Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Pomoć za povratnike stigla iz daleke Norveške

Udruženje "Milost" iz Norveške u suradnji sa Udruženjem „Prosvjetitelj-Muallim“ pomoglo je tri povratničke porodice doniranjem stočnog fonda. Pomoć vrijedna 5760,00 KM sastojala se od kupovine visokokvalitetnih ovaca i to za svaku porodicu po osam grla. Mini stado ovaca dobile su porodice iz Zvornika, Bratunca i Vareša.

Fahrudin Omerović iz zvorničkog naselja Šetići nosilac je četveročlanog domaćinstva koje će sa ovom donacijom i uz Božiju pomoć započeti ozbiljan posao uzgoja sitne stoke na ovom području općine Zvornik. Fahrudin je demobilisani borac ARBiH bez zaposlenja, a uz to je i šezdesetpostotni ratni vojni invalid koji nije skrivao svoje oduševljenje ovakvim vidom pomoći. Porodica Omerović se najiskrenije zahvaljuje dobrim ljudima iz daleke Norveške, a koji su ih se sjetili prije nego mnogi drugi što su tu puno bliže, ali ne uviđaju da je pomoć povratnicima prijeko potrebna, kako bi opstali u ovom dijelu naše zemlje.

Šestočlana porodica Hasanović iz Konjević Polja oduševljena je ovim vidom pomoći jer doprinosi samoodrživsti ovim ljudima. Prema riječima Senajida Hasanovića oca četvero maloljetne djece, osam ovaca će za narednih pet godina proizvesti 80 jagnjadi, a ukoliko bude pola svake godine prodavao, a pola ostavljao da se jagnje u svom posjedu, za pet godina bi porodica Hasanović mogla imati respektabilno stado od stotinu grla pod uslovom da se sve  radi prema propisima i uputama stručnih lica, naravno da bi se sve ovo ostvarilo neophodna je iskrena i čvrsta vjera u Svevišnjeg.

FOTO: Porodica Hasanović

Treće mini stado otišlo je u vlasništvo porodice Muftić iz Vareša. Ovaj kraljevski gradić iz samog centra Bosne danas se nalazi u jako lošem i teškom stanju. Bošnjaci iz ove općine se osjećaju ostavljenim i zapostavljenim od strane svih. Ova pomoć je obradovala porodicu Ibrahima Muftića iz naselja Ligatići kod Vareša, pored velikog zadovoljstva, vidljiva je i iznenađenost na licima porodice Muftić.

Dobri ljudi sa krajnjeg sjevera Evrope u ovim ramaznskim danima sjetili su se da treba pomoći, udijelili su značajnu pomoć za tri porodice, možda kojoj porodici ovo bude u budućnosti i porodični biznis.

Neka vam tokom ramazana bude na umu ovaj hadis, rekao je Poslanik, savs,: “Ako musliman obuče siromašna muslimana, Allah će ga obući odjećeom Dženneta, ako nahrani gladnog muslimana, Allah će njega nahraniti plodovima Dženneta, ako napoji žednog muslimana, Allah će njega napojiti sa zapačećenog džennetskog napitka.“ (Tirmizi)

Najiskrenije se nadam da će se sve porodice posvetiti biznisu uzgoja ovaca i da će im ovo biti početni kapital iz kojeg će razviti samodrživo vlastito poljoprivredno gazdinstvo. Zamislite, ako se pomenuta želja ostvari, kakva li će tek nagrada u Dženetu biti za ove dobre ljude iz Norveške?

Raspodijelu ove pomoći pratila je cijelo vrijeme TV ekipa „Naša realnost“ koja svoje emisije emituje na TV Hajatu svakih 15 dana.


www.prosvjetitelj-muallim.org

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1358
2787
4145
48479
3266676

Ko je na portalu: 195 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.