Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Realizovan projekat PLASTENIKA 2015

Objavljeno u Sektor za ekonomsko djelovanje

Realizacija projekta "Plestenici 2015" je završena početkom mjeseca decembra. Odabrani dobavljač je u dogovrenom periodu izvršio dostavu i postavljanje plastenika na lokacije u mjestima naših povratnika. Donacija za jednog korisnika uključuje plastenik od 100 kvadratnih metara sa sistemom za navodnjavanje kap po kap. Ovaj paket donacija je nastavak realizacije sredstava koja je naš tim u Švicarskoj, a sada Udruženje "Prosvjetitelj - Muallim" CH svojim aktivnostima, zajedno sa Bošnjačkim džematima u ovoj zemlji sakupio i proslijedio Udruženju za realizaciju u Podrinju. Vrijednost projekta "Plastenici 2015" je 9000.00KM.

Odabrani korisnici su potpisali ugovor na pet godina korištenja donacije, poslije ovog perioda postaju vlasnici donacije. Odabir korisnika izvršen je u četiri opštine u Srednjem Podrinju.

U opštini Srebrenica korisnik donacije je iz mjesta Gladovići, Mevludin Mehić. Mevludin je prije dvije godine došao na svoje imanje i zajedno sa svojom porodicom na imanju od oko 100 dunuma započeo novi životni ciklus. Uspješno je iz vlastitih sredstav izgradio kuću.

U prigradskom naselju Bratunca sa porodicom živi Durmić Muhamed. Muhamed je slabovidno lice sa 100% oštećenjem vida. Muhamed u porodici ima suprugu, sina, snahu i dvoje malodobne unučadi. Snaha i sin su se zahvalili na donaciji uz riječi da će ova donacija popraviti njihov kućni budžet, tako što će na gradskoj pijaci prodavati svoje proizvode.

Korisnik donacije u Janji je Pobrklić Hasana. Zadovoljan je donacijom, i kaže da za njega i njegovu porodicu ova donacija dobro došla.

U Skugrićima opština Milići plastenik je dobila porodica Hariza Musića. U porodici Hariza su roditelji u kasnoj životnoj dobi i troje braće i sestara koji su takođe nezaposleni. Uspješno se bave stočarstvom i poljoprivredom tako da je donacija plastenika za njih dobrodošla.  

Da se društvena mreža fejsbuk može koristiti i za vrlo korisne stavri, najbolje je pokazala akcija kalesijskog udruženja „Korak“. Naime, za samo nekoliko dana uz pomoć fejsbuka prikupljeno je 3348,10 KM za kupovinu krave povratničkoj porodici Alić iz Mahale, općina Osmaci.

Od prikupljenog novca kupljena je krava za 2.650,00 KM, 100 bala sijena za 250 KM i druge stočne hrane je kupljeno za 100 KM. Od preostalog novca će se kupiti još stočne hrana i još 100 bala sijena, kako bi imali čime da hrane kravu do maja mjeseca. Krava je već predata porodici Alić. U akciji je pored članova udruženja "Korak", i „Sumejja“ iz Kalesije, te desetina pojedinaca učešće su uzeli i članovi Udruženja "Prosvjetitelj" zajedno sa članovima "Odbora za obilježavanje 11-og jula" iz Luksemburga, u iznosu od 990KM.

krava2.jpg

 I ova akcija je pokazala da ima dobrih ljudi koji su spremni pomoći. Najvažnije je da se svi uvjere da je sve odrađeno transparentno i da je pomoć došla u prave ruke. Ovaj način pomaganja, kada nekoj porodici omogućimo da sama sebi zarađuje, najbolji je način pomaganja.

 

"Projekt PLASTENICI 2015"

Objavljeno u Sektor za ekonomsko djelovanje

Početak realizacija drugog dijela sredstava, koje je posredstvom Udruženja "Prosvjetitelj", u sklopu ramazanskih aktivnosti 2015. godine donirao tim Udruženja "Prosvjetitelj" i brojni pojedinci te članovi Bošnjačkih džemata u Švicarskoj, je počeo kroz "Projekt plastenici 2015". U projektu je doniran plastenika sa sistemom za navodnjavanje. U koordinaciji sa dobavljačima i proizvođačima plastenika i opreme na prostoru Bosne i Hercegovine, najbolji omjer cijene i kvalitete Upravni odbor Udruženja je dobio od firme "Bios" iz Visokog, te su i odabrani za realizaciju ovog projekta. Danas su u sjedištu Udruženja potpisani ugovori o donaciji plastenika za četiri porodice koje imaju status povratnika u manji BH entitet. Na prijedlog Međlisa Islamske zajednice Srebrenica i Bratunac, plastenik je dobio povratnik u mjesto Gladovići, Mevludin Mehić i Durmić Muhamed. Tim Udruženja "Prosvjetitelj" u Janji je predložio Pobrklić Hasana, te iz opštine Milići iz mjesta Skugrići plastenik je dobila porodica Hariza Musića.

Planirano je da ugradnja plastenika bude završena do kraja mjeseca novembra, kada će biti urađen foto i video izvještaj. 

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
580
3318
6685
51019
3269216

Ko je na portalu: 253 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.