Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Predstavnici humanitarne organizacije "Tuisa" Reuf i Emina Kadić posjetili su udruženje "Prosvjetitelj" u posljednjoj trećini mjeseca Ramazana. Tom prilikom su brat i sestra Refik i Emina u prostorije udruženja donijeli nekoliko prehrambenih paketa za postače koji su socijalno-ugroženi koje su lično udijelili, kao i pomoć u novcu. Poslije upoznavanja sa radom i aktivnostima udruženja "Prosvjetitelj", izražena je želja za jačom suradnjom u budćnosti.

Brat i sestra Kadić

Za početak su gosti iz udruženja "Tuisa" ostavili novčana srestva u iznosu od 1950 KM koje bi udruženje "Prosvjetitelj" trebalo usmjeriti za razvoj miniprojekta samoodrživosti. Na prvom sastanku rukovodstva udruženja odlučeno je da se na cifru od 1950 KM doda još 1050 KM kako bi se sa 3 000 KM podržao projekat razvoja ovčarstva Rahiza Ahmetovića iz Jošanice kod Zvornika, a koji je se više puta ranije obraćao udruženju za podršku njegovom mini-projektu održivosti na ovim prostorima uz Dirnu.

Rahiz Ahmetović je demobilisan borac ARBiH koji sa svojom porodicom živi od samog početka povratka u naselju Jošanica. Kupljeno je 14 grla ovaca i to od Samira Mehidića, povratnika u mjesto Sultanovići kod Zvornika.

Nadajmo se da je ovo dobar početak suradnje udruženja "Prosvjetitelj" i "Tuisa", kao i projekta razvoja porodice Ahmetović koja se zahvalila svima koji su podržali njihov mini-projekt samozapošljavanja.

 
Objašnjavajuci važnost cinjenice da covjek živi i hrani svoju porodicu od rada svojih ruku, Poslanik, s.a.v.s., je rekao: »Nema bolje hrane od one koju covjek pojede od rada svojih ruku«. (El-Buhari)
Umor koji je rezultat truda koji se ulaže da bi se zaradila halal zarada je znacajan faktor na putu postizanja Božijeg zadovoljstva i oprosta. U tom smislu Poslanik porucuje: »Onaj ko omrkne umoran od posla s kojim traži halal zaradu, omrkne s oproštenim grijesima«.
Podsticuci muslimane da se, izmedu ostalog, bave zemljoradnjom i poljoprivredom, kako u ishrani nebi bili ovisni o drugima, Muhammed, a.s., je kazao: »Svaki musliman koji nešto posije ili posadi pa se od toga nahrani ptica, covjek ili životinja, taj cin mu se smatra sadakom«. (El-Buhari) -(www.iltizam.org/)-

 

www.prosvjetitelj-muallim.org

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
584
3318
6689
51023
3269220

Ko je na portalu: 256 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.