramiza Hasifića.
6) Mujo Ademović - Đile Mlilići. Krava kupljena od Adisa Subašića.
7) Fahrudin Osmanović - Cerska. Krava kupljena od Mehmedović Nusmira Maćesi, Cerska.
8) Mehmedalija Husejnović - Glogova Bratunac. Krava kupljena od Saliha Ibiševića iz Glogove opština Bratunac.
9) Isanović Rusmin - Snagovo Zvornik. Krava kupljena od Hasanović Abdulaha.
10) Džanić Habib - Peći Srebrenica. Donirana krava od jedne porodice iz Kalesije.
„Prosvjetitelj“ uz pomoć svojih članova i simpatizera nastavlja izuzetno važan projekat „3B“. Od prikupljenih sredstava iz Švicerske za projekat „3B“ utrošeno je 5000 KM. Za svaku porodicu novorođenčeta po 500 KM.
Sljedećim porodicama je za projekat „3B“uplaćeno po 500,00KM
1) Porodica Ahmeta Alibegovića - Janja, četiri člana.
2) Porodica Azreta Suljića - Srebrenica, pet članova.
3) Porodica Čirak Mevludina – Križevići, Zvornik, četiri člana.
4) Porodica Duraković Adila - Džile, Milići, tri člana.
5) Porodica Dautović Edisa - mjesna zajednica Gradina, opština Vlasenica, četiri člana.
6) Porodica Omerović Nazifa - Kamenice, Bratunac, četiri člana porodice.
7) Porodica Omerović Mensura, Glogova, Bratunac, pet članova.
8) Porodica Sabita Mandžića, Gladovići, Srebrenica, devet članova.
9) Porodica Ramić Adnana, Kučić Kula, Zvornik, šest članova porodice.
10) Porodica Ibrahima Smajlovića, Dedići, Osmače, Srebrenica, četvoro djece.
Također, od prikupljenih sredstava, u vrijednosti 3200 CHF, što iznosi oko 5600 KM je spakovano 560 bajramskih paletića i podjeljeno djeci u Podrinju. Vrijednost jednog paketića je 10 KM, a sadržaj paketića su isključivo bili domaći proizvodi.
1600CHF ili 2880 KM je donirano Udruženju „Prosvjetitelj“ za operativni rad. Za projekat održivog povratka, izgradnja farme koka nosilja, koji je u toku predviđeno je da se utroši 5000 KM, a doniran je povratniku u naselje Suha u opštini Bratunac Dervišu Hodžicu. Ostatak novca u iznosu od 30 561,39 KM je planiran da se utroši u toku mjeseca septembra i oktobra tekuće godine u razvojne projekte održivog povratka plasteničke proizvodnje i proizvodnje plantaža jagodičastog voća.
                                                                                                                                                                  Alem Dedić i Nerzudin Hajdarević

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
581
3318
6686
51020
3269217

Ko je na portalu: 253 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.